Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Prema stupnju razvijenosti Zadarska županija među pet najboljih u Hrvatskoj

Posted On Ponedjeljak, 08 siječnja 2024 14:15

Vlada RH je na 276. sjednici donijela novu Odluku o razvrstavanju jedinica lokalne i regionalne samouprave prema stupnju razvijenosti. Prema toj odluci, Zadarska županija koja je do sada bila u trećoj skupini, svrstana je u četvrtu, odnosno u skupinu najrazvijenijih županija.

U četvrtu skupinu jedinica područne (regionalne) samouprave koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u prvoj polovini iznadprosječno rangiranih jedinica pripadaju Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Zagreb, Istarska županija, Zadarska županija i Zagrebačka županija, stoji u odluci Vlade.

„Ova odluka pokazatelj je kontinuiranog rasta i razvoja te sveopćeg napretka na području Zadarske županije. On se ogleda u značajnom porastu gospodarske aktivnosti, rastu zaposlenosti te brojnim projektima koje smo proveli ili se upravo provode na području Zadarske županije. Rezultat je to sinergije svih razina vlasti, ali i doprinosa naših gospodarstvenika koji su znatno podignuli svoju konkurentnost. Dakle, možemo biti zadovoljni, ali to je ujedno očekivana potvrda pozitivnog smjera o kojem godinama svjedočimo“, komentirao je župan Božidar Longin.

Indeks razvijenosti donosi se prema sljedećim pokazateljima: stopi nezaposlenosti, dohotku po stanovniku, proračunskim prihodima jedinica lokalne i regionalne samouprave po stanovniku, općem kretanju stanovništva, stopi obrazovanosti te indeksu starenja.

Gradovi i općine podijeljeni su u osam skupina razvijenosti. Općina Gračac je u prvoj skupini JLS-a koje se prema vrijednosti indeksa nalaze u zadnjoj četvrtini ispodprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave, dok su gradovi Zadar, Biograd i Nin te općina Kolan u osmoj skupini, odnosno onih najrazvijenijih JLS-a u Hrvatskoj.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić istaknuo je da u odnosu na indeks razvijenosti iz 2018. godine, svi gradovi i općine bilježe rast u promatranom razdoblju po svim ključnim pokazateljima.

“Razlike između najviše razvijenih gradova i općina i onih najmanje razvijenih se smanjuju, što znači da naša politika učinkovitog regionalnog razvoja daje učinke - smanjuju se regionalne razlike, istovremeno raste broj iznadprosječno razvijenih gradova i općina i smanjuje se broj onih potpomognutih. To ukazuje na to da Vladina kontinuirana briga i poticanje ulaganja u svim dijelovima Hrvatske daju učinkovite rezultate, što znači da je pravac regionalnih politika dobar i da nastavljamo dalje raditi u istom smjeru”, naglasio je Erlić dodavši da imamo 17 više iznadprosječno razvijenih gradova i općina u odnosu na 2018. godinu.

INDEX RAZVIJENOSTI 2024

Pročitano 539 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA