Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Zadarsku županiju

Posted On Srijeda, 20 prosinca 2023 15:10

Betlehemsko svjetlo mira i ove je godine stiglo u Dom Zadarske županije. Mladi izviđači iz Udruge izviđača Zarus predali su županu Božidaru Longinu Betlehemsko svjetlo koje je u Hrvatsku stiglo iz Linza, a preuzeo ga je Savez Izviđača Hrvatske. Primopredaji Betlehemskog svjetla u Zadarskoj županiji pridružio se i nadbiskup zadarski msgr. Milan Zgrablić sa suradnicima.

Posvuda u svijetu Betlehemsko svjetlo simbol je mira, a prema tradiciji svjetlo u Spilji Isusova rođenja u Betlehemu na prvu nedjelju Došašća.  Svjetlo je ove godine u špilji Isusova rođenja upalila dvanaestogodišnja palestinska kršćanka Pillar Jarayaseh, a potom je preneseno u Amman, odakle je zrakoplovom dopremljeno u Austriju.

Betlehemsko svjetlo u Hrvatsku dolazi od 1992. godine, a pokrovitelj tog događaja od tada je Hrvatski sabor.

„U ovim izazovnim vremenima potrebno nam je Betlehemsko svjetlo kao simbol mira, nade i optimizma. Posebno se to, više nego ikad, odnosi na Svetu zemlju odakle nam i dolazi Betlehemsko svjetlo, koja je poprište teških ratnih sukoba te se nadamo se da će i tamo što prije zavladati mir“, poručio je župan Longin zahvalivši mladim izviđačima i njihovim voditeljicama na sudjelovanju u ovoj, hvalevrijednoj inicijativi.

„Vama i svima u Zadarskoj županiji želimo da ovo Betlehemsko svjetlo donese nadu i mir. Paljenje i podjela Betlehemskog svjetla mira podsjeća da ljudi dobre volje jedni drugima žele mir i dobro te da je zadatak svih nas širiti ljubav, prijateljstvo i mir među ljudima“, istaknuli su mladi izviđači.

I ove godine Savez izviđača Hrvatske pripremio je posebnu mobilnu aplikaciju. Aplikacija će prikazivati sva mjesta (gradove, općine, institucije, domove) u Hrvatskoj u koja su izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo, a primatelji svjetla moći će u aplikaciju upisati svoje poruke mira koje će biti prikazane uz unesenu lokaciju. Na ovaj način moći ćemo vidjeti kako se svjetlost i poruke mira šire Hrvatskom iz sata u sat.

Pročitano 457 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA