Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Na Danu vina i gastronomije Zadarske županije o stvaranju održive eno-gastronomske destinacije

Posted On Utorak, 12 prosinca 2023 22:12

Kako stvarati održivu eno-gastro destinaciju - raspravljalo se na trećem izdanju Dana vina i gastronomije Zadarske županije, konferenciji koju je organizirala Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji sa Sveučilište u Zadru, Ilirijom d.d. i Udrugom vinara Zadarske županije, uz podršku i inicijativu Zadarske županije.

Konferenciji „Stvaranje održive eno-gastronomske destinacije“ održanoj u okviru 3. Dana vina i gastronomije nazočili su renomirani chefovi, turistički djelatnici, marketinški stručnjaci te predstavnici institucija, koji su podijelili svoja iskustva na temu održive eno-gastro destinacije.

„Povezivanje lokalne poljoprivredne proizvodnje i ponude s turizmom, stvaranje prepoznatljivosti lokalne enogastronomske ponude kao turističke ponude Zadarske županije – zajednički je cilj koji se može i ostvariti isključivo aktivnim i promišljenim radom. U prvom redu s povećanjem količine domaćih proizvoda i njihovog plasmana u ugostiteljskim objektima, ali i dodatnim marketinškim aktivnostima kako bismo to ponudili kao dodanu vrijednost našeg turističkog proizvoda“,  poručio je tom prigodom župan Božidar Longin, a nazočne su pozdravili i rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, državni tajnik iz Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta Slavko Štefičar i direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija.

Održivost eno-gastronomske destinacije kao jednog od temelja ravnomjernog napretka i razvoja turizma, te značaj eno-gastronomije u turističkim kretanjima, bile su glavne teme skupa koji je okupio niz eminentnih stručnjaka. Konferenciju su pratili brojni djelatnici u turizmu i ugostiteljstvu, turističke zajednice, vinari, studenti te mladi kuhari koji su održali degustaciju na temu tradicije na inovativan način.

Uz niz vrlo zanimljivih panela i predavanja, sudionike je osobito oduševio poseban dio programa posvećen mladim perspektivnim kuharima pod nazivom INSPIRACIJA – NA MLADIMA SVIJET OSTAJE. U njemu je predstavljeno 8 mladih kuhara - Stela Vincek, Klaudio Mrkić, Elvis Vrkić, Gabrijel Benić, Marin Vitali, Toni Matešić, Bruno Kalmeta, Ivan Prenđa i Luka Kero. Oni su pod vodstvom chefa Josipa Vrsaljka i uz asistenciju učenika ugostiteljskih škola iz Zadra i Paga predstavili svoja kuharska umijeća koja su se mogla i degustirati, a tema je bila tradicija na inovativan način. Za sve su sudionike tako pripremili tradicionalno jelo ili autohtonu namirnicu s područja Zadarske županije po svom izboru na inovativan način (s popisa tradicionalnih jela iz projekta CUHaCHA).

„U trećem izdanju Dana vina i gastronomije Zadarske županije naglasak smo stavili na održivost, koja čini temelj budućeg razvoja i jedini prihvatljivi smjer kojim trebamo ići, a kako bismo sva bogatstva koja posjedujemo ostavili u naslijeđe budućim generacijama. Ističemo posebno i upravo suradnju s budućim generacijama jer u velikom dijelu naših aktivnosti na području enogastronomije u kojoj Zadarska županija ima zaista veliki potencijal, sudjeluju i mladi ljudi“, istaknula je direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija i dodala da je uspješna suradnja s mladim snagama osobito veseli jer ulaganje u znanje i mlade predstavlja zalog za uspješnu budućnost na čemu zajednički i radimo.

Pročitano 359 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA