Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Susret zavoda za prostorno uređenje jadranskih županija

Posted On Četvrtak, 26 listopada 2023 10:48

Od 26. do 27. listopada 2023.godine u Zadru se  održava tradicionalni susret jadranskih županijskih zavoda.

Domaćin ovog susreta  je Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije.  Otvaranju susretu su uz predstavnike jadranskih zavoda nazočili i predstavnici  Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Skupu se uvodno obratio Šime Vicković, zamjenik župana i Stipe Gverić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije. 

„Ovakvi susreti za vas su ne samo prilika već i potreba. Mjesto je to na kojem ćete imati priliku čuti novosti iz resornog Ministarstva i Zavoda za prostorni razvoj, ali i postaviti sva ona pitanja koja vam se nameću u svakodnevnoj provedbi i primjeni propisa, razmijeniti iskustva i doći do nekih rješenja koja će vam dugoročno olakšati rad. Zakoni nastaju na temelju potrebe za uvođenjem reda. Red u prostoru temelj je svakom drugom redu, jer bez njega nema ni kvalitetne komunalne ni društvene infrastrukture“, rekao je zamjenik župana Šime Vicković.

Državna tajnica resornog ministarstva  Dunja Magaš govorila je o novinama u  Zakonima u nadležnosti Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te je  vođena rasprava o temama/problemima  koji su zajednički jadranskim županijama. 

Za jedinice regionalne i lokalne samouprave najveća  promjena je u Zakonu o nekretninama i pokretninama u državnom vlasništvu  kojim se želi postići funkcionalna i financijska decentralizacija raspolaganja i upravljanja nekretninama, a na snagu bi trebao stupiti 1. siječnja i trebao bi omogućiti ubrzavanje investiranja, jer će u narednoj godini državnim nekretninama raspolagati županije, gradovi sjedišta županija i ostali veliki gradovi.

Umjesto da se na jednom mjestu, tj. u Ministarstvu, rješava godišnje deset tisuća zahtjeva, primjenom novog zakona taj će posao raditi 46 institucija u županijama i u većim gradovima. To će ubrzati rješavanje postupaka i pojednostaviti procedure te omogućiti decentralizirano financiranje, pri čemu će se 20 posto troška po nekretnini preusmjeriti lokalnim jedinicama.

Pročitano 773 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA