Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Prvi znanstveno-stručni skup 100 godina medicine na otocima Zadarske županije

Posted On Utorak, 26 rujna 2023 17:14

Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Marko Kolega i njegova zamjenica Franka Krajnović, u društvu ostalih članova Organizacijskog i Stručno-znanstvenog odbora prvog znanstveno-stručnog skupa 100 godina medicine na otocima Zadarske županije, u utorak, 26. rujna 2023. godine, nazočili su postavljanju lovorova vijenca na poprsje Ante Kuzmanića (liječnika i istaknutog pripadnika hrvatskog narodnog preporoda)  u Perivoju Gospe od Zdravlja.
Spomenuti stručni skup održava se u sklopu svečanog obilježavanja Općine Preko i blagdana sv. Mihovila u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora - Podružnice Zadar u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, Zadarskom županijom i Općinom Preko.
Program Skupa nastavlja se u srijedu, 27. rujna 2023. godine, u Preku, s početkom u 9 sati, kada će se na otočiću Galevcu biti otkrivena obnovljena ploča i zapaljena svijeća na grobnici Ante Kuzmanića; na mjesnom groblju biti postavljen vijenac te zapaljena svijeća na grobnici Ive i Josipa Marcelića, a nakon čega će se u Velikoj dvorani POU Doma na Žalu u Preku održati znanstveno-stručni skup o povijesti medicine i organizaciji zdravstvene zaštite na otocima u prethodnih 100 godina te okrugli stol.  
U svom pozivu kolegama liječnicima za sudjelovanje na ovom skupu predsjednik HLZ Podružnice Zadar Petar Lozo ističe:
Dobro mi je poznato kako smo svi preopterećeni svakodnevnim radnim, obiteljskim  i drugim obvezama. Međutim, iznimno je važno prepoznati kako se  i s malim osobnim prilogom pozitivne energije, ako je  usmjerena u zajedništvu s drugim kolegicama i kolegama, mogu  ostvariti vrlo kvalitetna djela i pomaci. Ne samo u liječničkoj, nego i u dobrobiti šire zajednice i svog naroda. Primjerice, zahvaljujući  dosadašnjem radu u istraživanju naše prošlosti, prihvatili smo, usprkos iznimno kratkim rokovima, poziv čelnika Općine Preko da obilježimo sto godina od otvaranja prve liječničke ordinacije u Preku. Poticaj je to da tu temu kvalitetno proširimo i organiziramo više znanstveno-stručnih skupova iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti zdravstvene zaštite na otocima.
I zato posebno je poželjno da nam se priključe i naši nastavnici sa zdravstvenih studija, medicinskih i drugih fakulteta. Mlađim kolegicama i kolegama savjetujem, javite se i uključite, pomoći ćemo vam u svakom pogledu…mi smo odradili koliko smo mogli i odlazimo (jer su nas pritisnule godine), a bez vas mladih nema budućnosti ni ova Podružnica!

Pročitano 565 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA