Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Sunce i more više nisu prvi motiv dolaska turista u Zadarsku županiju

Posted On Ponedjeljak, 11 veljače 2019 15:06

Sunce i more više nisu glavni motiv dolaska turista u Zadar i Zadarsku županiju, pokazalo je istraživanje koje je provedeno tijekom 2018. godine na turistima korisnicima niskotarifnih zračnih prijevoznika koji su boravili u Zadarskoj županiji. Najznačajniji rezultati istraživanja prikazani su u Velikoj vijećnici Zadarske županije predstavnicima turističkih zajednica, jedinica lokalne samouprave, HGK - Županijske komore Zadar, Nacionalnog parka Krka i djelatnicima u turističkom sektoru.

Istraživanje je proveo Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru na odlaznom terminalu Zračne luke Zadar od lipnja do studenoga 2018. godine. Slučajni uzorak ispitanika obuhvatio je 866 ispitanika starijih od 18 godina, koji su ostvarili najmanje dva noćenja u Zadarskoj županiji.

 „Rezultati istraživanja pokazuju da se turisti korisnici niskotarifnih zračnih prijevoznika ponašaju u skladu s turističkim trendovima, s obzirom da ne borave samo u Zadru i Zadarskoj županiji, već su izrazito mobilni, pa posjećuju cijelu Hrvatsku, posebice Dalmaciju i zaštićena područja kao što su nacionalni i parkovi prirode“, kazao je Tomislav Klarin iz Odjela za turizam i komunikacijske znanosti.

Osim toga, njihov dolazak je potaknut različitim motivima, među kojima više ne prevladava motiv „sunce i more“, već turisti žele nova iskustva i doživljaje kroz gastronomiju, kulturu i zabavu, sportsko-rekreacijske i zdravstvene sadržaje te boravak u očuvanoj prirodi. Ovo se također očituje kroz sadržaje koje su koristili, odnosno kroz sve složenije zahtjeve za određenim sadržajima u destinaciji.

Prilikom rezervacije smještaja i informiranja o destinaciji ispitani turisti značajno koriste internetske usluge, među kojima se ističu online booking servisi, putničke internetske stranice i društvene mreže. Mnogo informacija prikupljaju od rodbine i prijatelja, a i sami bi svojoj rodbini i prijateljima preporučili Zadar i Zadarsku županiju kao destinaciju.

„Iz rezultata istraživanja proizlazi njihovo zadovoljstvo, jer se može zaključiti kako su ispitani turisti uglavnom vrlo zadovoljni s onim što im Zadar i Zadarska županija pružaju. Pri tome valja naglasiti kako još uvijek ima elemenata ponude na čijem unaprjeđenju valja kontinuirano raditi. Veseli nas činjenica da je potrošnja po osobi i danu iznosila 97 eura, što predstavlja iznadprosječnu potrošnju u hrvatskim okvirima“, istaknuo je županijski pročelnik za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Lovro Jurišić.

Rezultati istraživanja ocrtavaju profil, ponašanje i zadovoljstvo turista korisnika niskotarifnih zračnih prijevoznika u destinaciji Zadar i Zadarska županija. Ispitani turisti najvećim dijelom su porijeklom iz Velike Britanije, Njemačke i Francuske, ali i drugih europskih država, što je uvjetovano uspostavljenim zračnim linijima niskotarifnih zračnih prijevoznika. Ispitanici su uglavnom mlađe životne dobi, što je u skladu s tipičnim putnicima koji putuju ovakvim prijevozom.

Pročitano 1679 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA