Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Blue smart: Raste potreba za stručnim kadrom u ribarstvu i marikulturi

Posted On Srijeda, 12 prosinca 2018 09:20

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održana je završna konferencija projekta „Blue Education for Sustainable Management of Aquatic Resources – BLUE SMART“.

Ukupne vrijednosti oko 3 milijuna kuna, ovaj projekt sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Nositelj projekta je Sveučilište u Zadru (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu), a projektni partneri su Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, Cromaris d.d. i WWF Adria.

Na konferenciji su prezentirani rezultati projekta koji svakodnevno pobuđuje interes javnosti, kako domaće tako i inozemne. Glavni je cilj projekta stvaranje novih vještina i znanja u sektoru plavog gospodarstva te povećanje mogućnosti novih poslova sadašnjih i budućih zaposlenika ovog sektora u Zadarskoj županiji i šire.

Okupljenima se obratio zamjenik župana Šime Mršić naglasivši važnost akvakulture u Zadarskoj županiji koja je predvodnik ribarstva i marikulture u Hrvatskoj.

„Sektor ribarstva za našu je županiju od iznimnog značaja. Naime, ne samo da je ribarstvo tradicionalna djelatnost žitelja priobalnog i otočnog dijela Zadarske županije, već s ponosom nosimo i titulu pionira u marikulturi u Republici Hrvatskoj. Vodeći smo po ulovu i uzgoju riba te s ponosom ističemo da smo najribarskija hrvatska županija. Ono što je svakako jako značajno, a projekt Blue smart je doprinos toj tezi, jest povezivanje javnog, znanstvenog i gospodarskog sektora“, rekao je Mršić.

Partneri na projektu su, vođeni potrebama u sektoru, u sklopu projekta pokrenuli novi sveučilišni diplomski studij Održivo upravljanje vodenim ekosustavima te izradili inovativni on-line tečaj Osnove dobre prakse u ribarstvu.  

„Razvojem hrvatskog ribarstva sve će veća potreba biti na stručnim kadrom te je stoga hvalevrijedno pokretanje novog sveučilišnog diplomskog studija kao i online tečaja. Iskreno vjerujem da će i po završetku projekta aktivnosti u smjeru stvaranje novih vještina i znanja u sektoru plavog gospodarstva biti nastavljene te da će novi studij privući što veći broj mladih ljudi“, istaknuo je Mršić.

Pročitano 1460 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA