Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Luka Zadar od ove godine službeno postala dio Pomorskog puta svile

Posted On Četvrtak, 12 travnja 2018 09:03

Izaslanstvo Zadarske županije predvođeno županom Božidarom Longinom, u nastavku službenog posjeta Kini, sudjelovalo je na poslovnom summitu ASEAN u Boaou - Savezu država Jugoistočne Azije vezano za temu "Suradnja u kruzerskom turizmu duž Pomorskog puta svile".  Razmijenili su iskustva i znanja u industriji kruzerskog  turizma između Kine i relevantnih regija duž Pomorskog puta svile - Maritime Silk Road. Raspravljalo se i o boljoj suradnji u kruzerskom turizmu, većem broju ruta krstarenja, snažnijem razvoju luka, otvorenijim politikama viznog režima, boljem promicanju kruzerskog turizma i osnivanju "Saveza turističkih gradova za krstarenja duž Pomorskog puta svile - Maritime Silk Road". Panel rasprava je bila praktična i učinkovita, te je postigla dobre rezultate, a župan Božidar Longin bio je jedan od izlagača na panelu. Longin je predstavio novu zadarsku luku Gaženica i njezine potencijale, pogotovo u smjeru buduće matične luke.
„Prezentirali smo turističke adute naše županije, od kojih je Gaženica zasigurno jedan od najvećih. Panelu su, između ostalih, nazočili predstavnici država, ali i najvećih kruzerskih kompanija koji su bili vrlo zadovoljni svime što su čuli od nas. Pogotovo najavom da je zgrada putničkog terminala u Gaženici dovršena. Naravno da putnički promet samo jedan od komponenti nove zadarske luke, a puno očekujemo i kroz razvoj teretnog prometa izgradnjom RO-RO terminala“, rekao je župan Longin.
Službeno “Novi put svile” je koncept pan-euroazijskog, a u budućnosti interkontinentalnog, transportnog sustava, kojeg Kina danas promiče. “Novi put svile” bi trebao postati sastavni dio strategije razvoja Kine, ne samo u izgradnji najbolje i najbrže  tranzitne rute kroz središte Euroazije, nego i za jačanje gospodarskog razvoja kopnenih područja Kine, povećanje suradnje sa susjednim zemljama, te u  izgradnji općih pravila međunarodne euroazijske trgovine. Novi i konačni projekt je nazvan “Jedan pojas – Jedan put”, a projekt je službeno najavio predsjednik NR Kine, Xi Jinping 2013. godine.
U 2018. obilježava se  15. godišnjica strateškog partnerstva između Kine – ASEAN-a ili Saveza država Jugoistočne Azije (Association of Southeast Asian Nations) koji je regionalna međunarodna organizacija država u Jugoistočnoj Aziji, osnovana 1967. godine sa ciljem razvoja   međusobnih političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa te promicanje regionalnog mira i stabilnosti. Na temu "Turistička suradnja u kruzerskom turizmu", sve su zemlje sudionice spremne istražiti nova područja turističke suradnje između Kine i ASEAN-a te stvoriti otvorenije i inkluzivnije regionalno okruženje u zajedničkim naporima za unapređenje Pomorskog puta svile. Namjera je uspostaviti "Savez gradova duž Pomorskog puta svile u kruzerskom turizmu" kako bi se poboljšala strateška usklađenost razvoja turizma između ASEAN-a i Hainana te drugih obalnih pokrajina i gradova.
Ono što je možda i najvažnije, činjenica je da je Luka Zadar od ove godine i službeno postala dio Pomorskog puta svile, što je potvrđeno završnom deklaracijom skupa „Suradnja u kruzerskom turizmu na Pomorskom putu svile 21. stoljeća“.

Pročitano 1936 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA