Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija uspostavlja međuregionalnu suradnju sa kineskom provincijom Hainan

Posted On Petak, 06 travnja 2018 08:52

 

U želji za jačanjem prijateljskih odnosa uspostavom međuregionalne suradnje između dviju zemalja na temelju ravnopravnosti i uzajamne dobrobiti, sa ciljem unaprjeđenja uzajamnog poznavanja načina života, povijesti i kulture svojih naroda, a posebno u obostranom povećanju gospodarsko-trgovinske razmjene te kulturnom razvoju regija, župan Longin je predložio Županijskoj skupštini donošenje Odluke o prihvaćanju Pisma namjere o uspostavljanju prijateljskih odnosa između provincije Hainan iz NR Kine i Zadarske županije. Uz moguće investicije u Zadarskoj županiji, poput razvojnih turističkih projekata, suradnje u sektoru kulture, ulaganja u različite gospodarske projekte, između ostalog i u teretnu i putničku luku Gaženica, Zračnu luku Zadar, poslovne zone te povećanja robne razmjene i otvaranja kineskog tržišta lokalnom gospodarstvu, suradnja s Kinom otvara i mogućnost uključivanja Zadra i Zadarske županije u globalni projekt Puta svile.

„Suradnja između naših dviju zemalja može biti u smislu razvoja teretnog prometa izgradnjom RO-RO terminala, razvoja home porta u Zadru za turiste iz Kine koji posjećuju našu zemlju cruiserima, ali svakako veliki pozitivni efekt za cijelu Županiju predstavljalo bi uvođenje izravnih letova između Zadra i Kine, veće aktivnosti u luci, opskrba brodova, više dana ostajanja putnika sa cruisera na destinaciji što znači i generalno veću potrošnju te produljenje turističke sezone.“ – rekao je župan Longin.

Pokrajina Hainan  ima površinu od 34.000 kilometara kvadratnih na kojoj živi 8,18 milijuna  ljudi te je najmanja i najjužnija provincija NR Kine, a ujedno i najveći kineski otok. 1988. godine otok Hainan postao je 30. pokrajina Kine i njegova najveća gospodarska zona. Provincija Hainan ima 9 gradova, 10 županija, te otoke i hridi Xisha otočja, Nansha otoka i Zhongsha otoka te morsku površinu oko njih. Glavni grad Hainana je Haikou. Gospodarstvo Hainana zasniva se na poljoprivredi, turizmu i industriji, koja je još u razvoju i uglavnom se bavi preradom prirodnih resursa otoka. Budući da najveći dio područja okružuje more, Haikou ima mnogo luka duž obale tvoreći mrežu plovnog puta u prijevozu putnika i robe. Luke u Haikou su Xiuying Port, Xingang Port. Zračna luka Haikou Meilan ostvaruje 3,35 milijuna putnika i 23.131 avionskih polijetanja i slijetanja tijekom Proljetnog festivala u veljači. Prosječni dnevni broj putnika premašio je 83.900.

Izaslanstvo Zadarske županije koje predvodi župan Božidar Longin, u pratnji veleposlanika RH u NR Kini Nebojše Koharovića, tijekom službenog posjeta provinciji Hainan u razdoblju od 7. do 14. travnja 2018. sudjelovat će na renomiranom gospodarsko-poslovnom summitu Boao Forum For Asia 2018. Župan Božidar Longin na međunarodnoj konferenciji ASEAN, koja se također održava u gradu Boao, održat će izlaganje na jednom od panela čija će tema biti potencijali kruzerskog turizma i mogućnosti suradnje na pomorskom putu svile. Tamo će predstaviti Zadarsku županiju, Luku Gaženica kao novu destinaciju kruzerskog turizma, s posebnim naglaskom na potencijale Zadra kao matične luke i razvoja suradnje u drugim gospodarskim djelatnostima u Zadarskoj županiji.

Županijska skupština je prihvatila ovaj prijedlog jednoglasno kao i preostale točke Dnevnog reda poput paketa Odluka o davanju koncesija na pomorskom dobru, programa javnih potreba u prosvjeti, kulturi, tehničkoj kulturi i športu za 2018. godinu te su usvojeni planovi rashoda za nabavu dugotrajne imovine i dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini srednjoškolskih i osnovnoškolskih ustanova. Nadalje usvojene su i odluke vezane iz poslovanje Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru, Doma za starije i nemoćne osobe Zadar te odluka o minimalnim financijskim standardima za financiranje Centara za socijalnu skrb i troškova drvnog ogrjeva korisnicima u 2018. godini. Usvojen je program održavanja sustava javnog navodnjavanja „Baštica I. faza“  te visine i obveze plaćanja naknade za navodnjavanje iz ovog javnog sustava.

 

Pročitano 2177 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA