Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

PROJEKT STOLJEĆA Dva grada i 12 općina zajednički u povijesnom projektu

Posted On Utorak, 08 rujna 2020 10:35

Vrijednost izrada studijske dokumentacije za izgradnju vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Karinskog i Novigradskog mora iznosi 3,7 milijuna kuna. Projekt koji će obuhvatiti više od pola naše županije Hrvatske vode financiraju sa 75 posto, a 15 posto zajednički jedinice lokalne samouprave potpisnice sporazuma. Ovo je, slobodno mogu reći, povijesni projekt za Zadarsku županiju, kazao je Božidar Longin, zadarski župan

U velikoj dvorani Vatrogasnog doma u Benkovcu jučer su predstavnici dva grada i 12 općina Zadarske županije potpisali su Sporazum o sufinanciranju projekta »Izrada studijske dokumentacije za izgradnju vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Karinskog i Novigradskog mora«, koja će obuhvatiti više od pola naše županije.
- Ukupna vrijednost Studijske dokumentacije je 2.986.000 kuna bez PDV-a, PDV iznosi 746.500, a ukupna cijena s PDV-om iznosi 3.732.500 kuna. Hrvatske vode o financiraju sa 75 posto, a 15 posto zajednički jedinice lokalne samouprave potpisnice sporazuma, rečeno je u Vatrogasnom domu.
Potpisnici sporazuma su nositelj projekta Vodovod i odvodnja d.o.o. Benkovac zastupanog s novom direktoricom Boženom Ljutić, s jedne strane te slijedeće JLS s druge strane: gradovi Benkovac i Obrovac te općine Poličnik, Posedarje, Ražanac, Novigrad, Zemunik Donji, Stankovci, Starigrad, Škabrnja, Polača, Jasenice, Galovac i Lišane Ostrovičke.

Najzahtjevinja i najskuplja aglomeracija

- Sve vas skupa pozdravljam na početku jednog, slobodno mogu reći, povijesnog projekta za Zadarsku županiju. Službeno krećemo u ostvarivanje projekta Aglomeracije Karinskog i Novigradskog mora, Podvelebitdkog kanala i zapadnog dijela zadarskog zaobalja, kazao je Božidar Longin, zadarski župan
Samo ime projekta, kaže on, dovoljno govori koliku će površinu on pokrivati i sasvim sigurno će to biti najzahtjevnija i najskuplja aglomeracija u našoj županiji i šire.
- No, ono što je najvažnije, kroz realizaciju studijske dokumentacije saznat ćemo konkretnije detalje u kojem smjeru ići, a ujedno ćemo dobiti jasnije procjene koliko će nas to u konačnici koštati, rekao je Longin te je nastavio:
- Ovo je iznimno važno, prema svim najavama i idućem programskom razdoblju Europske unije financirat će se izgradnja odvodnje i vodovoda, tako da imamo realne izglede da ovaj, veliki projekt, provedemo kraju. Naime, Hrvatskoj stoji na raspolaganju oko šest milijardi eura bespovratnih sredstava i preko tri milijarde eura zajmova, reći će Longin.

U županije šest aglomeracija

Na području Zadarske županije već ima dvije potpisane aglomeracije, Nin - Privlaka - Vrsi i Zadar - Petrčane koje su vrijedne oko milijardu kuna.
- Pred potpisom su još dvije, Biogradska rivijera i Preko - Kali, a nadam se i što skorijem potpisu Aglomeracije Bibinje - Sukošan. Sve to ide u smjeru onoga što smo zacrtali na početku ovog mandata, da sva naša mjesta mogu dobiti vodu i priključak na odvodnju. To je veliki zadatak koji je pred svima nama, ali od izazova nikad nismo bježali i vjerujem da ćemo to zajedničkim snagama i ostvariti, zaključio je Božidar Longin.
U svom obraćanju Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca, rekao je kako je ovo još jedan dokaz da su vodoopskrba i odvodnja prioriteti.

Najvažnije pitanje, koliko će koštati

- Jako je važno, imamo dva naša bisera, dva zatvorena mora Karinsko i Novigradsko. Ovaj projekt stoljeća bi riješio odvodnju fekalnih voda i riješio zagađenje i ne dao Bog pretvaranje ovih dvaju mora u nekakvu baru, istaknuo je Bulić.
Nazočnima se obratio i Davor Lončar, načelnik Poličnik, a u ime zajednica ponuditelja Tomislav Škara, direktor Via Factum d.o.o. Biograd na Moru.
- Po izradi studije izvodivosti, znat će se koliko će novaca biti potrebno za izgradnju aglomeracije, ali i koliko će koštati korisnike, naglasio je Škara.
Osim navedenih na potpisivanju sporazuma i prezentaciji projekta nazočio je i Petar Bilač iz Hrvatskih voda, Daniel Segarić, županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj i drugi.

IZVOR: Zadarski list

Pročitano 1029 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA