Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

BIOGRADSKI PRAKTIKUM Kero: Kupnjom ove zgrade stvorit će se pretpostavke i za vlastiti prihod

Posted On Srijeda, 27 svibnja 2020 12:15
Želja nam je privući neko poznato ime iz područja nautike, tj. neku tvrtku uz čiju bismo suradnju i pomoć postali servisno-edukacijski centar za brodske ili izvanbrodske motore. Vizija budućnosti biogradske škole jest kupnjom i opremanjem zgrade te dogradnjom restorana razviti se u smjeru ugostiteljstva i brodostrojarstva uz postojeće smjerove gimnazije i ekonomista, istaknuo je Kero.
 

Na izvanrednoj elektroničkoj sjednici Županijske skupštine Zadarske županije održanoj 18. svibnja 2020., na kojoj je sudjelovalo 25 od 42 vijećnika donesena je i Odluka o davanju suglasnosti Srednjoj školi Biograd na Moru za kupnju nekretnine u k.o. Biograd na Moru te za kreditno zaduživanje škole za kupovinu, dovršetak radova i opremanje poslovne zgrade u zoni Bučina. Kupoprodajna cijena je 4,6 milijuna kuna, a s procijenjenom vrijednosti radova i nabave opreme za strojarska zanimanja potrebna sredstva su 5,6 milijuna kuna.
- Srednja škola Biograd na Moru školske godine 2015/2016. započela je s obrazovanjem u tri strojarska zanimanja: brodomehaničar, brodograditelj nemetalnog broda (plastičar) i brodograditelj (instalater brodskih instalacija), kazao je Ivica Kero, ravnatelj Srednje škole Biograd na Moru.

Kapitalno ulaganje

Sadašnja školska radionica od 40-ak metara četvornih, kaže on, premala je pa su učenici dobar dio praktičnih vježbi odrađivali u školskom dvorištu i u grupama u dvije smjene.
- U ime naših učenika i cijele škole zahvaljujem na podršci u ostvarenju naših planova Zadarskoj županiji, Gradu Biogradu, vlasniku zgrade i svima koji kroz ove gotovo tri godine nisu gubili nadu u realizaciju ovog kapitalnog ulaganja u našu školu za provođenje praktične nastave, zahvalio je Kero.
Inače, odluka o prelasku srednje škole na tri nova zanimanja koja su potrebna širem biogradskom kraju, najstarijem nautičkom centru u Hrvatskoj, bila je rezultat prikupljanja informacija od poduzetnika šire lokalne zajednice, tj. potreba tržišta rada.
- Ujedno je to bio doprinos potrebi uvođenja mreže škola kako u krugu od 30 kilometara ne bismo imali tri škole koje provode iste programe, navodi Kero.
Od prvog dana ostvarena je odlična suradnja između škole i tvrtki brodica u biogradskim marinama.
- Zajedno s Yacht clubom Biograd kupljena je i stara tradicionalna gajeta čiju rekonstrukciju i obnovu su započeli naši učenici i profesori pod vodstvom poznatog biogradskog majstora Stipe Ivanovića Cipre, istaknuo je Kero.
Polako se kupovala i nabavljala razna oprema i alati, učenici su se upisivali i interes je svake godine za ta zanimanja rastao.
- Paralelno je rastao i problem adekvatnog prostora, tj. praktikuma za provođenje praktične nastave. Sadašnja školska radionica od 40-ak metara četvornih stvarno je premala i u njoj se zapravo nije ni mogla održavati praktična nastava. Snalazili smo na raznorazne načine, od prakse u smjenama do prakse u dvorištu. Nije lijepo da kažem, ali je to užas i dobro da smo i imali zainteresiranih učenika za ta tri brodarska zanimanja, kazao je Kero.

Idealna pozicija za radioničku nastavu

Srednja škola Biograd u suradnji s Gradom Biogradom krenula je prije tri godine intenzivno tražiti trajno rješenje.
- Budući da je parcela na kojoj se škola nalazi već imala problem preizgrađenosti zbog planiranog projekta dogradnje novog restorana, tj. praktikuma za ugostiteljstvo (čija je izrada projektne dokumentacije gotova) kao i zbog stvaranja buke i prašine prilikom vježbi, trebalo je pronaći neki prostor izvan kruga škole, naglasio je Kero prisjetivši se kako se prigodom posjeta školi Vlade Prskala, tadašnjeg pomoćnika ministrice obrazovanja, i sam uvjerio u problem i potrebu pronalaženja adekvatnog prostora kao i nabave potrebne opreme te podržao plan da se stupi u kontakt s vlasnikom tvrtke GO-TEK d.o.o., tvrtke iz Čakovca koja se bavi bravarijom, čija je zgrada u komunalno-servisnoj zoni Bučina bila na prodaju i nalazi se na idealnoj poziciji za radioničku nastavu.
Osim Grada u proces pripreme kupnje zgrade uključila se, kaže on, i Zadarska županija kao osnivač Srednje škole Biograd na Moru shvativši isplativost i nužnost ulaganja u ova zanimanja.
- Vlasnik spomenute zgrade, koji ima dosta iskustva u suradnji sa strojarskim školama na sjeveru Hrvatske, iskazao je spremnost pričekati svu potrebnu zakonsku proceduru i pružiti savjetodavnu pomoć u opremanju zgrade i pokretanju radnog procesa kroz praktičnu nastavu, rekao je Kero istaknuvši kako se više od dvije i pol godine pripremao ovaj projekt kako bi 40-ak učenika strojarskih zanimanja konačno dobilo prave uvjete i opremu za savladavanje svih potrebnih vještina u zanimanjima brodomehaničara i brodograditelja.

Servisno-edukacijski centar za brodske ili izvanbrodske motore

Nova zgrada iznad Jadranske magistrale, kod Bure i Erlić-commerca, na parceli od 1.500 m2 i 700 m2 zatvorenog prostora nakon radova na rekonstrukciji u obuhvatu od 200 m2 uz dvije velike radionice imat će i potrebne učionice za stručno-teorijski dio nastave, kao i sve popratne sadržaje propisane državnim pedagoškim standardom.
- Kroz partnersku suradnju s budućim Centrom kompetencija za sektor strojarstva, zadarskom Strukovnom školom Vice Vlatkovića, nabavit će se jedan dio vrijedne opreme i mogućnost dodatne edukacije i usavršavanja nastavnika, kazao je Kero dodajući kako je
»ovo poput jackpota za biogradsko i županijsko školstvo«.
- Kupnjom ove zgrade stvorit će se pretpostavke i za vlastiti prihod, a želja nam je privući neko poznato ime iz područja nautike, tj. neku tvrtku uz čiju bismo suradnju i pomoć postali servisno-edukacijski centar za brodske ili izvanbrodske motore.Vizija budućnosti biogradske škole jest kupnjom i opremanjem zgrade te dogradnjom restorana razviti se u smjeru ugostiteljstva i brodostrojarstva uz postojeće smjerove gimnazije i ekonomista. Gledajući potrebe naše županije i biogradskog kraja to je potpuno logičan i svrsishodan plan, zaključio je Kero.

 

Izvor: https://www.zadarskilist.hr/clanci/25052020/biogradski-praktikum-kero-kupnjom-ove-zgrade-stvorit-ce-se-pretpostavke-i-za

Pročitano 978 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA