Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija: Za vrtiće osigurano preko 62 milijuna kuna iz EU fondova

Posted On Petak, 21 veljače 2020 01:26

Neki je dan u  Pakoštanima otvoren dječji vrtić Gardelin u čiju je dogradnju, rekonstrukciju i opremanje uloženo oko 7 milijuna kuna, od čega je 90 % sufinancirano sredstvima iz europskih fondova. Na području Zadarske županije u posljednjih je godinu dana čak 30 dječjih vrtića izgrađeno ili je u fazi izgradnje, od kojih su neki objekti obnovljeni i dograđeni, a neka su naselja dobila nove vrtiće.

Ukupno je bespovratnih sredstava za ulaganja u vrtiće u Zadarskoj županiji odobreno 62,6 milijuna kuna za 41 vrtić, a za neke su sredstva odobrena iz više programa. Riječ je o gradnji, rekonstrukciji, proširenju usluga...

Iznos od 380.000 kuna odobren je kroz Program pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova. Za izradu projektne dokumentacije sredstva su odobrena dječjim vrtićima u općinama Sukošani, Sv. Filip i Jakov i Bibinje.

Nadalje, 8,3 milijuna odobreno je 2018. godine kroz Poziv za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima. Najveći iznosi usmjereni su u DV u Stankovcima, DV Orkulice u Općini Sali, DV Biograd na Moru, DV Lastavica u Općini Preko, DV Gorica u Općini Sukošan, DV Ćok u Općini Tkon, njih nekoliko u Zadru...Riječ je o ukupno 21 vrtiću. 

Za pet vrtića odobreno je 250.000 kuna kroz program Zaklada Hrvatska za djecu.

Kroz mjeru ruralnog razvoja 7.4 odobreno je 35,3 milijuna kuna za izgradnju dječjih vrtića u općinama Novigrad, Sukošan, Stankovci, Galovac, Sv. FIlip i Jakov te gradovima Benkovac i Nin.

Kroz poziv za unapređenje usluga za djecu odobreno je 16,5 milijuna kuna za uvođenje druge smjene u vrtiću u Bibinjama, te za Mrežu ZaDar - mrežu inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja u Gradu Zadru. 

I na kraju, lani je kroz Program razvoja otoka vrtićima u općinama Sali, Kukljica i Preko odobreno za gradnju, uređenje tj. rekonstrukciju iznos od 1,8 milijuna kuna. 

- Demografska obnova jedan od naših glavnih ciljeva koje smo zacrtali u narednom razdoblju. Uz izgradnju vrtića, brojne naše jedinice lokalne samouprave, ali i mi u Županiji u proteklom smo razdoblju znatno povećali iznos naknada za novorođenčad. U prošloj smo godini tako iz županijskog proračuna isplatili 3 milijuna kuna, a imali smo rekordan broj prijava za naknadu od osnutka županije. Usporedno s time, veseli nas i značajan porast broja zaposlenih, jer time pokazujemo da smo županija koja je poželjna za život mladim obiteljima - istaknuo je nedavno župan Božidar Longin.

Inače, za naknade bebama i ove je godine osiguran iznos od 3 milijuna kuna. (L.K.)

Izvor: zupan.hr

Pročitano 865 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA