Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

ZADARSKA ŽUPANIJA RASPISALA POZIV "S pomoćnicima u nastavi bolji je uspjeh učenika!"

Posted On Petak, 26 srpnja 2019 13:04

I ove je godine Zadarska županija na svojoj internetskoj stranici objavila Javni poziv za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama kojima je Zadarska županija osnivač, za školsku godinu 2019./2020.

Na javni poziv mogu se prijaviti svi zainteresirani koji udovoljavaju uvjetima: najmanje četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, protiv osobe nije pokrenut kazneni postupak i ne smije biti roditelj/skrbnik ni drugi član uže obitelji učenika kojem se pruža potpora. Prednost u pravilu ostvaruju kandidati koji imaju iskustvo u radu s djecom s teškoćama, s iskustvom u volontiranju te imaju završenu najmanje 20-satnu edukaciju.

– Pomoćnici u nastavi financiraju se iz županijskog proračuna i novcem iz Europskog socijalnog fonda. Rad s pomoćnicima u nastavi proteklih se godina pokazao vrlo korisnim, a korisnici su bili zadovoljni – naveo je resorni pročelnik Ivan Šimunić i pozvao sve zainteresirane da u što skorijem roku podnesu svoju prijavu.

 

Detalji i dodatne informacije navedeni su u Javnom pozivu, koji je dostupan na službenoj stranici Zadarske županije te na internetskim stranicama škola partnera u projektu kojima je Zadarska županija osnivač.

Podsjetimo, Zadarskoj županiji su za projekt "Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka" odobrena nepovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od osam milijuna kuna kroz četverogodišnje razdoblje. Ukupan proračun projekta iznosi oko 12,7 milijuna kuna, od čega Zadarska županija zapošljavanje pomoćnika u nastavi sufinancira s 4,7 milijuna kuna.

Bolji rezultati

Jedna od škola u kojoj rade pomoćnici u nastavi je zadarska Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, čija ravnateljica Jelena Gulan kaže da ih je proteklu školsku godinu bilo sedam, te da djeluju vrlo poticajno na djecu i njihov rad.

– S osobnim pomoćnicima imamo izvrsnu suradnju. Najvažnije je da su oni za učenike od neprocjenjive koristi, djeca u radu pokazuju značajno bolje rezultate. Velikim dijelom oni u našoj školi rade s učenicima koji se školuju za pomoćna zanimanja, te ih toliko dobro potiču i usmjeravaju da učenici postanu sposobni da samostalno rade – kazala je ravnateljica Gulan.

Dodala je da je jedan učenik svom asistentu kazao: "Da ste vi meni pomagali od početka, završio bih ja još jedan zanat", što zapravo najbolje opisuje koliko učenici profitiraju od rada sa svojim osobnim pomoćnicima.

– Zadovoljni smo i suradnjom sa Zadarskom županijom jer uvažava sve naše sugestije oko izbora pomoćnika u nastavi – zaključila je Gulan.

Pročelnik Šimunić je istaknuo da je tijekom školske godine 2018./2019. Zadarska županija financirala ukupno 78 pomoćnika u nastavi, za 77 učenika.

– Iskustvo je pokazalo da pomoćnici u nastavi uvelike pomažu učenicima s teškoćama i bit će potrebno ove projekte nastaviti i sljedećih godina. Rad pomoćnika je zahtjevan jer se oni često susreću s teškim obiteljskim okolnostima iz kojih dolaze učenici s teškoćama. Pomoćnici su još jedna karika u sustavu odgoja i obrazovanja učenika kojima je pomoć potrebnija nego većini ostalih učenika. Razvoj sustava i statusa pomoćnika vidljiv je iz godine u godinu i te pozitivne promjene pokazuju brigu čitavog društva za učenike s teškoćama – istaknuo je pročelnik Šimunić.

Izvor: zadarski.slobodnadalmacija.hr

Pročitano 950 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA