Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

RAZVOJNI PROJEKTI GRADA PAGA DOSEŽU VRIJEDNOST OD 85 MILIJUNA KUNA Župan Božidar Longin: „Ključan cilj je ravnomjeran razvoj cijele naše županije, iskoristimo EU fondove i županijske razvojne agencije!“

Posted On Srijeda, 24 srpnja 2019 13:25

- Županijska lučka uprava Zadar jedna je od najuspješnijih u Hrvatskoj – izjavio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je prije nekoliko dana posjetio grad Pag, gdje je rekonstruirana i obnovljena lučica Katine, u što je uloženo osam milijuna kuna. Paški gradonačelnik Ante Fabijanić je pak, zorno predočio na koji način Grad Pag vodi računa o svojim razvojnim projektima.

- Kada se zbroje svi projekti koji su sada u tijeku, dolazimo do ukupnog investicijskog ciklusa od 85 milijuna kuna – rekao je Fabijanić.

Na Pagu je 17. svibnja svečano obilježen i proslavljen Dan Grada Paga, što je bio svojevrsni povod da se rekapituliraju ulaganja u ovaj grad. Zadarski župan Božidar Longin nam je apostrofirao važnost postojanja Srednje škole Bartula Kašića na Pagu, kao i važnost ulaganja u škole na ovom otoku.

- Pag je jedini otok u našoj županiji na kojem postoji srednja škola. Osim ljetne sezone, Pag aktivno živi i u zimskim mjesecima, a tome sigurno doprinosi i činjenica da otok, uz osnovnu, ima i srednju školu. Županija skrbi o osnovnoj i srednjoj školi, a u tom kontekstu posebno treba istaknuti veliki projekt energetske obnove školske zgrade, koji je proveo naš Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport, za što je izdvojeno gotovo pet milijuna kuna – istaknuo je Božidar Longin.

Zadarska županija prati razvoj grada Paga, ali i otoka Paga u cjelini, naglasio je župan, apelirajući na lokalnu samoupravu da iskoristi potencijale koje ima, oplemeni ih idejama i pretvori ih u kvalitetne projekte s kojima se može javiti na natječaje za sredstva iz EU fondova, u čemu će im pomoći županijske razvojne agencije. Takav način razvoja odnosi se i na druge jedinice lokalne samouprave. Zadarska županija vodi računa o ravnomjernom razvoju, pa je tako Županijska lučka uprava uložila značajna sredstva u izgradnju i obnovu lučica na području Županije.

Najnovija investicija - obnova, dogradnja i uređenje lučice Katine na Pagu, veliki je doprinos kvaliteti života tamošnjeg stanovništva. U radovima je produbljena uvala u dijelu ispred Katine, saniran je obalni zid te su postavljena dva pontona od 50 i 80 metara. Iskopano je dno iz kojeg je izvučeno oko sedam tisuća kubika materijala, čime se dobio dublji gaz za brodove koji će lakše pristajati, bit će ih više, a vezovi su sigurniji.

- Često ističem kako nam je jedan od ključnih ciljeva ravnomjeran razvoj cijele naše županije. Želimo da u svim mjestima imamo jednake uvjete, a kvaliteti života značajno doprinosi i dostupnost zdravstvenih usluga – naveo je župan.

U sklopu projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti na otocima Zadarske županije“ u gradu Pagu je za ginekološku i stomatološku ordinaciju nabavljena nova oprema u vrijednosti nešto većoj od 550 tisuća kuna, a sredstva su osigurana iz europskih fondova. Tijekom ljeta zdravstvena zaštita pojačana je dodatnim timovima Zavoda za hitnu medicinu.

Zadarska županija jedna je od prvih županija koja je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje (SAFU)  potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za poboljšanje pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini, prije svega u izoliranim i depriviranim područjima. Uz opremu na brojnim otocima, na Pagu je temeljito opremljena ambulanta obiteljske medicine, nabavljena je oprema i za ordinaciju dentalne medicine, dok je za ginekološku ordinaciju u Pagu nabavljen ultrazvuk s linearnom sondom.

Izvor: zadarski.slobodnadalmacija.hr

Pročitano 799 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA