Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Završna konferencija Projekta „Solarna elektrana Opća bolnica Zadar“

Posted On Petak, 12 travnja 2024 15:45

Opća bolnica Zadar okrenula se obnovljivim izvorima energije i predstavila značajne rezultate Projekta "Solarna elektrana Opća bolnica Zadar" na završnoj konferenciji  ovog projekta.

Rezultate Projekta su predstavili: Željko Čulina - ravnatelj Opće bolnice Zadar, Srećko Tamburović - stariji istraživač Energetski institut Hrvoje Požar, Anita Milas Anzić - načelnica sektora za bolničku zdravstvenu zaštitu i kvalitetu zdravstvene zaštite iz Ministarstva zdravstva RH, Božidar Longin - župan Zadarske županije, Helge Klouman Marstrander - zamjenik veleposlanika Kraljevine Norveške, Šime Erlić - ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske te Ines Stipčević - voditelj projekta Solarna elektrana Opće bolnice.

Obraćajući se nazočnima župan Božidar Longin je rekao kako je Županija prije puno godina u svim svojim strateškim dokumentima definirala korištenje obnovljivih izvora energije kao put kojim želi ići.

„Prije petnaestak smo godina izradili Atlas vjetra i Atlas dozračene sunčeve energije kao podlogu za niz projekata. Pa je, slijedom toga, prva vjetroelektrana u Republici Hrvatskoj puštena u rad upravo na području naše županije, a godinama, kroz javni poziv, građanima pružamo mogućnost sufinanciranja postavljanja solarnih panela na njihove domove. Prepoznat je naš rad i time što je Institut Hrvoje Požar nagradio naš nadležni Upravni odjel za  prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove nagradom za popularizaciju obnovljive energije u RH.

U tom kontekstu sretni smo što je i bolnica odlučila slijediti taj put kao veliki potrošač električne energije. Imamo sreću što živimo na Mediteranu koji je područje bogato velikim brojem sunčanih dana pa je stoga vrlo racionalna odluka iskoristiti tu prirodnu prednost“, rekao je župan Božidar Longin.

Dodao je kako je financijska situacija u zdravstvu  vrlo izazovna  te je  pohvalio provedbu projekta čija provedba će za posljedicu imati smanjenje troškova električne energije, ali i doprinijeti zaštiti okoliša.

„Također, nije zanemarivo i to što će ušteda na jednom trošku ostaviti, nazovimo ga, manevarski prostor za kupnju nove bolničke opreme čime će se dodatno podići razina zdravstvenih usluga koje bolnica pruža svim našim građanima. Sretan sam što je ovaj projekt uspješno proveden te upućujem zahvalu Kraljevini Norveškoj, Lihtenštajnu i Islandu, prijateljskim zemljama koje su financirale ovaj projekt, kao i nadležnim ministarstvima bez čije pomoći projekt ne bi mogao biti ostvaren.“, rekao je još župan Longin

 

Na krov Poliklinike postavljena su 552 solarna panela s ciljem smanjenja potrošnje električne energije primljene iz elektroenergetske distribucijske mreže za 19,11% , a na taj će način  bolnica ostvariti uštede.

Solarna elektrana Opće bolnice Zadar proizvodit će 279.063 kWh električne energije godišnje te će smanjiti emisije CO2 za 65,3 tona godišnje

Ušteđena sredstva omogućit će daljnja ulaganja u modernizaciju bolničke opreme i unapređenje zdravstvenih usluga.

Izgradnja solarne elektrane također doprinosi cilju Programa „Energija i klimatske promjene“ povećanjem korištenja tehnologija sa smanjenom emisijom ugljika i povećanom sigurnosti opskrbe energijom u Republici Hrvatskoj.

Projekt je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 261.352,88 € od čega je iznos bespovratnih sredstava 222.149,95 €. Trajanje projekta bilo je od 15. lipnja 2022. do 30. travnja 2024. godine.

Koristi koje će solarna elektrana Opće bolnice Zadar donijeti ne samo bolnici nego i široj zajednici bit će primjer i poticaj lokalnim i nacionalnim ustanovama na korištenje obnovljivih izvora energije.

Pročitano 164 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA