Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

„Pametna sela“ omogućavaju osnaživanje, revitalizaciju i povećanje atraktivnosti ruralnih zajednica

Posted On Četvrtak, 11 travnja 2024 14:17

U organizaciji Zadarske županije danas je u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku održana konferencija Pametna sela 2024. Zadarska županija. Organizacija Konferencije odobrena je kroz Poziv za podnošenje prijedloga aktivnosti Nacionalne mreže Zajedničke poljoprivredne politike u 2023. godini. Nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri su LAG-ovi Mareta, Bura i Laura. Konferenciji su, između ostalih, nazočili i zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol koji se uključio online iz Bruxellesa, župan Zadarske županije Božidar Longin, stručnjaci iz područja EU fondova, područja pametnih sela, predstavnici gradova i općina, brojni poljoprivrednici i ostali dionici na ruralnom području.

Cilj ove konferencije bio je informirati sve dionike i javnost o prednostima Pametnih sela, modela koji omogućava osnaživanje, revitalizaciju i povećanje atraktivnosti ruralnih zajednica, te informirati sudionike o načinima financiranja projekata na ruralnom području s naglaskom na digitalizaciju sela.

Razvoj ruralnih područja uobličen u konceptu Pametnih sela vrlo je aktualna tema kojoj se na razini Europe posvećuje sve više pozornosti s ekonomskog, demografskog i ekološkog aspekta. Hrvatska nije iznimka po ovom pitanju, osobito uzimajući u obzir prirodna bogatstva kojima obiluje, njezin gospodarski potencijal i probleme depopulacije ruralnih područja s kojima je, nažalost, već godinama suočena.

Zastupnik u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislav Sokol istaknuo je u pozdravnom govoru kako Europska unija već godinama radi na promoviranju koncepta pametnih sela čija ideja je da se ulaže u razvoj sela, ali ne samo u poljoprivredu, već i u tehnološki napredak poljoprivrede i njeno podizanje na višu razinu, nego i u prometnu infrastrukturu, zdravstvenu i obrazovnu infrastrukturu i širokopojasni internet. Da bi ljudima koji žive na selu bili dostupni svi sadržaji koje imaju ljudi koji žive u gradovima, potrebne su investicije, kreativno ulaganje u nove tehnologije, u digitalnu tehnologiju s ciljem da se standard života na selu podigne na višu razinu. Zastupnik Sokol istaknuo je i pohvalio napore Zadarske županije u cilju razvoja pametnih sela na svom području.

Koliko je koncept pametnih sela važan za Zadarsku županiju istaknuo je i Župan Božidar Longin:

“Tema je ovo koja nam je itekako zanimljiva jer je veći dio prostora Zadarske županije upravo ruralno je područje, i to i u zaleđu, i na otocima. Nažalost, upravo je područje zaleđa pretrpjelo najveća ratna razaranja te veliku migraciju stanovništva. Također, i otoci trpe depopulaciju. No zanimljivo je da u posljednjih nekoliko godina, osobito kroz pandemijske godine, nije rijetka pojava da se mlade obitelji doseljavaju ili vraćaju na ognjišta predaka. Cijene nekretnina i zemljišta uz more sve su više pa naše zaleđe postaje sve privlačnije.”

Župan Longin je istaknuo kako je Zadarska županija od 2019. do 2023. godine temeljem javnog poziva isplatila gotovo 910 tisuća eura potpora.

“Stavljen je naglasak na ekološki certificirane proizvođače, na mlade poljoprivrednike, na otočne poljoprivrednike, na poticanje zelenog poduzetništva, na ribarstvo i marikulturu kao ono u čemu smo zaista uspješni, no sufinancirana je i kupnja mehanizacije, opreme, plastenika, povećanje stočnoga fonda, podizanje trajnih nasad, sudjelovanje na sajmovima i sl. manifestacijama, na ulaganje u opremu kušaonica te u promidžbu,” rekao je Longin.

Prezentaciju o konceptu pametnih sela održala je Tea Kurfurst, voditeljica usluge Pametna sela Hrvatske i voditeljica EU projekata te članica Odbora za ruralni razvoj i tehnološke inovacije pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, koja je sudionike konferencije uvela u temu i navela pozitivne primjere razvoja koncepta pametnih sela u Europi.

Ivan Čupić, voditelj EU projekata, predstavio je rezultate Programa ruralnog razvoja RH (2014. -2022.) na području Zadarske županije te rezultate Programa potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju Zadarske županije (2019. - 2023.). Uz navedeno, predstavljene su i mogućnosti financiranja projekata iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH 2023. -  2027. te mogućnosti financiranja projekata iz novog Programa ruralnog razvoja Zadarske županije.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava na temu pametnih sela. Sudionici panela su bili: pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Daniel Segarić, ravnatelj AGRRA-e Ivica Pintur, direktor Kotar net d. o. o Filip Dražić, Marta Pintur Bosna iz udruge Ravni kotari i članica Odbora za ruralni razvoj i tehnološke inovacije pri HPK Tea Kurfurst.


Pročitano 286 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA