Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Uređenje ušća Miljašić jaruge povećat će stupanj obrane od poplava grada Nina

Posted On Petak, 05 travnja 2024 10:01

U Ninu je danas potpisan ugovor za projekt I. faze uređenja ušća vodotoka Miljašić jaruga. Ugovor s izvođačima radova potpisao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, a vrijednost radova procijenjena je na nešto više od tri i pol milijuna eura.

Uređenje ušća vodotoka Miljašić jaruge projekt je koji se planira u cilju unapređenja obrane od poplave na području grada Nina. Projekt je predviđen u dvije faze od kojih I. faza predstavlja uređenje desne obale, a II. faza se odnosi na uređenje lijeve obale. Projektom je predviđeno širenje korita izgradnjom vertikalnih obala na lijevoj i desnoj obali te sekundarnih zaštitnih zidova na rubu inundacijskog područja čime bi se osigurao prihvat voda u inundaciju bez plavljenja okolnih površina. S obzirom na lokaciju projekta u urbanom području, inundacija se planira urediti kao šetnica s rampama za osobe smanjene pokretljivosti, a uz obalu se planira omogućiti pristan manjih brodica.

Dobrobiti projekta i njegovoj funkcionalnosti nada se gradonačelnik grada Nina Emil Ćurko.

“Nedavno smo svjedočili još jednoj poplavi, 11. ožujka. Naime, sve vode koje se slijevaju iz istočnog dijela županije dolaze na ovo područje i ovim koritom Miljašić Jaruge ulaze u more. To će zaštititi sad dio predjela Ždrijac. Konačno rješenje obrane grada Nina od poplave je izgradnja retencije koja bi trebala biti na području Rašinovca. Tu je već napravljeno idejno rješenje”, najavio je Ćurko.

Provedbom planiranih aktivnosti povećat će se funkcionalnost sustava obrane od poplava na području vodotoka Miljašić jaruge te posljedično umanjiti rizici od ugroze sigurnosti i zdravlja stanovništva, materijalnih, ekoloških i kulturnih dobara u širem koridoru vodotoka kao i urbanom dijelu grada Nina.

“Svježa su nam sjećanja na poplavu koja je prije nepunih mjesec dana pogodila Nin kada se upravo ova naša Miljašić jaruga izlila na cestu. Srećom, izbjegnuta je katastrofa kao ona 2017. godine kada se jaruga pretvorila u Mississippi i odnijela sve mostove te prouzročila veliku materijalnu štetu. Snaga prirode je silna i moramo ju poštivati. Klimatske promjene čine svoje i činjenica je da ćemo imati situacija poput spomenutih, no kako bismo spriječili materijalne štete ili čak, ne smijemo to ni pomisliti, ljudske žrtve, potrebno je učiniti sve što se može”, kazao je zadarski župan Božidar Longin.

Potpisivanje ugovora sa zajednicom izvođača koji će kroz sljedećih 12 mjeseci provesti građevinske radove na projektu koji se ostvaruje u sklopu cjelokupnog podizanja stupnja obrane od poplave na području Grada Nina, upravo je, prema riječima župana Longina na pravom tragu postizanja ovog cilja.

“Iznimno smo zadovoljni zbog skorašnjih početka ovih radova koji se pripremaju već neko vrijeme. Ovim se dodatno potvrđuje odlična suradnja s Hrvatskim vodama koje trenutno na području Zadarske županije provode niz projekata, a jedna od ključnih suradnji ostvarena je na području vodovodizacije”, zaključio je dodavši kako može reći da nikada nisu imali ovako dobru suradnju s Hravtskim vodama, ali i sa cijelom Vladom RH koja je prisutna u svim našim najvažnijim projektima čime daju značajan doprinos ravnomjernom razvoju naše županije i podizanju kvalitete življenja.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković poručio je da je za drugu fazu, koja se odnosi na uređenje lijeve obale, ishođenje građevinske dozvole u završnom stupnju, kao i provođenje rješavanja imovinskopravnih odnosa. No za eliminaciju rizika od poplava bit će potrebno realizirati još jedan projekt, a to je izgradnja retencije uzvodno od ušća Miljašić jaruge.

“U ožujku ove godine imali smo više od 170 mm kiše koja je u nekoliko sati pala na zadarskom području. Ponovno su priprijetili i Miljašić jaruga u Ninu i Ričina u Zadru. U sklopu prve faze radova na uređenju Miljašić jaruge povećat će se protjecajni profil s 52 na 84 kubna metra u sekundi, što će značajno povećati sigurnost obrane od poplava na ovom području. Projekte radimo i dalje, treba napraviti retenciju u uzvodnom području, kako bismo imali 100-postotnu sigurnost ovdje u Ninu”, kazao je Đuroković.

Izgradnjom retencije na srednjem dijelu sliva Miljašić jaruge (područje Rašinovac), omogućio bi se prihvat velikih vodnih valova i smanjivanje vršnih protoka u koritu nizvodno od retencije. Za taj je projekt također već izrađeno idejno rješenje u skladu s kojim se provodi postupak uvrštavanja zahvata u prostorno-plansku dokumentaciju. No prije toga, projektom uređenja Miljašić jaruge proširit će se korito izgradnjom vertikalnih obala na lijevoj i desnoj obali, a izgradit će se uz to sekundarni zaštitni zidovi na rubu inundacijskog područja, čime će se osigurati prihvat voda u inundaciju bez plavljenja okolnih površina.

Osim uređenja Miljašić jaruge, generalni direktor Đuroković naglasio je da Hrvatske vode u suradnji s jedinicama lokalne samouprave u Zadarskoj županiji trenutno rade na više projekata vodno-komunalne infrastrukture te projekata obrane od poplava. Samo radovi na dvije aglomeracije vrijedni su preko 150 milijuna eura, a Vlada je iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka uputila dodatnih 75 milijuna eura. Dakle, trenutno se u županiji radi na projektima vrijednima ukupno 225 milijuna eura, od čega europska sredstva čine skoro 130 milijuna eura.

Pročitano 132 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA