Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim pušten u probni rad

Posted On Četvrtak, 14 ožujka 2024 15:16

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je  u Zadarskoj županiji, gdje je obišao Centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje povodom uspostave probnog rada.

Uz predsjednika Vlade  bili su potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić,  ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar gospodarstva I održivog razvoja Damir Habijan, državni tajnik Josip Bilaver, župan Zadarske županije Božidar Longin, predstavnici gradova i općina sa područja Zadarske županije te brojni drugi.

“Vidjeli smo probni rad Centra za gospodarenje otpadom, velikog projekta Zadarske županije, Grada Zadra, Grada Benkovca koji je vrijedan 90 milijuna eura, dugi niz godina se pripremao, i sada se njime mijenja pitanje odlaganja otpada te nas dovodi u novu fazu, a to je recikliranje. Sjajna je investicija i čestitam svima  koji su poduprli ovaj projekt, onima  koji su ga izveli i onima koji su godinama radili da se ostvari. Ovo je smjer koji je bitan i za druge krajeve Hrvatske, budući da ovakvih centara sve skupa prema projekcijama treba biti  10-ak. Mislim da je to konkretan doprinos svemu onome što Hrvatsku čini zemljom koja je dvanaesta po globalnim ciljevima održivosti UN-a i na taj način doprinosimo zaštiti okoliša, idemo ukorak s kvalitetom života i cirkularnom ekonomijom”, istaknuo je premijer Plenković.

Naglasio je kako je država u 2022. godini imala stopu recikliranja od 34 posto, dok je na odlagalištu završavalo 56 posto komunalnog otpada.

“Stavljajući u funkciju CGO  Biljane Donje i druge centre koji se grade u Hrvatskoj, za deset godina bi trebali doći do toga da recikliramo 65 posto otpada”, istaknuo je danas premijer Plenković.

Župan Božidar Longin poručio je kako smo u Zadarskoj županiji problematici zbrinjavanja otpada pristupili vrlo odgovorno i aktivno, svjesni da je gospodarenje otpadom istodobno i zakonska obveza.

„Iznimno sam ponosan što smo među prvim županijama u Hrvatskoj koje imaju izgrađen ovakav Centar. Važnost CGO-a pokazat će se dodatno u narednom razdoblju, a može se vidjeti i već sada jer i hrvatska metropola muku muči s otpadom, a za nama kasne cijelo desetljeće! Mi srećom, takvih problema više nećemo imati, prvenstveno zahvaljujući hrabrosti, viziji, strateškom planiranju, ali i političkoj stabilnosti i kontinuitetu! Početak rada CGO-a za sve naše građane značit će privikavanje na nov način prikupljanja otpada, a bit će posebno važno pronaći kvalitetan način da se on iskoristi. Stoga je nužno otpad gledati kao izvor energije, jer se tako smanjuje njegov volumen i količina, što znači dvostruku korist. Koliko težimo održivom razvoju pokazuje i činjenica da smo vodeća županija u proizvodnji obnovljivih izvora energije, u najvećoj mjeri putem solarnih i vjetroelektrana“, istaknuo je župan.

 CGO Biljane Donje je četvrti centar u RH koji je izgrađen i pušten u probni rad i služit će za gospodarenje miješanim komunalnim otpadom s kapacitetom mehaničko-biološke obrade od 75.000 tona godišnje. Projekt je financiran kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a dodijeljena su EU sredstva u iznosu od 49,22 milijuna EUR (76% od ukupno prihvatljivih troškova). Osim samog CGO-a, u sklopu projekta su izgrađene i 3 pretovarne stanice (Biograd, Pag i Gračac).

Puštanjem u rad ovog Centra Zadarska i Ličko senjska županija pridružit će se regijama Hrvatske u kojima se održivo gospodari otpadom, a rad ovog Centra, osim što će spriječiti odlaganje neobrađenog otpada, dovest će i do zatvaranja  7 postojećih odlagališta na području Zadarske i Ličko-senjske županije.

Pročitano 237 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA