Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija sa rekordnih 306.000 eura sufinancirala poljoprivredne proizvođače: "Ovako dobivamo volju da živimo u ovim krajevima"

Posted On Četvrtak, 04 siječnja 2024 14:44

U sklopu Javnog poziva za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja, Zadarska županija je za 152 zahtjeva odobrila gotovo 306.000 eura.

Riječ je o potporama kojima se sufinancirala kupnja mehanizacije, strojeva i opreme, biljna i stočarska proizvodnja, sudjelovanje na domaćim i inozemnim sajmovima i manifestacijama, certificiranje i marketinška priprema proizvoda te adaptacija odnosno gradnja i opremanje objekata za preradu i prodaju vlastitih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu.

„Od ukupnog iznosa koji smo dodijelili za potpore, gotovo polovica sredstava osigurana je drugim izmjenama i dopunama proračuna. Prvim Javnim pozivom osigurali smo 160.000 eura za 102 zahtjeva, a nakon rebalansa osigurano je dodatnih gotovo 146.000 eura kojima je odobreno još 50 zahtjeva“, rekao je resorni pročelnik Daniel Segarić naglašavajući neophodnost sufinanciranja potpora u području poljoprivrede i ruralnog razvoja  u cilju osiguravanja održive budućnosti naših ruralnih zajednica.

„Na ovaj način posebno potičemo mlade poljoprivrednike i one koji se bave ekološkom proizvodnjom da dodatno ulažu u modernizaciju svoje proizvodnje, ali i podržavamo lokalne  poljoprivrednike u ostvarivanju njihovih potencijala“, dodao je Segarić.

Među ovogodišnjim dobitnicima je i Koka Tomcro, obiteljski obrt za poljoprivredu i trgovinu, u vlasništvu braće Ivana i Ante Kneževića, iz Vinjerca u Općini Posedarje. Oni su obrt koji se od 2000. godine bavi proizvodnjom jaja, meda i maslina preuzeli od svog oca Grge Kneževića koji je 2022. otišao u mirovinu. Zahvalni su Zadarskoj županiji i Upravnom odjelu za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove na dodjeli potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja. 

- Unatrag nekoliko godina prijavljujemo zahtjeve za potporu za mjeru 1. Kupnja mehanizacije, strojeva i opreme te mjeru 8. Potpora za adaptaciju/gradnju i opremanje objekata za preradu i prodaju vlastitih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu. Potpore nam uvelike pomažu u podizanju kvalitete našeg poslovanja, a oprema koju kupimo uz pomoć potpore nam olakšava i ubrzava poslovne procese. Potpore koje dobivano pozitivno utječu na nas te nas motiviraju na daljnji rad i razvoj našeg obiteljskog obrta.

Dobivenim sredstvima u većini slučajeva uspijemo pokriti troškove kupovine opreme poput kosilice za košnju trave u masliniku, tresača maslina i priključka za frezu, a djelomično troškove poput adaptacije poslovne hale koja nam služi za skladištenje ambalaže ili kupovine opreme za držanje kokoši nesilica.

Iako to pojedinačno nisu iznosi poput onih koji se dobivaju u sklopu natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Zadarska županija već godinama kontinuirano dodjeljuje potpore ne samo nama već i ostalim poljoprivrednicima na području Zadarske županije, što je kroz duže razdoblje značajan iznos koji nam olakšava poslovanje – kažu braća Knežević.

Aleksandar Novaković iz Velike Popine u Općini Gračac, stočarstvom se bavi od malih nogu, tako da je 2021. godine uspio otvoriti svoje obiteljsko gospodarstvo gdje se uz pomoć supruge i djece brine o životinjama.

- Mladi smo OPG tako da nam je svaki oblik potpore dobrodošao. Ove godine smo investirali u stroj utovarivač za traktor, taj stroj će nam znatno olakšati rad na gospodarstvu. Kako je iznos stroja bio dosta velik, odlučili smo se prijaviti na natječaj koji je raspisala Zadarska županija. Iako nakon prvog kruga odabira kandidata za potporu nisam prošao prag prolaznosti, prije mjesec dana dolazi lijepa vijest da županija povećava broj korisnika, što smatram da je dobro i pohvalno kako bi više kandidata imalo mogućnost ostvarivanja potpora. Potpora nam je platila polovinu stroja te znatno olakšala njegovo financiranje – kaže Aleksandar.

Zahvaljujući županijskim potporama Aleksandar i njemu slični poljoprivrednici imaju priliku zamijeniti stare i dotrajale strojeve novima.

- To nam puno olakšava poslove, pomaže nam proširiti i unaprijediti naša gospodarstva. Ove godine sam se prvi put javio na natječaj i dobio potporu, pa pozivam i druga gospodarstva da se jave na natječaj jer stvarno je moguće dobiti potporu. Županija time pokazuje da joj je stalo do nas kao stanovnika, kao poljoprivrednika i stočara. Tako i mi dobivamo sigurnost i volju da živimo u ovim krajevima i tako, rekao bih, obogaćujemo svaki dio županije – poručuje Aleksandar koji je ovom prilikom želio osobno pohvaliti rad župana Božidara Longina, kao i pročelnika Daniela Segarića te sve djelatnike koji su bili spremni pomoći i odgovoriti na sve upite u vezi natječaja.

Vinaru i vlasniku OPG-a Denisu Ožaković potpore su također od velike pomoći. 

- Mi smo u takvom poslovnom trenutku da nam je velika količina trsova još u razvojnoj fazi tj. još ne daje potreban rod da bi se moglo dovoljno zaraditi. Sredstva koja su nam odobrena jesu sredstva koja su uložena u opremu i strojeve (traktor priključci, oprema za podrum itd.) koji su potrebni da bi OPG funkcionirao. Iako sredstava ne pokriva uloženo, ja sam zadovoljan radom Zadarske županije koja s ovim primjerom dokazuje da se trudi pomoći i olakšati nama malim proizvođačima koji smo u fazi razvoja, a nadam se da će se nastaviti ova praksa – poručuje.

Braća Dario i Mario Fiolić, vlasnici tvrtke Tantum, u kratkom su vremenu postali etablirani proizvođači alkoholnih pića pod brendom Vina i Likeri Fiolić.

- Mi smo otvoreni od 2016. i od tada do danas svake se godine prijavljujemo na natječaj. Da nije tih potpora ne bismo bili gdje jesmo. To nam puno znači. Te potpore puno znače nama vinarima jer se ne možemo financirati iz velikih projekata na vinskoj karti. Ovime što raspisuje Zadarska županija možemo iz godine u godinu planirati sredstva. Do sada smo dobivali za kupnju opreme, a sada za promidžbu što je jednako važno – zaključuju Fiolići.

Izvor: Zadarski.hr

Pročitano 636 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA