Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Održan sastanak Koordinacijskog odbora

Posted On Utorak, 28 svibnja 2019 09:10

Nastavlja se provedba projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction

U sklopu redovnih aktivnosti projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction, 24. svibnja 2019. godine održan je peti ujedno i pretposljednji sastanak Koordinacijskog odbora. Sastanku su prisustvovali predstavnici vodećeg partnera Zadarske županije i projektnih partnera iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Mostaru, Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVE, Sveučilišta u Zadru te Zavoda za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke.

Sastanak partnera započeo je s izvještajem o napretku projekta i ostvarenim aktivnostima.

U 2018. godini glavnina aktivnosti bila je usmjerena na uspostavljanje mreže agrometeoroloških i vizualnih stanica koje predstavljaju temelj sustava upozorenja o mogućnosti pojave biljnih bolesti i nametnika. Kroz kontinuiranu komunikaciju s poljoprivrednim proizvođačima na području tri županije koje su uključene u projekt, stvorena je mreža stakeholdera čija saznanja s terena predstavljaju vrijedan doprinos projektu.

Organizirane su Edukativne radionice s ciljem podizanja svijesti proizvođača o prednostima održive, integrirane poljoprivredne proizvodnje kao i terenski treninzi zaposlenika Zadarske županije kako bi se upoznali s funkcioniranjem prognostičkog sustava.

U 2019. godini naglasak je stavljen na poboljšavanje postojećeg prognostičkog sustava. Pomoću prikupljenih podataka s terena stručnjaci pripremaju i daju preporuke za ciljanu upotrebu pesticida koje se objavljuju na službenoj web stranici: www.agroprognoza.eu, putem viber grupe: AgroprognozaEU Zadar,  novina i radijskih oglasa kako bi informacije što prije došle do poljoprivrednih proizvođača.

Ostale teme sastanka bile su, između ostalog, organizacija Agro sajma i rad na definiranju održive politike za sprječavanje zagađenja pesticidima, aktivnosti koje su predviđene pred kraj provedbe projekta. Tom prigodom g. Segarić je zaključio kako bi rezultati projekta PESCAR trebali poslužiti kao temelj za kreiranje dugoročnih rješenja zaštite okoliša od zagađenja pesticidima.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 601.639,26 EUR od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi 511.393,35 EUR-a, odnosno 85%. Glavni cilj projekta PESCAR je promovirati smanjenu i ciljanu uporabu pesticida na području Zadarske županije u HR i Hercegovačko – neretvanske te Zapadnohercegovačke županije u BiH u svrhu zaštite prirode.

Pročitano 1081 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA