Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Završena sanacija luke u Turnju: Postignut iskorak u lučkoj infrastrukturi

Posted On Srijeda, 19 prosinca 2018 14:02

Županijska lučka uprava Zadar dovršila je sanaciju gata i operativne obale u mjesnoj luci u Turnju vrijedne tri milijuna kuna. Tim povodom župan Božidar Longin u pratnji  načelnika općine Sv. Filip i Jakov Zorana Pelicarića, ravnatelja ŽLU-a Davora Škibole te pročelnika Konzervatorskog odjela u Zadru Igora Miletića u Turnju je razgledao novouređenu rivu koja je jedna od 108 luka koje su u nadležnosti Županijske lučke uprave.

Sanacija je provedena uspješno i u zadanim rokovima, a svakako treba istaknuti da je plod dobre suradnje s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture koje je gotovo u potpunosti financiralo projekt. Slobodno možemo kazati da je ove godine u Zadarskoj županiji napravljen veliki iskorak po pitanju razvoja lučke infrastrukture i izgradnje ribarskih luka, a u idućoj imamo još ambicioznije planove“, kazao je Longin dodavši kako je pri završetku projekt uređenja luke Pag gdje je uloženo gotovo sedam milijuna kuna za produbljivanje, uređenje obale i postavu novih pontona za vezove.

Također, prije nekoliko dana potpisan je gotovo 22 milijuna kuna vrijedan ugovor za projekt Privlački gaz, a župan Longin pohvalio se kako upravo Županijska lučka uprava Zadar provodi najviše infrastrukturnih lučkih projekata u Hrvatskoj.   

ŽLU Zadar prva je potpisala i povukla sredstva iz EU fondova za lučku infrastrukturu i to za izgradnju trajektne luke Tkon vrijedne gotovo 32 milijuna kuna. Uskoro ćemo kandidirati još tri projekta, a to su Luka Sali, Luka Vrgada i Luka Biograd s novom ribarskom infrastrukturom i novom trajektnom lukom“, rekao je Longin najavivši i da u idućoj godini kreću kapitalni projekti izgradnje ribarskih luka u Gaženici i Kalima ukupne vrijednosti više od 60 milijuna kuna, koji se u potpunosti financiraju europskim sredstvima.

Paralelno s ova dva kapitalna projekta projektira se nova  ribarska i trajektna luka u Biogradu na moru. Na ovaj način ćemo u narednih nekoliko godina, uz par manjih iskrcajnih mjesta, trebalo bi se riješiti kompletna infrastruktura za naš ribarski sektor. Vrlo je važno istaknuti da su sve ove aktivnosti usuglašene s ribarskim sektorom na našem području“, otkriva zadarski župan.

U Biogradu na moru u tijeku su radovi na uređenju igrališta i parkinga osnovne škole koje zajednički financiraju županija i grad. Župan Longin je s gradonačelnikom Biograda Ivanom Knezom obišao gradilišta vrijedna oko 1,5 milijuna kuna. upravo ti projekti koje sam nabrojio pravi primjer kvalitetne suradnje Županije s jedinicama lokalne samouprave. „Zadarska županija kao nositelj školstva na svom području veliku pozornost pridaje ulaganju o školsku infrastrukturu. Posebno su nam važne investicije u školska sportska igrališta te projekte kojima je s cilj uvođenje nastave u jednoj smjeni, s ciljem što kvalitetnijih uvjeta za rad učenika i nastavnika. Kako naša županija u svojoj nadležnosti ima čak ima 103 osnovnoškolska objekta, za projekte obnove, uređenja i dogradnje vrlo važna je suradnja s jedinicama lokalne samouprave, a s gradom Biogradom imamo i više nego kvalitetan odnos. Ovakvi projekti pravi su primjer kvalitetne suradnje Županije s jedinicama lokalne samouprave“, poručio je Longin.

Pročitano 2575 puta

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA