Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Predstavljanje projekata iz Programa INTERREG V-A Italija - Hrvatska 2014. -2020. u Ferrari (Italija) na SEALOGY-u

Posted On Utorak, 22 studenoga 2022 14:11

Projekti ARGOS - ShARed GOvernance of Sustainable fisheries and aquaculture activities as leverage to protect marine resources in the Adriatic Sea i TECHERA - A new technology era in the Adriatic Sea – Big data sharing and analytics for a circular sea economy predstavljeni su u Ferrari (Italija) tijekom međunarodnog sajma Sealogy koji je u potpunosti posvećen plavoj ekonomiji. Sealogy je europski događaj koji promiče i unaprjeđuje morski okoliš, predstavlja inovacije i dobre prakse koje su u potpunosti u skladu sa zaštitom i očuvanjem morskog ekosustava i održivog razvoja.

U Ferrari su Hrvatski partneri, Zadarska županija, Primorsko-goranska županija, Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, s partnerima iz Italije održali radionicu - Zajedničko upravljanje ribljim resursima u Jadranskom moru u sklopu projekta ARGOS. Predstavljeni su ciljevi i postignuti rezultati projekta, kao i glavni izazovi s kojima se sektor ribarstva i akvakulture suočava već nekoliko godina. Naime, cilj projekta je promicanje zajedničkog integriranog pristupa u zaštiti i povećanju morskih resursa te poboljšanje uvjeta kakvoće okoliša Jadranskog mora. Osim radionice održan je i sastanak projektnih partnera.

Drugi dan održavanja sajma, 17. studenoga 2022. godine, predstavljen je i projekt TECHERA. Cilj projekta je poticati održivi plavi rast stvaranjem zajedničke baze podataka, promicanjem specijalizacije tvrtki čije poslovanje uključuje održivu proizvodnju ribljih proizvoda te privlačenjem interesa i zapošljavanjem mladih ljudi u plavoj ekonomiji. Uz navedeno, projekt podržava znanstveni pristup utemeljen na podacima koji doprinose valorizaciji morskih proizvoda.

  U okviru programa održana je zajednička radionica sa dionicima plavog gospodarstva Jadranskog mora - Kako možemo učiniti naše ribarstvo i akvakulturu održivijima? Cilj zajedničke radionice projekta bio je uključiti dionike u ribarstvu i akvakulturi s područja Jadranskog mora u pronalaženju i razmjeni novih ideja za stvaranje održivih inovacija u kontekstu plavog gospodarstva. S obzirom da svi gore spomenuti dionici u ribarstvu i akvakuturi dijele isto more, potrebno se suočiti sa zajedničkim izazovima te pokušati pronaći zajednička rješenja za zaštitu zajedničkih resursa. Održana radionica bila je podijeljena u tri paralelne cjeline, gospodarenje i upravljanje u ribarstvu, inovacije i diversifikacija u ribarstvu te upravljanje i inovacije u akvakulturi.

Projekti su sufinancirani u sklopu programa Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020., a Zadarska županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove, jedan je od projektnih partnera na gore spomenutim projektima.

Službene stranice: https://www.italy-croatia.eu/web/argos, https://www.italy-croatia.eu/web/techera

Facebook: https://www.facebook.com/Argos.Interreg.ItalyCroatia/

Instagram: https://www.instagram.com/argos_interreg_italy_croatia/

Youtube:  ARGOS Interreg Italy-Croatia

Pročitano 1044 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA