Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Predstavljanje projekata iz Programa INTERREG V-A Italija - Hrvatska 2014. -2020. u Ferrari (Italija) na SEALOGY-u

Posted On Utorak, 22 studenoga 2022 14:11

Projekti ARGOS - ShARed GOvernance of Sustainable fisheries and aquaculture activities as leverage to protect marine resources in the Adriatic Sea i TECHERA - A new technology era in the Adriatic Sea – Big data sharing and analytics for a circular sea economy predstavljeni su u Ferrari (Italija) tijekom međunarodnog sajma Sealogy koji je u potpunosti posvećen plavoj ekonomiji. Sealogy je europski događaj koji promiče i unaprjeđuje morski okoliš, predstavlja inovacije i dobre prakse koje su u potpunosti u skladu sa zaštitom i očuvanjem morskog ekosustava i održivog razvoja.

U Ferrari su Hrvatski partneri, Zadarska županija, Primorsko-goranska županija, Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, s partnerima iz Italije održali radionicu - Zajedničko upravljanje ribljim resursima u Jadranskom moru u sklopu projekta ARGOS. Predstavljeni su ciljevi i postignuti rezultati projekta, kao i glavni izazovi s kojima se sektor ribarstva i akvakulture suočava već nekoliko godina. Naime, cilj projekta je promicanje zajedničkog integriranog pristupa u zaštiti i povećanju morskih resursa te poboljšanje uvjeta kakvoće okoliša Jadranskog mora. Osim radionice održan je i sastanak projektnih partnera.

Drugi dan održavanja sajma, 17. studenoga 2022. godine, predstavljen je i projekt TECHERA. Cilj projekta je poticati održivi plavi rast stvaranjem zajedničke baze podataka, promicanjem specijalizacije tvrtki čije poslovanje uključuje održivu proizvodnju ribljih proizvoda te privlačenjem interesa i zapošljavanjem mladih ljudi u plavoj ekonomiji. Uz navedeno, projekt podržava znanstveni pristup utemeljen na podacima koji doprinose valorizaciji morskih proizvoda.

  U okviru programa održana je zajednička radionica sa dionicima plavog gospodarstva Jadranskog mora - Kako možemo učiniti naše ribarstvo i akvakulturu održivijima? Cilj zajedničke radionice projekta bio je uključiti dionike u ribarstvu i akvakulturi s područja Jadranskog mora u pronalaženju i razmjeni novih ideja za stvaranje održivih inovacija u kontekstu plavog gospodarstva. S obzirom da svi gore spomenuti dionici u ribarstvu i akvakuturi dijele isto more, potrebno se suočiti sa zajedničkim izazovima te pokušati pronaći zajednička rješenja za zaštitu zajedničkih resursa. Održana radionica bila je podijeljena u tri paralelne cjeline, gospodarenje i upravljanje u ribarstvu, inovacije i diversifikacija u ribarstvu te upravljanje i inovacije u akvakulturi.

Projekti su sufinancirani u sklopu programa Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020., a Zadarska županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove, jedan je od projektnih partnera na gore spomenutim projektima.

Službene stranice: https://www.italy-croatia.eu/web/argos, https://www.italy-croatia.eu/web/techera

Facebook: https://www.facebook.com/Argos.Interreg.ItalyCroatia/

Instagram: https://www.instagram.com/argos_interreg_italy_croatia/

Youtube:  ARGOS Interreg Italy-Croatia

Pročitano 910 puta

Zadnje objave

studenoga 29, 2023

Program kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije

Zadarska županija je prepoznala privatni smještaj u turizmu kao jedan od osnovnih…
studenoga 28, 2023

NAJAVA 15. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

15. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 5. prosinca…
studenoga 27, 2023

Primanje za Nevešćanina i Perića: Zadru uskoro domaćinstvo Europskog prvenstva u skokovima u vodu

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu Zadarske županije primio skakača u vodu…
studenoga 22, 2023

ODRŽAVANJE OBVEZNIH EDUKACIJA ZA POLJOPRIVREDNIKE U SKLOPU POLJOPRIVREDNOG SAJMA CROAGRO 2023. UZ BESPLATAN ULAZ NA SAJAM

U terminu od 30.11. do 03.12.2023. na Zagrebačkom velesajmu održat će se CROAGRO,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA