Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Plenković: Na području Zadarske županije vrlo je dinamično i s puno aktivnih projekata

Posted On Utorak, 04 listopada 2022 20:42

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković boravi u posjetu Zadarskoj županiji. Nakon što je u Zračnoj luci Zadar svečano dočekana milijunta putnica, direktor Zračne luke Josip Klišmanić, premijeru i ministrima Olegu Butkoviću i Radovanu Fuchsu prezentirao je veliki projekt proširenja kapaciteta Zračne luke Zadar koji uključuje novu stajanku, proširenje zgrade putničkog terminala te produljenje uzletno-sletne staze za dodatnih 700 metara.

Potom je izaslanstvo Vlade RH u pratnji župana Božidara Longina i gradonačelnika Branka Dukića obišlo novoizgrađenu ribarsku luku u Gaženici, vrijednu 27,9 milijuna kuna koja će se odlično nadopunjavati s već izgrađenom ribarskom lukom u Kalima, za koju je Lučka uprava Zadar također osigurala 100-postotno financiranje europskim i nacionalnim sredstvima. 

Prije odlaska na otvorenje novog Studentskog doma Sveučilišta u Zadru i studentskog restorana Diadora, Plenković je sa suranicima posjetio Dom Zadarske županije gdje je održao radni sastanak sa županom Longinom i županijskim pročelnicima.

Župan je istaknuo da je godinu obilježila odlična turistička sezona, rast gospodarstva i rekordna zaposlenost u Zadarskoj županiji. Broj turističkih noćenja je u rangu rekordne 2019. godine, a uz Zračnu luku Zadar koja je zabilježila milijun putnika, rekord bilježi i putnička luka Gaženica koja ima najavu dolaska 147 kruzera do kraja godine, što je za 9 posto više od 2019. godine. Uz to, veseli najava da će 12. listopada u Zadar uploviti rekordnih pet kruzera u jednome danu.

Očekuju se odlične brojke i u domaćem obalnom linijskom prijevozu, a župan je naglasio važnost uspostave cjelogodišnje linije između Zadra i Ancone, na čemu se već neko vrijeme radi u suradnji s resornim ministarstvom i Jadrolinijom te bi vrlo skoro i to trebalo biti ostvareno.

„Moram istaknuti odličnu suradnju s Vladom i Hrvatskim vodama na projektima izgradnje vodno-komunalne infrastrukture o čemu svjedoči i današnje potpisivanje Sporazuma o sufinanciranju izrade studijske, projektne i natječajne dokumentacije za razvoj vodoopskrbe na uslužnom području Vodovoda d.o.o Zadar, vrijednim oko 50 milijuna kuna, kojim se stvaraju preduvjeti da u potpunosti riješimo pitanje vodoopskrbe na području cijele županije, uključujući i njezin otočni dio“, kazao je župan istaknuvši i brojne projekte prometne infrastrukture koji se trenutno realiziraju pa do nekih koji su u fazi izrade projektne dokumentacije, poput spoja Zračne luke na brzu cestu Zadar 2 i četverotračne ceste od izlaza iz Zadra do čvora Zadar 1.

Andrej Plenković je istaknuo zadovoljstvo suradnjom Vlade i Županije na brojnim projektima te naglasio kako je na području Zadarske županije vrlo dinamično i s puno aktivnih projekata koji su u provedbi. Obećao je dodatnu pomoć Vlade u zatvaranju financijske konstrukcije za izgradnju Centra za palijativnu skrb Zadarske županije te nastavak ulaganja u cestovnu, pomorsku i zračnu infrastrukturu.

„Zadar sa svojim kapacitetima i ulaganjima u prometnu infrastrukturu, uz ono što već ima u turizmu, kulturi, obrazovanju, Sveučilištu, ribarstvu postaje središte na hrvatskom Jadranu kada je riječ o atraktivnosti i dolascima turista. Zahvaljujem današnjim domaćinima na svim projektima koje su mi pokazali, a Vlada će i nadalje biti partner, prijatelj i generator daljnjeg razvoja Zadarske županije tako i cijele Hrvatske“, najavio je Plenković koji je uoči obilježavanja 31. obljetnice Dana obrane Zadra položio vijenac kod spomenika poginulih hrvatskim braniteljima u uvali Jazine.

Pročitano 841 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA