Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Županovo pismo učenicima na početku nove školske godine

Posted On Četvrtak, 01 rujna 2022 15:18

Drage učenice i učenici,
na početku smo još jedne školske godine. Nakon dviju teških pandemijskih godina, ova školska godina počinje, nazovimo to tako, normalno.
Izazov koji je pandemija koronavirusne bolesti stavila pred sve nas odradili smo uspješno. Svima je bilo teško, osobito onima koji rade u zdravstvenom sustavu, no čini mi se da je baš vama, djeci i mladima, vjerojatno bilo najteže. Bili ste zarobljeni ispred ekrana ne zato što ste to željeli, već zato što ste morali. Ipak, uspjeli ste odraditi sve školske obveze i nastaviti svoje školovanje. Bravo!
Sada se vraćate u učionice. Znam, praznika nikada dovoljno, vratiti se ranom ustajanju, učenju, pisanju domaćih zadaća, ispitima itd. nije lako. Ipak, vjerujem da ste se možda i pomalo zaželjeli svojih prijatelja, možda i onih među svojim učiteljima koji su vam posebno dragi. Sigurno ste već tisuću puta čuli onu staru izreku koja govori da je od kolijevke pa do groba najljepše đačko doba i jednako tako tisuću puta pomislili kako mi odrasli nemamo pojma. I to je potpuno normalna reakcija, no pričekajte još malo i shvatit ćete kako smo bili u pravu. Djetinjstvo je vrijeme koje nosi samo slatke brige, a svijet odraslih je pun nekih velikih, teških, životnih briga i problema.
Zato vas pozivam da budete pametni i iskoristite vrijeme školovanja na najbolji mogući način. Poslušajte svoje učitelje i profesore, propitkujte ih, ne ustručavajte se biti znatiželjni, uvijek tražite više, oni su ovdje zbog vas.
Znam da ste vi generacije novih tehnologija, no budite oprezni u njihovu korištenju. Ne dopustite da one zavladaju vama, držite „konce u svojim rukama“. U vašim godinama formira se kritičko mišljenje, stvaraju se temelji životnih stavova, uče prave vrijednosti. Nemojte propustiti te formativne godine puneći svoje male i mlade glave besmislenim i ispraznim mrežnim sadržajima te igrajući igrice. Ne zaboravite dobru staru knjigu, čitajte što više jer čitanje, osim što može biti izuzetno zabavno, donosi pregršt informacija, potiče maštu i bogati vaš rječnik, uči vas gramatici i pravopisu i otvara vam mnoge nove svjetove.
Budite i fizički aktivni; bavite se sportom, šetajte, planinarite, potaknite svoje roditelje da odu s vama u prirodu; u našoj županiji ona je vrlo lijepa i raznolika.
Mi odrasli imamo zadaću uložiti što više u vaše obrazovanje, ali i odgoj, jer to je najbolje ulog u budućnost naše Domovine. Vi, pak, trebate biti odgovorni, pošteni i marljivi te se potruditi usvojiti što više znanja, vještina i pravih moralnih vrijednosti kako biste imali sretan i uspješan život.
Svima vama, osobito prvašićima koji prvi put ulaze u školske klupe, ali i svim vašim učiteljima i profesorima želim uspješnu, zabavnu i veseljem ispunjenu školsku godinu 2022./2023. Sretno!

ŽUPAN
Božidar Longin, dipl. ing.

Pročitano 1096 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA