Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Dovršen sustav navodnjavanja Lišansko polje: Stvaramo uvjete za konkurentnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju

Posted On Četvrtak, 13 svibnja 2021 16:54

Zadarska županija ozbiljno napreduje u poljoprivrednoj proizvodnji. Uz već dovršeni sustav navodnjavanja Baštica 1, ove su godine dovršena još dva Baštica 2 - Smilčić i Lišansko polje vrijedna gotovo 50 milijuna kuna. K tome, Zadarska županija potpisala je ugovor u financiranju za SN Donja Baštica procijenjene vrijednosti 8,5 milijuna kuna pri čemu obuhvat zahvata iznosi 100 hektara. Radovi bi trebali započeti do ljeta.

- Uz dovršene sustave navodnjavanja i novi projekt SN Vransko polje za koji imamo spremnu dokumentaciju imat ćemo pokrivenu poljoprivrednu površinu od 2,5 tisuće hektara. Tada možemo govoriti o pravim preduvjetima za ozbiljniju poljoprivrednu proizvodnju, naravno uz projekt budućeg Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku koji bi trebao biti važan za iskorak naših poljoprivrednika u stručnim elementima, kazao je župan Božidar Longin.

U posljednjih nekoliko godina na području Zadarske županije dogodila se prava revolucija poljoprivrede i agroturizma. Sve je više OPG-ova i malih poljoprivrednih proizvođača koji na tržištu nude svoje proizvode, a poseban iskorak doživio je sektor vinarstva. Tome je zasigurno pridonijelo strateško promišljanje, kako županije tako i proizvođača…

- Kroz potpore za ruralni razvoj ulažemo, za naše mogućnosti, značajna sredstva u podizanju kvalitete  postojećih i otvaranju novih agroturističkih gospodarstava. Pored toga smeđom signalizacijom kroz ceste vina, ulja i  sira pokrili smo gotovo sve subjekte koje imaju uvjete za prihvat gostiju za degustaciju i prodaju svojih proizvoda, kaže župan i dodaje da je Zadarska županija proteklih godina, kroz razne oblike potpora, pomogli poljoprivrednicima s iznosom od gotovo 10 milijuna kuna.

- Sadašnji rezultati svakako ohrabruju, ali moramo se svi zajedno potruditi da napravimo dodatan iskorak. U prvom redu - intenzivnije raditi na povezivanju uljara i ugostiteljskog sektora kako bi se u našim restoranima koristilo i posluživalo isključivo domaće ulje i vina. Upravo to jest oblik izvoza, a također i najbolja promocija kako gastronomije, tako i čitave destinacije, ističe Longin.

Zadarska županija je već pokrenula aktivnosti u tom pravcu i održani su sastanci s ugostiteljima i proizvođačima kako bi se povezali u zajedničkom cilju – promocije našeg kraja kao eno-gastro destinacije. Turistička zajednica Zadarske županije napravila je i prigodan letak s lokacijama OPG-ova u kojima se mogu kupiti lokalni proizvodi i kušati domaći specijaliteti.

Ministrica Vučković: Jedna ste od najuspješnijih županija po povlačenju sredstava

Zadarska županija jedna je od najuspješnijih po povlačenju sredstva iz Fonda za ruralni razvoj, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je početkom tjedna u Poduzetničkom inkubatoru u Biogradu dodijelila osam novih potpora poljoprivrednicima iz Zadarske županije vrijednih 4,4 milijuna kuna. 

- U Zadarskoj županiji ugovoreno je gotovo 670 milijuna kuna projekata ili potpora iz Programa ruralnog razvoja, od toga je 507 milijuna kuna već isplaćeno. Spomenut  ću i projekte navodnjavanja kao neophodne djelatnosti koje će poboljšati kvalitetu našeg tla i učiniti život poljoprivrednicima lakšim i sigurnijim. Ova županija je vrijedan korisnik mjere koja je namijenjena izgradnji javne infrastrukture navodnjavanja, poručila je ministrica posebno istaknuvši da se Zadarska županija sve više prepoznaje po sjajnim poljoprivrednim i ribarskim proizvodima.

-Treba istaknuti da su projekti, programi i potpore ugovoreni iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo premašili 405 milijuna kuna. U Zadarskoj županiji od nedavno je premašeno ugovorenih 100 milijuna kuna za tri projekta, što pokazuje da se radi kvalitetno i ozbiljno, rekla je ministrica i najavila da će u idućem programskom razdoblju planiraju na poseban način revitalizirati ribarsku infrastrukturu, a Zadarska županija je najveći korisnik te mjere.

Pročitano 569 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA