Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

7,9 milijuna kuna za regulaciju vodotoka Ričina u Zadru

Posted On Četvrtak, 12 studenoga 2020 14:53

U Maloj vijećnici Grada Zadra potpisan je 7,9 milijuna kuna vrijedan ugovor za projekt Regulacija vodotoka Ričina u Zadru (IV. faza). Ugovor o građenju potpisali su generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te predstavnici izvođača, direktor Konstrukta d.o.o. Matija Perić i vlasnik tvrtke Golemi Vinko Golem, uz nazočnost župana Zadarske županije Božidara Longina i gradonačelnika Zadra Branka Dukića.

Ukupna vrijednost cjelokupne investicije uređenja vodotoka Ričine iznosi 16,2 milijuna kuna, a sredstva su osigurale Hrvatskih vode.

Ističući intenzivnu suradnju Grada Zadra i Hrvatskih voda koja je započela nakon poplave 2017. godine, gradonačelnik Dukić naglasio je kako gradski projekti zaštite i očuvanja okoliša imaju punu potporu Vlade RH, a Hrvatske vode strateški su partner. Podsjetio je na važnost aktualnih projekata.

„Potok Ričina ima izniman značaj za funkcioniranje sustava oborinske odvodnje i zaštite voda. Međutim, moram iskazati zadovoljstvo i našim ostalim zajedničkim projektima, ponajprije izgradnji sustava oborinske kanalizacije na Bokanjcu gdje uskoro očekujemo obimne radove“, kazao je Dukić s uvjerenjem kako će započeti projekti učiniti gradski sustav infrastrukture otpornijim na ekstremne vremenske nepogode.

„Zahvaljujem Hrvatskim vodama i Vladi RH s kojima imamo izuzetno kvalitetnu suradnju na brojnim projektima. Uz već pokrenute projekte uređenja vodotoka, aktivno rješavamo pitanje odvodnje i vodovoda na području cijele Zadarske županije. Uz dvije već potpisane aglomeracije vrijedne milijardu kuna pred potpisom su još tri velike aglomeracije, a pokrenut je i projekt vodovodizacije preostalog dijela zadarskih otoka. Sve to s ciljem što kvalitetnijih uvjeta za naše stanovnike, jer voda je izvor života“, istaknuo je ovom prigodom župan Longin.

Projektom regulacije vodotoka Ričine od mosta na Gaženičkoj cesti do uzvodnog mosta na državnoj cesti D8, ukupne duljine 3,1 km predviđena je rekonstrukcija vodotoka izgradnjom obrambenih zidova na rubu inundacijskog područja te djelomičnim proširenjem korita na pojedinim dionicama.

Navedenim radovima povećat će se kapacitet korita sa sadašnjih 20 na 56 m3/s što će omogućiti prihvat znatno većih vodnih valova uslijed poplavnih događaja na Ričini, a time i podići efikasnost obrane od poplava u slučajevima ekstremnih oborina.

Projekt je podijeljen u četiri faze prema kojima se provode određeni radovi.

Četvrta faza projekta obuhvaća izgradnju novog otvorenog kanala kojim će se vode provoditi od propusta na križanju s državnom cestom D8 (Zagrebačka ulica), odnosno od spoja vodotoka Ričina i Kvandova jaruga do profila neposredno iznad postojećeg propusta kroz trup Ulice akcija Maslenica. Regulacija korita vodotoka Ričina izvest će se u dužini od 570 m, a korita vodotoka Kvandova jaruga u duljini od 70 m.

Poplavni događaj koji je pogodio Zadarsku županiju u rujnu 2017. godine prouzročio je ekstremnu materijalnu štetu na cijelom pogođenom području. Posebno velike štete nastale su uz vodotok Ričinu u gusto urbaniziranom području grada Zadra gdje je nastao do tada nezabilježeni vodni val.

Vodni val se formirao u gornjem nenaseljenom dijelu sliva te se povećavao propagacijom kroz naseljeno područje prikupljajući vode iz postojećih ispusta oborinske odvodnje.

Hrvatske vode su nakon velike poplave izvele radove na širem području grada Zadra na sanaciji šteta u iznosu od 4,7 milijuna kuna od čega samo na vodotoku Ričina u iznosu od 1,7 milijuna kuna.

Pročitano 1634 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA