Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarskoj županiji i ove godine petica iz transparentnosti

Posted On Petak, 24 srpnja 2020 14:08

Zadarska županija i ove godine je na samom vrhu transparentnosti, prema istraživanju Instituta za javne financije. Institut je ove godine proveo šesti ciklus istraživanja kojim se analizira i ocjenjuje transparentnost jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, a na skali od nula do pet Zadarska županija ocijenjena je peticom. Uz našu županiju, posebnu pohvalu Instituta dobile su i Krapinsko-zagorska, Šibensko-kninska i Varaždinska županija.

Zadarska županija ponovno je na samome vrhu transparentnosti županijskih uprava prema broju ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na svojim službenim mrežnim stranicama. Već šestu godinu zaredom objavila je najveći broj dokumenata, odnosno svih pet promatranih dokumenata koji su obuhvaćali: prijedlog proračuna, izglasani proračun, polugodišnji i godišnji izvještaj o izvršenju te proračunski vodič za građane.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravodobne i razumljive informacije o proračunu. Građanima omogućuje da se angažiraju i utječu na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, na odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, te ujedno na smanjenje mogućnosti korupcije.

Župan Božidar Longin izrazio je zadovoljstvo rezultatima istraživanja, koji su potvrdili Zadarsku županiju kao primjer jedinice područne samouprave koja transparentno objavljuje svoj proračun i ostale akte.

„Političko djelovanje usmjereno je općem dobru i u njemu moraju sudjelovati svi građani. Još jednom se pokazala opravdanost našeg projekta "Otvoreni proračun", koji smo pokrenuli s ostalim županijama, a donio je značajan iskorak u transparentnosti, jer javnost mora imati potpuni i pravodobni uvid u trošenje javnog novca. Naši stanovnici dali su nam svoje povjerenje i svoje zadatke moramo ispunjavati na najbolji mogući način. Društveno odgovorno poslovanje temelj je razvoja zajednice i obveza prema svim građanima“, poručio je župan Longin.

Projekt "Otvoreni proračun" ima dva osnovna cilja. Jedan od ciljeva je da sve županije putem jednostavne aplikacije, na potpuno unificiran način, otvore i vizualiziraju županijske proračune po svim klasifikacijama. Drugi je cilj omogućiti županijskoj upravi usporedbu lokalnih i regionalnih proračuna na svim razinama, kao i gospodarskih pokazatelja, te tako pokrenuti kompetitivnost i podići produktivnost i efikasnost rada županijskih uprava.

Devet općina s područja Zadarske županije također su ocijenjene maksimalnom ocjenom po razini transparentnosti proračuna - Bibinje, Gračac, Pašman, Polača, Posedarje, Preko, Sukošan, Tkon i Starigrad, kao i tri grada - Biograd na Moru, Pag i Zadar.

Što se tiče gradova i općina, prema izvještaju Instituta za javne financije, poboljšana je njihova proračunska transparentnost u odnosu na godinu ranije, ali prema prosječnoj transparentnosti svih jedinica lokalne samouprave u svakoj pojedinoj županiji, Zadarska županija je na zadnjem, odnosno 20. mjestu.

Pročitano 638 puta

Zadnje objave

Svečanosti službenog otvaranja nazočili su i svi hrvatski župani
srpnja 27, 2022

Župan Longin na svečanom otvaranju Pelješkog mosta

Dugo vremena jedan projekt nije tako ujedinio Hrvatsku i učinio ponosnima njezine građane…
srpnja 21, 2022

Županija i ove godine dodijelila milijun kuna za ruralni razvoj: Naši su proizvođači napravili impresivan pomak u kvaliteti i marketinškoj prepoznatljivosti

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije i ove je godine…
srpnja 20, 2022

Osigurano 500 tisuća kuna za dodjelu potpora za povećanje konkurentnosti mikro poduzetnicima na području Zadarske županije

Zadarska županija nastavlja s poticanjem poslovne aktivnosti pa je objavila Javni poziv…
U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90 milijuna kuna
srpnja 07, 2022

Radovi u tijeku: Sali će dobiti proširenu luku vrijednu 90 milijuna kuna

U Salima na Dugom otoku u tijeku su radovi na dogradnji mjesne luke vrijedni preko 90…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA