Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Kreće 75 milijuna kuna vrijedna obnova zadarske rive

Posted On Subota, 04 srpnja 2020 14:37

U Domu Zadarske županije potpisan je ugovor o obnovi Zadarske rive, kojom će se rekonstruirati obala od zadarskog mosta do Pozdrava suncu te od Pozdrava suncu do zgrade Sveučilišta. Procijenjena vrijednost projekta koji će se financirati europskim i nacionalnim sredstvima, u omjeru 85:15, iznosi 75 milijuna kuna bez PDV-a.

Župan Božidar Longin podsjetio je na povijest zadarske rive, koja je u odnosu na ostale gradove uz obalu posebna po činjenici da nije asfaltirana te da ima lijep zeleni pojas.

„Gat je izgrađen u vrijeme Austro-ugarske monarhije, i to ne bilo gdje. Tadašnji inženjeri vrlo su temeljito istraživali snagu svakoga vjetra koji ovdje puše, najviše juga, i stoga je gat izgrađen baš na određenoj poziciji i to dužine 80, a širine 16 - 18 metara i kao takav štitio je od vjetra rivu, ulaz u luku, pa sve do uvale Draženica“, kazao je župan podsjetivši da je bombardiranje u drugom svjetskom ratu uništilo je gotovo sve zgrade na rivi, ali i dio gata.

„Od tada, riva se povremeno popravljala, dijelom sanirala, izgrađen je ovaj dio koji možemo vidjeti kroz prozor s instalacijama Pozdrav Suncu i Morske orgulje, no naša stara dama ipak treba temeljit i sustavan, kako bi se to popularnim engleskim izrazom nazvalo, makeover. Ovaj projekt veliki je zahvat koji će u konačnici rivi vratiti sjaj i dugoročno olakšati njeno održavanje“, dodao je Longin.

„Za mene je ovo jedan od najslađih ugovora kojima sam svjedočio. Želimo predati tu rivu našim generacijama koje dolaze. Proces nije bio brz, u prošloj neveri nastale su rupe koje su podlokale rivu, izgledalo je ružno, ali smo zahvaljujući suradnji Vlade, ministra Olega Butkovića i državnog tajnika Josipa Bilavera, Grada i Županije, uspjeli dovesti projekt do kraja“, poručio je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Državni tajnik Bilaver naveo je kako je ovo 103. ugovor koji se kroz ovo ministarstvo financira iz EU fondova, a 102. ugovor od početka rada ove vlade, što znači da ih je dočekao samo jedan potpisani.

„Ovaj mi je ugovor, ujedno i najdraži od svih dosadašnjih. Pred Lučkom upravom Zadar je velik i odgovoran posao, a krajnji rok dovršetka radova je 2023. godina, jer je to ujedno i krajnji rok za povlačenje sredstava iz ovog programskog razdoblja. Svi bismo voljeli da to bude što prije kako bi zadarska riva opet zablistala u punom sjaju“, istaknuo je Bilaver.

Ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić predstavio je tri faze projekta - rekonstrukciju obale i sanaciju u dužini 905 metara, sanaciju gata koji će se dovesti do izgleda od prije 100 godina, uz produženje od 15 metara i proširenje na pravu širinu te rekonstrukciju zaobalnog dijela Liburnske obale od mosta do bivšeg Autobusnog kolodvora.

„Kao žitelj Kampo Kaštela od 1964. i kao dijete sam se kupao na mulu i živio s ovom rivom. Drago mi je da će dobiti svoj sjaj, što su Zadrani zaslužili“, naglasio je Škifić.

Ovaj projekt, u koji se hrabro upuštaju resorno Ministarstvo i Lučka uprava Zadar, veliki je zahvat koji će u konačnici rivi vratiti sjaj i dugoročno olakšati njeno održavanje, posebioce zbog juga koje konstantno radi veliku štetu.

Pročitano 1536 puta

Zadnje objave

svibnja 10, 2022

Evakuacija turista i gašenje požara u kampu Zaton

Zadarska županija u sklopu provedbe projekta FIRESPILL – (Fostering improved reaction of…
svibnja 02, 2022

Čestitka župana Longina povodom Ramazanskog bajrama

Povodom prvog dana Ramazanskog bajrama, župan Božidar Longin uputio je čestitku glavnom…
Dom Zadarske županije posjetili su učenici triju četvrtih razreda OŠ Petra Preradovića u pratnji svojih učitelja
travnja 29, 2022

Župan primio četvrtaše iz OŠ Petra Preradovića

U četvrtak, 28. travnja, Dom Zadarske županije posjetili su učenici triju četvrtih…
travnja 29, 2022

Dodjela potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2022. godinu

Dana 22. veljače 2022. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA