Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Unatoč koronavirusu: Nastavlja se izgradnja ključnih infrastrukturnih projekata za otočane

Posted On Srijeda, 13 svibnja 2020 15:21

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je paralizirala značajan dio gospodarskih aktivnosti, radovi na infrastrukturnim projektima na zadarskim otocima napreduju prema planu. Tim povodom, župan Božidar Longin u pratnji suradnika obišao je radove na projektima lučke infrastrukture na otocima Pašmanu i Ugljanu – novoj trajektnoj luci u Tkonu, sanaciji rive u mjestu Mrljane, ribarskoj luci u Velikoj Lamjani te uređenju šetnice i plaže Artina u Kalima.

Županijska lučka uprava Zadar u Tkonu gradi novu trajektnu luku čija je ukupna vrijednost 45 milijuna kuna. Samo treća faza izgradnje koja je u tijeku, vrijedna je 30-ak milijuna kuna, a riječ je o prvom projektu lučke infrastrukture u RH koji se financira iz europskih fondova putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

„Trajektna luka će donijeti značajan iskorak u kvaliteti prijevoza za sve stanovnike i goste otoka Pašmana. Radovi bi trebali biti dovršeni do kraja 2021. godine, s uključenim ljetnim stankama, a vrlo je važno da nije bilo prekida tijekom krize s koronavirusom. Radilo se, naravno, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera“, istaknuo je župan Božidar Longin.

„Ovo je jedan od ključnih razvojnih projekata za cijeli otok Pašman. S novom trajektnom lukom znatno ćemo podići standard usluge što će zasigurno biti dodatan doprinos kvaliteti života otočnog stanovništva kao i razvoju turizma“, dodao je načelnik Tkona Goran Mušćet koji je pohvalio suradnju sa Županijskom lučkom upravom i izvođačima radova.

„U trajektnoj luci Tkon izgradit će se ukrcajno-iskrcajni prostor i ukrcajno čekalište, plato pristaništa koji omogućuje ukrcaj i iskrcaj vozila, podmorski propust za cirkulaciju mora između vanjskog i unutarnjeg akvatorija te plato ukrcajnog čekališta i parkirališta“, dodao je Davor Škibola, ravnatelj ŽLU Zadar koja uz radove u Tkonu, provodi i europski projekt dogradnje luke Sali u vrijednosti 56,8 milijuna kuna. 

Županijska lučka uprava na otoku Pašmanu provodi i sanaciju luke Mrljane, kojeg sufinanciraju Općina Pašman te dva nacionalna ministarstva - mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

„Radovi su započeli tijekom 2019. godine, a ukupna vrijednost je 4,2 milijuna kuna. Uz dobru suradnju sa Zadarskom županijom i ministarstvima u Vladi RH nastavljamo razvojni ciklus i stvaramo nove preduvjete za boljitak naših stanovnika“, poručio je Krešimir Ćosić, načelnik Općine Pašman.

Župan Longin je u pratnji načelnika Općine Kali Marka Kolege obišao radove na ribarskoj luci u uvali Vela Lamjana. Podsjetimo, uz pomoć europskih i nacionalnih sredstava modernizirat će se i dograditi ribarske luke u Kalima i Gaženici. Radovi u Kalima traju nešto više od godinu dana, a očekuje se i skorašnji završetak postupka javne nabave za radove u Gaženici. Oba projekta provodi Lučka uprava Zadar, a vrijedna su gotovo 60 milijuna kuna.

„Uvjerljivo smo vodeći na Jadranu u ulovu, ali i uzgoju ribe te s razlogom nosimo naziv najribarskije hrvatske županije. Želimo napraviti dodatan iskorak u poboljšanju uvjeta za naše ribare pa smo krenuli s gradnjom moderne infrastrukture. Time na konkretnim primjerima podržavamo daljnji razvoj ribarstva koje ima dugu tradiciju u području Zadarske županije, a posebno je važno našim otočanima“, naglašava župan Longin.

Uz ribarsku luku, u Kalima se provodi još nekoliko infrastrukturnih projekata. U tijeku  su radovi na šetnici i plaži Artina vrijedni 2,7 milijuna kuna.

„Projektom šetnice Artina uredit ćemo parkiralište, biciklističko odmorište, šetnicu sa zelenim pojasom i ekološkom rasvjetom. Na to se nadovezuje uređenje plaže gdje ćemo postaviti pametne klupe, igrališta za djecu, rampu za invalide. Radovi bi trebali biti gotovi do srpnja, a uz vlastita sredstva financiramo ih uz pomoć Ministarstva regionalnoga razvoja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Zadarske županije“, kaže kaljski načelnik Marko Kolega koji je najavio da će najesen krenuti izgradnja rotora u predjelu Batalaža, vrijednog 3,9 milijuna kuna. Time će se na dugoročan način riješiti ulazak s prometnice u priobalni dio naselja, ali i izgraditi pomorski zid uz produbljivanje uvale na dva metra čime će se produljiti šetnica, a mještanima osigurati novi komunalni vezovi.

Oblizak otočnih općina završen je u Preku, gdje će Županijska lučka uprava izvesti određene građevinske zahvate kako bi trajektna luka bila spremna za pristajanje novog trajekta 'Ugljan'  koji bi na liniji Zadar - Preko trebao početi prometovati početkom srpnja.

 

Pročitano 1275 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA