Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadru održane dvije Prezentacije Akcijskog plana u sklopu provedbe projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction

Posted On Ponedjeljak, 18 studenoga 2019 15:33

„Pozitivne rezidue projekta“

 

Ideje o pokretanju projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction započele su sada već davne 2010. godine kao odgovor na izazove s kojima se susreće ne samo hrvatska već europska poljoprivreda. Pritisak potrošača na ispunjavanje standarda sigurnosti hrane, zaštite okoliša i životinja je izuzetno visok i to je sigurno jedan od razloga zbog čega je EU regulativa jedna od najstrožih, a projekt PESCAR usmjeren je upravo na zaštitu okoliša te poticanje održive upotrebe pesticida.

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar dana 15. studenoga 2019. godine održane su dvije Prezentacije Akcijskog plana. Jedna prezentacija bila je namijenjena stručnoj, a druga općoj javnosti.

Između raznih projektnih aktivnosti koje su partneri proveli od srpnja 2017. godine, kada je započela provedba projekta pa do danas, donošenje Akcijskog plana o održivoj upotrebi pesticida zauzima središnje mjesto. Riječ je o dokumentu koji dolazi nakon dvije godine sustavnog razvoja prognostičke mreže i praćenja laboratorijskih analiza ostataka pesticida na biljnom materijalu i tlu.

„Svi se mi hranimo i ovo bi trebala biti tema koja nas svih interesira“; istaknuo je g. Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije na samom početku susreta te dodao kako su: „provedene laboratorijske analize tijekom proteklih 28 mjeseci najbolja preporuka da proizvodimo i kupujemo lokalno“.

Prezentaciju Akcijskog plana o održivoj upotrebi pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji održali su doc.dr.sc. Tomislav Kos sa Sveučilišta u Zadru, ujedno i Edukacijski koordinator na projektu PESCAR te doc.dr.sc. Josip Ražov, vanjski stručni suradnik na projektu.

U samom startu provedbe projekta svaki od partnera je imao neke prednosti u odnosu na ostale. Suradnjom i razmjenom iskustava stvorena je jedna dobra sinergija među partnerima. Svi su složni kako štetnici ne poznaju granice, a time prekogranični oblici suradnje postaju nužni preduvjet ostvarenja dugoročnih ciljeva. „Najveći problem prekomjerne upotrebe pesticida je rezistentnost štetočina (gljivičnih oboljenja i kukaca) stoga nikom u industriji nije cilj prekomjerno korištenje pesticida“; – rekao je g. Ražov. U sklopu provedbe projekta za sada je objavljeno ukupno 57 preporuka i niz napomena. „Smartphone je unio revoluciju“, zaključio je g. Ražov tom prigodom te objasnio kako poljoprivrednici žele informacije u trenutku, a objava preporuka putem radija, novina, web stranice agroprognoza.eu te Viber grupe AgroprognozaEU Zadar omogućila je upravo to.

Smisao razvoja EU poljoprivredne politike nije samo proizvodnja hrane nego i briga za okoliš te razvoj ruralnih krajeva, a čak 31% ukupnog proračuna EU usmjeren je na poljoprivredu i razvoj ruralnog područja. „Europska unija nema problem količine hrane već njezine kvalitete“; objasnio je g. Kos. Iako se bilježi porast ekološke proizvodnje, ona ne može biti temeljni oblik poljoprivredne proizvodnje. Uz ekološki sustav poljoprivredne proizvodnje postoji i sustav integrirane proizvodnje. Oba sustava podrazumijevaju prskanje samo onda kada je to potrebno.

(Više o integriranoj zaštiti bilja i dr. važnim informacijama može se pročitati u Akcijskom planu o održivoj upotrebi pesticida. Dokument se nalazi u prilogu.)

„Interesi su nam svima isti, čak i s onima koji žive od prodaje pesticida“; naglasio je doc.dr.sc. Perica Bulić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko – neretvanske županije, ujedno i partner na projektu PESCAR.  

Prognostički modeli kao instrument konkurentne poljoprivredne proizvodnje postojali su i prije ovoga projekta, o čemu svjedoči ne samo kontinuirana suradnja između djelatnika Ministarstva poljoprivrede i stručnjaka na projektu PESCAR već i koordinacija između spomenutih dionika prilikom kreiranja i objave preporuka.

Voditeljica Službe Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku poljoprivredi i ribarstvu, gđa Gordana Dragun prisjetila se početaka prognozne službe u Zadarskoj županiji koja je s radom započela 2000. godine te na kraju dodala:  „Ovo je jedan od rijetkih projekata koji je pozitivan i hvalevrijedan u svakom smislu“.  

Iako službena provedba projekta završava 31. prosinca 2019. godine, cilj je svih uključenih strana da se pozitivna praksa koja je uspostavljena projektom nastavi i u budućnosti.

 

Pročitano 1439 puta

Zadnje objave

listopada 16, 2021

NAJAVA 3. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

3. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 22. listopada…
Zajednička fotografija u Domu Zadarske županije
listopada 13, 2021

Primanje u Domu županije za srebrne jediličarke i atletičara Gašpara

Župan Božidar Longin u Domu Zadarske županije primio je jedriličarke Eniju Ninčević i…
Državni tajnik Šime Erlić je uručio s pet ugovora za sufinanciranje EU projekata u vrijednosti od oko 25 milijuna kuna
listopada 08, 2021

Državni tajnik Šime Erlić uručio pet ugovora vrijednih 25 milijuna kuna

Državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić danas…
listopada 06, 2021

„Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji u 2021. godini

Projekt „Welcome“ nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji predstavlja…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA