Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Zadru održane dvije Prezentacije Akcijskog plana u sklopu provedbe projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction

Posted On Ponedjeljak, 18 studenoga 2019 15:33

„Pozitivne rezidue projekta“

 

Ideje o pokretanju projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction započele su sada već davne 2010. godine kao odgovor na izazove s kojima se susreće ne samo hrvatska već europska poljoprivreda. Pritisak potrošača na ispunjavanje standarda sigurnosti hrane, zaštite okoliša i životinja je izuzetno visok i to je sigurno jedan od razloga zbog čega je EU regulativa jedna od najstrožih, a projekt PESCAR usmjeren je upravo na zaštitu okoliša te poticanje održive upotrebe pesticida.

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar dana 15. studenoga 2019. godine održane su dvije Prezentacije Akcijskog plana. Jedna prezentacija bila je namijenjena stručnoj, a druga općoj javnosti.

Između raznih projektnih aktivnosti koje su partneri proveli od srpnja 2017. godine, kada je započela provedba projekta pa do danas, donošenje Akcijskog plana o održivoj upotrebi pesticida zauzima središnje mjesto. Riječ je o dokumentu koji dolazi nakon dvije godine sustavnog razvoja prognostičke mreže i praćenja laboratorijskih analiza ostataka pesticida na biljnom materijalu i tlu.

„Svi se mi hranimo i ovo bi trebala biti tema koja nas svih interesira“; istaknuo je g. Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije na samom početku susreta te dodao kako su: „provedene laboratorijske analize tijekom proteklih 28 mjeseci najbolja preporuka da proizvodimo i kupujemo lokalno“.

Prezentaciju Akcijskog plana o održivoj upotrebi pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji održali su doc.dr.sc. Tomislav Kos sa Sveučilišta u Zadru, ujedno i Edukacijski koordinator na projektu PESCAR te doc.dr.sc. Josip Ražov, vanjski stručni suradnik na projektu.

U samom startu provedbe projekta svaki od partnera je imao neke prednosti u odnosu na ostale. Suradnjom i razmjenom iskustava stvorena je jedna dobra sinergija među partnerima. Svi su složni kako štetnici ne poznaju granice, a time prekogranični oblici suradnje postaju nužni preduvjet ostvarenja dugoročnih ciljeva. „Najveći problem prekomjerne upotrebe pesticida je rezistentnost štetočina (gljivičnih oboljenja i kukaca) stoga nikom u industriji nije cilj prekomjerno korištenje pesticida“; – rekao je g. Ražov. U sklopu provedbe projekta za sada je objavljeno ukupno 57 preporuka i niz napomena. „Smartphone je unio revoluciju“, zaključio je g. Ražov tom prigodom te objasnio kako poljoprivrednici žele informacije u trenutku, a objava preporuka putem radija, novina, web stranice agroprognoza.eu te Viber grupe AgroprognozaEU Zadar omogućila je upravo to.

Smisao razvoja EU poljoprivredne politike nije samo proizvodnja hrane nego i briga za okoliš te razvoj ruralnih krajeva, a čak 31% ukupnog proračuna EU usmjeren je na poljoprivredu i razvoj ruralnog područja. „Europska unija nema problem količine hrane već njezine kvalitete“; objasnio je g. Kos. Iako se bilježi porast ekološke proizvodnje, ona ne može biti temeljni oblik poljoprivredne proizvodnje. Uz ekološki sustav poljoprivredne proizvodnje postoji i sustav integrirane proizvodnje. Oba sustava podrazumijevaju prskanje samo onda kada je to potrebno.

(Više o integriranoj zaštiti bilja i dr. važnim informacijama može se pročitati u Akcijskom planu o održivoj upotrebi pesticida. Dokument se nalazi u prilogu.)

„Interesi su nam svima isti, čak i s onima koji žive od prodaje pesticida“; naglasio je doc.dr.sc. Perica Bulić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko – neretvanske županije, ujedno i partner na projektu PESCAR.  

Prognostički modeli kao instrument konkurentne poljoprivredne proizvodnje postojali su i prije ovoga projekta, o čemu svjedoči ne samo kontinuirana suradnja između djelatnika Ministarstva poljoprivrede i stručnjaka na projektu PESCAR već i koordinacija između spomenutih dionika prilikom kreiranja i objave preporuka.

Voditeljica Službe Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku poljoprivredi i ribarstvu, gđa Gordana Dragun prisjetila se početaka prognozne službe u Zadarskoj županiji koja je s radom započela 2000. godine te na kraju dodala:  „Ovo je jedan od rijetkih projekata koji je pozitivan i hvalevrijedan u svakom smislu“.  

Iako službena provedba projekta završava 31. prosinca 2019. godine, cilj je svih uključenih strana da se pozitivna praksa koja je uspostavljena projektom nastavi i u budućnosti.

 

Pročitano 2864 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA