Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Kemija ne rješava sve

Posted On Utorak, 29 listopada 2019 13:12

U Mostaru održan Okrugli stol i sastanak Koordinacijskog odbora na projektu PESCAR

U petak, 25. listopada 2019. godine u Mostaru je održan Okrugli stol na temu: Zagađenje pesticidima – kako umanjiti štetne posljedice rastuće poljoprivredne proizvodnje na programskom području. Okrugli stol u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko – neretvanske županije započeo je s uvodnom riječi ministra, g. Donka Jovića koji nije krio zadovoljstvo kvalitetom suradnje koja je uspostavljena radi provedbe projekta PESCAR, kao ni želju da se ta suradnja nastavi.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije, g. Daniel Segarić istaknuo je važnost promicanja lokalnih proizvoda koji se uvijek iznova dokazuju kao vrhunski, ne samo okusom već i kvalitetom. U prilog tome govore i rezultati provedenih laboratorijskih analiza, a kojima se može pobijati kriva percepcija u javnosti kako je sva hrana „poprilično zatrovana“. G. Segarić je govorio o budućnosti EU projekata, tzv. Green Deal projektima koje će Europska unija sufinancirati u razdoblju od 2021. do 2027. godine, a koji bi trebali imati direktan učinak na okoliš, poput poljoprivrede i regionalnog razvoja, te bi možda i nadogradnja projekta PESCAR tu trebala tražiti svoju priliku.

Za partnere iz BiH sudjelovanje na projektu PESCAR nije važno samo zato jer se sustavno radilo na povezivanju naizgled nepovezivog: poljoprivredne proizvodnje sa zaštitom okoliša, već može služiti i kao vrijedno iskustvo u pregovorima pri ulasku u EU.  „I ranije su postojale prognoze koje su govorile kako tretirati, a da još uvijek bude u fazi prevencije. Vrijednost PESCARA je ciljano i pravovremeno djelovanje“, istaknuo je doc.dr.sc. Perica Bulić te dodao sljedeće: „Uređaji nabavljeni kroz projekt su dobar alat za približavanje EU standardima“.

Dekan Agronomskog fakulteta sa Sveučilišta u Mostaru, izv.prof.dr.sc. Ivan Ostojić i prof.dr.sc. Tomislav Kos sa Sveučilišta u Zadru složni su u procijeni kako poljoprivrednici vjeruju u insekticide koji imaju brzi efekt djelovanja, ali da treba suzbijati pogrešnu praksu kako kemija rješava sve.

Regulativa Europske Unije najstroža je na svijetu te na prvo mjesto stavlja sigurnost hrane i potrošača, a tek onda zaštitu bilja. „Nastavak PESCARA mora se dogoditi“; zaključio je g. Kos dodavši kako se divi temperamentu dalmatinskih poljoprivrednika zbog načina na koji uspijevaju djelovati u izazovnim tržišnim uvjetima.

Istoga dana projektni partneri su održali šesti po redu, ujedno i posljednji, sastanak Koordinacijskog odbora gdje su, između ostalog, dogovorili održavanje nekoliko projektnih aktivnosti u Zadru i Mostaru.

Projekt PESCAR – Pesticide Control and Reduction financira se iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje CRO - BA - ME 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 601.639,26 EUR od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi 85%. Projekt je s provedbom započeo u srpnju 2017. godine i traje do 31. prosinca 2019. godine.

Pročitano 4369 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA