Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan Longin na konferenciji o požarima u Hrvatskoj

Posted On Utorak, 27 studenoga 2018 16:24

Župan Zadarske županije Božidar Longin nazočio je u ponedjeljak, 26. studenog 2018. u Zagrebu na konferenciji pod nazivom "Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija 2019.", koja se održala u organizaciji Jutarnjeg lista, uz potporu Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih šuma, AKD-a te Odašiljača i veza.

Sudionici konferencije raspravljali su o ključnim temama vezanim za aktivnosti koje su poduzete u sklopu obrane od požara u sezoni 2018. godine te kako i na koji način poboljšati preventivu požara i sanaciju opožarenih područja u 2019. godini.

Moramo sustavno raditi na prevenciji i zato je vrlo važno održavanje ovakvih stručnih konferencija. Obrana od požara jedna je od važnih karika sustava domovinske sigurnosti te smo već ove godine pokazali kako zajedničkim radom i koordinacijom svih nadležnih institucija možemo smanjiti rizik od požara. Uvođenje novih tehnologija, poput video nadzora, zasigurno je utjecalo na smanjenje broja podmetnutih požara. Samo je u našoj Županiji, primjerice, postavljeno 12 nadzornih točaka, a u budućnosti će ih biti još i više“, rekao je župan Zadarske županije Božidar Longin, koji je prošle godine bio jedan od panelista konferencije o požarima, između ostalog i zbog činjenice da je Zadarska županija tijekom 2017. godine imala vrlo zahtjevnu požarnu sezonu. Dovoljno se prisjetiti kako su samo u jednom danu, 21. kolovoza, na prostoru naše županije buknula čak 32 požara.

Ove godine smo, na sreću, u našoj županiji imali znatno manji broj požara. To je, između ostalog, rezultat dobre pripreme za sezonu, naravno, uz vremenske prilike koje su nam bile naklonjene. Ipak, sjetimo se da smo uoči sezone održali više službenih sastanaka županijskog Stožera civilne zaštite sa svim nadležnim službama. To potvrđuje koliko je prevencija važna, a jednako je važna i edukacija stanovnika, kako bismo dugoročno očuvali prirodne resurse“, dodaje Longin.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević objasnio je kako najznačajniji iskorak i poboljšanje u odnosu na prošlu sezonu predstavlja novo Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama sa situacijskim središtem i prikazom aktualnog stanja na terenu u realnom vremenu.

"Kroz Operativno vatrogasno zapovjedništvo dobili smo brz protok informacija na osnovu kojih se mogu donositi odluke i brže angažirati snage i tehnike. Upravo je ovo zapovjedništvo pokazalo sinergiju cijele domovine u spremnosti za aktivnosti u gašenju požara", naglasio je ministar Krstičević te dodao kako je preventivni nadzor i djelovanje ovog situacijskog središta, odnosno cijelog sustava domovinske sigurnosti, bitno utjecao na smanjeni broj požara.

Konferenciji su nazočili i izaslanik predsjednice RH, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost predsjednice RH Vlado Galić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bojnik Tomislav Vacenovski, umirovljeni general Mladen Markač, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić i mnogi drugi.

Foto: MORH / J. Kopi

 

Pročitano 1760 puta

Zadnje objave

studenoga 29, 2023

Program kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije

Zadarska županija je prepoznala privatni smještaj u turizmu kao jedan od osnovnih…
studenoga 28, 2023

NAJAVA 15. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

15. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 5. prosinca…
studenoga 27, 2023

Primanje za Nevešćanina i Perića: Zadru uskoro domaćinstvo Europskog prvenstva u skokovima u vodu

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu Zadarske županije primio skakača u vodu…
studenoga 22, 2023

ODRŽAVANJE OBVEZNIH EDUKACIJA ZA POLJOPRIVREDNIKE U SKLOPU POLJOPRIVREDNOG SAJMA CROAGRO 2023. UZ BESPLATAN ULAZ NA SAJAM

U terminu od 30.11. do 03.12.2023. na Zagrebačkom velesajmu održat će se CROAGRO,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA