Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Longin na aktualnom satu: Do sada isplaćeno 1,6 milijuna kuna za rodiljne naknade

Posted On Srijeda, 26 rujna 2018 15:51

Zadarska županija je od ove školske godine u proračunu osigurala sredstva za pokrivanje cjelokupnih troškova školovanja za učenike deficitarnih zanimanja.  Osigurava im se besplatan prijevoz u mjesnom i međumjesnom prijevozu, nabava udžbenika kao i smještaj u đačkom domu.

Ove godine prema prijavama naših škola ukupno je 377 učenika u deficitarnim zanimanjima, a ukupni broj srednjoškolaca je oko 6500“, istaknuo je župan Božidar Longin na aktualnom satu osme sjednice Županijske skupštine odgovarajući na pitanja vijećnika.

Temeljna je ideja da se potakne upis učenika u ona zanimanja koja najviše nedostaju na tržištu rada i to na način da roditelji tih učenika nemaju nikakvih troškova za školovanje. Deficitarna zanimanja utvrđuje Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u svojim preporukama koje se svake godine objavljuju za svaku županiju, tako i za Zadarsku županiju“, rekao je Longin dodavši kako, s ciljem što kvalitetnijih uvjeta za rad učenika i nastavnika, Županija trenutno provodi projekte energetske obnove za osam škola koja su u njezinoj nadležnosti. U različitim fazama su projekti energetske obnove za četiri srednje škole u Perivoju Vladimira Nazora, za objekt koji zajednički koriste osnovna i srednja škola u Pagu, zatim OŠ Vladimira Nazora u Škabrnji i OŠ Nikole Tesle u Gračacu. Ukupna je vrijednost ovih radova preko 17 milijuna kuna.

Vijećnika HSU-a Branislava Jelenića zanimali su efekti mjere sufinanciranja smještaja u privatne domove za starije i nemoćne kao i broj prijava za financijsku pomoć za novorođenčad, koja je od 2018. godine povećana na tisuću kuna za prvo i drugo te pet tisuća kuna za treće i svako iduće dijete.

Do sada je pozitivno obrađeno 834 zahtjeva za novorođenu djecu u 2018. godini i ukupno isplaćeno više od 1,6 milijuna kuna. Veseli me da zadnja dva mjeseca bilježimo povećanje zahtjeva na mjesečnoj razini, a posebno ću istaknuti dva zahtjeva - jedan za deveto i jedan za osmo novorođeno dijete u obitelji. Što se tiče naknade za smještaj u privatne domove, imamo mjesečno oko 230-250 zahtjeva za subvenciju od 500 kuna. Osigurali smo iznos od 1,5 milijuna kuna za korisnike privatnih domova, a s ostalim socijalnim mjerama koje redovno provodimo poput projekta Pomoć u kući starijim osobama za ukupno oko 350 korisnika i projekta Medicinska skrb starih osoba, ukupno na godišnjoj razini za socijalne mjere izdvajamo oko 2,2 milijuna kuna“, dodao je  Longin.

Obzirom da Zadarska županija na godišnjoj razini dodjeljuje oko milijun kuna potpore poljoprivrednicima, vijećnik MODES-a Rudolf Dvorski zatražio je popis korisnika koji su ostvarili pravo na potporu u posljednjih pet godina. Župan Longin odgovorio je da je taj popis javno dostupan u Službenom glasniku Zadarske županije, ali da će mu Upravni odjel za poljoprivredu svejedno dostaviti tražene dokumente.

Vijećnike su zanimale i županijske potpore malom i srednjem poduzetništvu. Longin je iznio podatak da je Zadarska županija u ovoj godini kroz četiri aktivnosti izdvojila 280 tisuća kuna za potpore poduzetnicima, kao i da s ciljem povećanja kvalitete turističke ponude programom kreditiranja obiteljskog smještaja Welcome subvencionira kamatu na odobrene kredite.

Do sada je stručno povjerenstvo pozitivno ocijenilo 11 kreditnih zahtjeva i poslalo u banke na daljnju obradu.

Izravne potpore razvoju poduzetništva bit će i izgradnja centara kompetencija. Prije dva dana postavljen je kamen temeljac za izgradnju Centra ta razvoj i edukaciju u Općini Poličnik, a uskoro bi trebala krenuti izgradnja Centra novih tehnologija i Centra kreativne industrije koji se sa po 20 milijuna kuna sufinanciraju sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Kontinuirano tijekom ove godine bilježimo oko 5 posto veću zaposlenost, a u srpnju smo dohvatili i brojku od 60 tisuća zaposlenih, prvi puta od osnutka naše županije. Za daljnji razvoj i privlačenje dodatnih investicija moramo nastaviti stvarati pozitivnu gospodarsku klimu“, zaključio je Longin.

Pročitano 1728 puta

Zadnje objave

studenoga 29, 2023

Program kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije

Zadarska županija je prepoznala privatni smještaj u turizmu kao jedan od osnovnih…
studenoga 28, 2023

NAJAVA 15. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

15. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 5. prosinca…
studenoga 27, 2023

Primanje za Nevešćanina i Perića: Zadru uskoro domaćinstvo Europskog prvenstva u skokovima u vodu

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu Zadarske županije primio skakača u vodu…
studenoga 22, 2023

ODRŽAVANJE OBVEZNIH EDUKACIJA ZA POLJOPRIVREDNIKE U SKLOPU POLJOPRIVREDNOG SAJMA CROAGRO 2023. UZ BESPLATAN ULAZ NA SAJAM

U terminu od 30.11. do 03.12.2023. na Zagrebačkom velesajmu održat će se CROAGRO,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA