Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Projekt PESCAR nastavlja s uspješnom provedbom

Posted On Četvrtak, 05 srpnja 2018 13:20

U sklopu redovnih aktivnosti projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction koji se financira iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, 3. srpnja 2018. godine organiziran je treći redovni sastanak projektnog tima.

Sastanku su prisustvovali predstavnici vodećeg partnera Zadarske županije i projektnih partnera iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Mostaru, Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE, zatim Zavoda za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke i Sveučilišta u Zadru.

Sastanak je započeo izvještajem o pozitivnom napretku projekta koji se ponajviše očituje u stavljanju u funkciju agrometeoroloških stanica i nabavi vizualnih stanica za procjenu pojavnosti biljnih nametnika koje će se u narednom periodu postaviti diljem programskog područja.

„Radi se o vizualnim lovkama koje putem kamere snimaju sliku biljnog nametnika i istu odašilju na daljinu putem GPRS signala do računala ili mobitela. To će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti da odmah po prvom ulovu na terenu ciljano suzbiju štetnike.“, pojasnila je voditeljica projekta gđa. Iva Gospić i naglasila kako nabava ovih uređaja, zbog svega navedenog, predstavlja još jedan značajan doprinos projektu.

Osim spomenutih uređaja, važan dio učinkovitog sustava upozorenja o mogućnosti pojave biljnih bolesti i nametnika, čine i preporuke za poljoprivrednike koje im pomažu u određivanju trenutka upotrebe sredstava za zaštitu svojih poljoprivrednih kultura. S objavom preporuka za područje Zadarske županije, projektni partneri započeli su odmah nakon postavljanja agrometeoroloških stanica u ožujku ove godine, a iste se redovito objavljuju na službenoj Internet stranici projekta (www.agroprognoza.eu) te putem viber grupe AgroprognozaEU Zadar kojoj se slobodno mogu priključiti svi zainteresirani korisnici.

„Kroz opisane mehanizme stvorit će se uvjeti za postizanje ravnoteže između rasta produktivnosti i zaštite okoliša te jačanja ekološke svijesti.“, sve prisutne još jednom je podsjetio g. Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije.

Ostale teme sastanka bile su aktualne nabave i organizacija nadolazećih edukativnih radionica sa ciljem upoznavanja poljoprivrednika s prednostima novo uspostavljenog prognostičkog sustava za koje su zaduženi stručnjaci sa Sveučilišta u Zadru.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 601.639,26 EUR od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi  511.393,35 EUR-a, odnosno 85%. Glavni cilj projekta PESCAR je promovirati smanjenu i ciljanu uporabu pesticida na području Zadarske županije u HR i Hercegovačko – neretvanske i Zapadnohercegovačke županije u BiH u svrhu zaštite prirode.

Pročitano 3705 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA