Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Studijska posjeta Mostaru omogućila unaprjeđenje znanja i razmjenu iskustva o učinkovitoj poljoprivrednoj proizvodnji

Posted On Ponedjeljak, 18 prosinca 2017 15:45

U sklopu projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction, koji je s provedbom započeo u srpnju 2017. godine sa ciljem promoviranja smanjene upotrebe pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji kako bi se zaštitili ljudsko zdravlje i okoliš, organizirana je studijska posjeta projektnim partnerima u Mostaru. Svrha putovanja bila je predstaviti prognostičke sustave (agrometeorološke i vizualne stanice za praćenje štetnih organizama) postavljene na području Hercegovačko-neretvanske i Zapadno-hercegovačke županije, poljoprivrednim proizvođačima iz Zadarske županije i ostalim partnerskim institucijama u projektu te ukazati na važnost njihova korištenja u poljoprivrednoj proizvodnji.

U razdoblju od 6. do 8. prosinca 2017. godine, posjetitelji iz Zadarske županije, u organizaciji Zadarske županije kao nositelja projekta, obišli su nekoliko lokacija s nasadima vinove loze i voća na kojima su imali priliku vidjeti i pobliže se upoznati s elektronskim uređajima namijenjenima praćenju štetnika i vremenskih uvjeta za razvoj određenih bolesti. Uređaji funkcioniraju na način da prikupljaju podatke i šalju ih u digitalnom obliku,kao zapise, koje uz pomoć softvera, program obrađuje i daje grafički prikaz pojavnosti bolesti.Temeljna prednost ovih uređaja je mogućnost pravovremene reakcije, budući da se njihovom upotrebom smanjuje vrijeme obilaska velikih terena (plantaža/nasada).

Domaćini posjete, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko – neretvanske županije, ujedno su iskoristili ovu priliku da, kroz savjetodavne prezentacije, gostima objasne cjelokupni značaj koji opisani prognostički sustavi imaju u poljoprivrednoj proizvodnji ovog kraja te sve prednosti pravilne, pravovremene i ciljane zaštite.

Projekt PESCAR odobren je u sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020., a određenim djelom od ukupne vrijednosti projekta (601.639,26 EUR-a od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi 511.393,35 EUR-a, odnosno 85 %) nabavit će se meteorološke i vizualne stanice koje će poslužiti kao temelj za uspostavljanje prognostičkog sustava za pružanje preporuka poljoprivrednim proizvođačima na programskom području o održivom korištenju pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji.

Pored Zadarske županije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko – neretvanske županije, u projektu sudjeluje Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Sveučilište u Zadru te Zavod za poljoprivredu Zapadno-hercegovačke županije.

Pročitano 1399 puta

Zadnje objave

rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA