Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

U Preku održana dodjela oznaka Hrvatski otočni proizvod

Posted On Ponedjeljak, 16 listopada 2017 10:17

U Preku je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, zajedno s domaćinom, načelnikom općine Preko Jurom Brižićem i županom Božidarom Longinom, dodijelila oznaku kvalitete "Hrvatski otočni proizvod" za ukupno 141 proizvod i proizvodne linije koje su proizvela 73 otočna proizvođača.

Projekt Hrvatski otočni proizvod (HOP) već 11 godina za redom potiče otočne proizvođače u proizvodnji izvornih i kvalitetnih otočnih proizvoda koji su rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije te na taj način čini njihovu kvalitetu mjerljivom. Projekt je fokusiran na održivi razvoj otoka s ciljem smanjenja depopulacije otoka i poticanja i reafirmiranja tradicionalnih ali i inovativno-inovacijskih otočnih proizvodnji te uključuje 279 otočnih proizvođača s 24 hrvatska otoka i poluotoka Pelješca i time obuhvaća 880 proizvoda i proizvodnih linija. Proizvodi koji nose oznaku HOP, pridonose promociji identiteta hrvatskih otoka i Hrvatske kao vrhunske turističke, gastronomske i ekološke destinacije diljem svijeta, ali i na domaćem tržištu.

„Upravo zbog toga što je projekt HOP u potpunosti zaokružen i razrađen do najmanjeg detalja te funkcionira izvrsno, moguće ga je primijeniti i u ostalim hrvatskim regijama. Slavonija, koja je dugi niz godina zanemarivana, dobit će priliku također brendirati svoje autohtone proizvode i to po uzoru na vas, otočane", rekla je ministrica Žalac te dodala da se nada kako će uskoro svaki dio Republike Hrvatske imati vlastitu oznaku tradicije i kvalitete, te će biti prepoznati u cijelome svijetu.

Kao domaćini, župan Longin i načelnik Brižić u svojim su se obraćanjima osvrnuli na uspjehe lokalnih otočnih proizvođača, istaknuli aktivnosti koje provode za poticanje gospodarstva na otocima te zahvalili Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na aktivnostima koje provode za dobrobit otoka i otočana koji na njima žive.

„Ja sam kao župan Zadarske županije osobito ponosan na činjenicu da će 22 proizvođača s naših 5 otoka ponijeti oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda. Riječ je o malim obrtima i gospodarstvima s Ugljana, Pašmana, Dugog otoka, Silbe i Rave. Osobito me veseli što su svi proizvođači koristili sirovine ovoga podneblja. Želim svima ne samo čestitati, već i zahvaliti što nisu slijedili mnoge svoje sumještane koji su preselili na kopno, već što su ostali na ognjištima svojih predaka i što pokušavaju svojim obiteljima stvoriti kvalitetan život u maloj sredini", poručio je župan Longin.

 

Pročitano 836 puta

Zadnje objave

veljače 26, 2020

NAJAVA 16. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

16. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 3. ožujka (utorak)…
veljače 25, 2020

NAJAVA 22. sjednice Kolegija župana Zadarske županije

22. sjednica Kolegija župana održat će se dana 26. veljače (srijeda) 2020. godine u 9,00…
veljače 19, 2020

Obavijest poljoprivrednim proizvođačima Zadarske županije

Projekt PESCAR – Pesticide Control and Reduction financiran iz Interreg IPA Programa…
veljače 11, 2020

Župan primio učenike 3. razreda OŠ Petar Preradović

Učenici 3. razreda osnovne škole Petra Preradovića iz Zadra sa područnim školama Kožino i…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA