Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Suradnjom vojvodstava i županija do zajedničke Europe bez nejednakosti

Posted On Petak, 13 listopada 2017 14:46

Rasprava o važnim odrednicama ravnomjernog gospodarskog razvoja jedinica lokalne i regionalne samouprave nastavljena je i u petak, 13. listopada na VI. Forumu poljskih i hrvatskih regija.

„S obzirom na sve veći broj poljskih turista koji ljeti posjećuju Republiku Hrvatsku, mislim da je pravo vrijeme za otvaranje rasprave o javno-privatnom partnerstvu. Ono je uobičajena praksa u EU koju, nažalost, poljske jedinice lokalne i područne samouprave nisu uspjele realizirati do kraja, međutim smatram da treba inzistirati na njegovu razvijanju“, uvodno je rekao Marek Mazur, predsjednik Skupštine lodzkog vojvodstva.

Pawel Lisowski, ravnatelj uprave za suradnju s jedinicama lokalne i regionalne samouprave Banke za državno gospodarstvo istaknuo je da lokalnu i regionalnu samoupravu treba poticati na pristupanje takvom partnerstvu jer se uz pomoć kapitala poduzetnika može postići gospodarski rast. Naveo je i da u Poljskoj općine i gradovi uspješno rade na razvoju vojvodstava upravo zahvaljujući projektima javno-privatnog partnerstva, naglasivši da će za lokalne subjekte upravo infrastruktura odrediti daljnji razvoj.

Izgradnja ekosustava poduzetništva još je jedna komponenta gospodarskog razvitka i uspješne teritorijalne suradnje. Uključivanje hrvatskih prometnih pravaca u europske prometne pravce doprinijet će povezivanju poljsko-hrvatskog gospodarstva i infrastrukture. U ovome kontekstu bilo je govora o prometnom koridoru Baltik – Jadran, koji bi, osim integralne prometne povezanosti, trebao omogućiti i najkraći put između luka Szczecin i Rijeke.

Svakim se susretom poljskih vojvodstava i hrvatskih županija otvaraju nova pitanja, ali i prilike jedinicama regionalne samouprave da utječu na političke i gospodarske procese koji vode stvaranju zajedničke Europe lišene nejednakosti.

Forum se održava pod svečanim pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Ministarstva razvoja Republike Poljske, Hrvatskoga sabora, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Hrvatske gospodarske komore.

Organizatori su Savez Vojvodstava Republike Poljske, Hrvatska zajednica županija, Ured maršaleka kujawsko-pomorskog vojvodstva i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Poljskoj.

Pročitano 982 puta

Zadnje objave

veljače 19, 2020

Obavijest poljoprivrednim proizvođačima Zadarske županije

Projekt PESCAR – Pesticide Control and Reduction financiran iz Interreg IPA Programa…
veljače 11, 2020

Župan primio učenike 3. razreda OŠ Petar Preradović

Učenici 3. razreda osnovne škole Petra Preradovića iz Zadra sa područnim školama Kožino i…
siječnja 31, 2020

Priopćenje Stožera civilne zaštite Zadarske županije vezano za pojavu Coronavirusa

Stožer civilne zaštite Zadarske županije sastao se dana 31.siječnja 2020.godine kako bi…
siječnja 27, 2020

NAJAVA 21. sjednice Kolegija župana Zadarske županije

21. sjednica Kolegija župana održat će se dana 28. siječnja (utorak) 2020. godine u 10,00…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA