Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Nacionalna pokazna vježba suzbijanja onečišćenja mora “Jadran-17”

Posted On Petak, 06 listopada 2017 12:54

U četvrtak, 5. listopada u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva održana jeNacionalna pokazna vježba suzbijanja onečišćenja mora “Jadran-17”, a riječ je o godišnjoj vježbi Središnje koordinacije za zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru, kojom ove godine predsjedava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH, kao središnje ministarstvo nadležno za zaštitu mora od onečišćenja s pomorskih objekata i suzbijanje onečišćenja mora.

Jedan od aktivnih sudionika vježbe bio je i Operativni centar Zadarske županije za provedbu Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora u Zadarskoj županiji (ŽOC) čiji je zapovjednik lučki kapetan gosp. Alen Rukavina. U vježbi je sudjelovala i Eko brodica Zadarske županije zajedno sa opremom za intervencije koja se za potrebeŽOC-a, odnosno za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora u kontinuitetu nabavlja u skladu s mogućnostima i na taj način nadograđuje i osnažuje cjelokupan sustav intervencija. Eko brodicom upravlja specijalizirana tvrtka Ciklon d.o.o. iz Zadra koja je ugovorno vezana za poslove čišćenja mora zadarskog akvatorija, a i šire na zahtjev Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC).

Pored članova nacionalnog Stožera za provedbu Plana intervencija, na vježbi su sudjelovali i članovi Županijskih operativnih centara Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije pod zapovjedništvom lučkih kapetana iz Splita i Šibenika.  

Dan ranije, održana je i tzv. table-top vježba provedbe nacionalnog Plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora i Planova intervencija Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije te za članoive Nacionalnog stožera Plana intervencija i članove ostalih Županijskih operativnih centara. Na ovoj vježbi koja se održavala u stvarnom vremenu (real time)simulirano je onečišćenje mora na otvorenom moru te se provjeravala koordinacija, komunikacija, usklađenost i brzina reagiranja na nastalo onečišćenje. Ovu vježbu osmislio je i proveo Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora (ATRAC) čiji rad potpomaže i Zadarska županija.

Naime, morski prostor od strateške je važnosti za opstojnost i razvoj Republike Hrvatske, kao najvrjedniji i najosjetljiviji prirodni sustav te ga s posebnom pozornošću treba zaštititi od svih mogućih ugroza pa tako i onečišćenja iz svih izvora.
S tim ciljem, održala se ova godišnja međuresorna vježba kojom koordinira Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC), a zapovijeda  pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture, kap. Siniša Orlić, a kojom se provjeravaju trenutne sposobnosti zajedničkog djelovanja svih tijela nadležnih za nadzor i zaštitu prava i interesa RH na moru u slučaju iznenadnog onečišćenja mora, kao i stupanj uvježbanosti svih tijela i funkcionalnosti postojećih materijalno-tehničkih resursa te razina kompetencija zapovjednog kadra.

Središnju koordinaciju za nadzor i zaštitu prava i interesa RH čine predstavnici svih nadležnih tijela za nadzor i zaštitu prava i interesa na moru, a svi su oni u četvrtak bili na Nacionalnoj pokaznoj vježbi održanoj na promatračkom brodu „Faust Vrančić“. Uz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, članove stožera čine i predstavnici ministarstva obrane, unutarnjih poslova, poljoprivrede, zaštite okoliša i energetike, gospodarstva, financija, vanjskih i europskih poslova, kulture i pravosuđa. Uz njih su, u središnju koordinaciju uključeni i Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Glavni ravnatelj policije, Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice i Zapovjednik Obalne straže Republike Hrvatske
Dosadašnji način postupanja dokazao je kako je zajedničko, pravovremeno i usklađeno djelovanje svih tijela najbolji način nadzora i zaštite morskog prostora pod jurisdikcijom RH, a čime se postiže i racionalna uporaba raspoloživih kapaciteta na nacionalnoj razini te veća povezanost svih ljudskih i materijalnih resursa.

Ova Nacionalna pokazna vježba održana je u okviru međunarodne konferencije „Adriatic 2017 - Zaštita Jadranskog mora od onečišćenja s brodova“ i Tematskog tjedna zaštite mora, koji se u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, održavao u Splitu od 2. do 5. listopada 2017. godine. 

Pročitano 1056 puta

Zadnje objave

veljače 19, 2020

Obavijest poljoprivrednim proizvođačima Zadarske županije

Projekt PESCAR – Pesticide Control and Reduction financiran iz Interreg IPA Programa…
veljače 11, 2020

Župan primio učenike 3. razreda OŠ Petar Preradović

Učenici 3. razreda osnovne škole Petra Preradovića iz Zadra sa područnim školama Kožino i…
siječnja 31, 2020

Priopćenje Stožera civilne zaštite Zadarske županije vezano za pojavu Coronavirusa

Stožer civilne zaštite Zadarske županije sastao se dana 31.siječnja 2020.godine kako bi…
siječnja 27, 2020

NAJAVA 21. sjednice Kolegija župana Zadarske županije

21. sjednica Kolegija župana održat će se dana 28. siječnja (utorak) 2020. godine u 10,00…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA