Image
Image

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image
Image

Župan Longin na Fešti od sira u Kolanu

Posted On Ponedjeljak, 28 kolovoza 2017 08:55

U Kolanu na Pagu otvorena je 3. Fešta od sira na kojoj uz registrirane proizvođače paškog sira izlažu i ostali proizvođači otočnih i županijskih delicija ,suvenira i ostalih proizvoda.Paški sir je poznat diljem svijeta i osvojio je mnogo nagrada za kvalitetu na brojnim natjecanjima , a upravo kolanjski izlagači nositelji su brojnih svjetskih nagrada.

Feštu od sira otvorio je izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović dr. Mate Granić koji je naglasio da je Paški sir danas hrvatski brend te da ova manifestacija mora prerasti u nacionalnu feštu . " Vi ste pravi nacionalni brend i nadam se da će vaš sir uskoro dobiti oznaku izvornosti", kazao je Granić.Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović bio je izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. On je naglasio da je Vlada RH i do sada davala značaj ovakvim manifestacijama jer su proizvođači nositelji autohtonih lokalnih zajednica koji dugogodišnjom proizvodnjom i kvalitetom čuvaju hrvatsku tradiciju. Rekao je kako su OPG-i temeljni doprinos gospodarstvu RH.

Zastupnik u Saboru RH Mario Kustić obratio se nazočnima i kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića te čestitao svima na trudu i upornom radu koji je doveo do toga da Pag ima najbolje sireve na svijetu.

Na svečanosti otvaranja Fešte od sira bio je i župan Božidar Longin koji je kazao kako škrta vegetacija na Pagu prolazniku može stvoriti dojam da ovdje nema nikakvih posebnosti. Upravo suprotno, rekao je Longin- ovo je otok sa najviše brendova koji ga čine posebnim i jedinstvenim. " Upravo ta škrta vegetacija posoljena burom paški je sir plasirala među svjetski poznate sireve i zato se nadam da će uskoro dobiti oznaku izvornosti", istaknuo je župan i naglasio kako županija svim proizvođačima stoji na raspolaganju.

Na otvaranju se nazočnima obratio i ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barač, danas u ulozi izaslanika ministra poljoprivrede . On je naveo kako 15 hrvatskih proizvoda ima oznaku izvornosti, da je u tijeku procedura oko zaštite paškog sira na nacionalnoj razini te da bi ova delicija do Nove godine trebala dobiti i zaštitu na europskoj razini. Nakon sira na redu će biti i Paška skuta.Načelnik općine Kolan Marin Pernjak, inače vlasnik sirane MIH iz Kolana te član Udruge proizvođača paškog sira rekao je da je u Kolanu najviše registriranih proizvođača te da ovo mjesto može slobodno nositi naziv "kolijevke paškog sira".

Proizvodnja paškog sira i janjetine predstavlja značajnu ekonomsku dobit za stanovnike otoka gdje se Paška ovca uzgaja na 560 obiteljskih gospodarstava.

Pročitano 1079 puta

Zadnje objave

kolovoza 03, 2020

Projekt PRIZEFISH - “Upravljanje eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda”

U sklopu projekta PRIZEFISH (Piloting of eco-innovative fishery supply-chains to market…
srpnja 31, 2020

Župan čestitao Kurban-bajram

Župan Božidar Longin u povodu velikog islamskog blagdana, Kurban-bajrama, uputio je…
srpnja 24, 2020

Zadarskoj županiji i ove godine petica iz transparentnosti

Zadarska županija i ove godine je na samom vrhu transparentnosti, prema istraživanju…
srpnja 17, 2020

Završeni radovi na sanaciji luke Silba Žalić vrijedni deset milijuna kuna

Završeni su radovi na sanaciji rive i trajektnog pristaništa u luci Žalić na otoku Silbi,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA