Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Župan Longin Veliku Gospu obilježio na Pagu

Posted On Srijeda, 16 kolovoza 2017 08:17

Povodom blagdana Velike Gospe, zadarski župan Božidar Longin sudjelovao je na procesiji od Svetišta Majke Božje u Starome gradu do zborne crkve Marijina uznesenja u Gradu Pagu gdje je nazočio na svečanom misnom slavlju kojeg je predvodio nadbiskup zadarski, msgr. Želimir Puljić. Na svečanoj proslavi Stomorine Paške bili su i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, župan Ličko-senjski Darko Milinović i saborski zastupnik iz Novalje Marijan Kustić, a domaćin im je bio gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.

Paška se Gospa posebno štuje u gradu Pagu i okolici od 1885. godine kad je Grad po Njezinom zagovoru čudesno oslobođen od kolere koja je tada harala po čitavoj južnoj Hrvatskoj. Naime u Pagu se od 1852. do 1885. godine u intervalima pojavio trbušni tifus, kolera. Bila je epidemija. Tada su groblja iseljena iz grada i iz crkava. Procesija je nastala spontano, Pažani su vapeći i moleći uzeli kip Majke Božje i donijeli ga u Pag. Procesiju je predvodio tadašnji paški župnik don Šime Meštrović (1813.-1867.). Zadnje žrtve epidemije pokopane su na dan sv. Roka 16. kolovoza. Taj čudotvorni prestanak epidemije. Pažani su pripisivali zagovoru Majke Božje. Tada su se Pažani zavjetovali da će svake godine za blagdan Velike Gospe donositi kip u Pag, i da će se 22 dana u Zbornoj crkvi moliti krunica. Tako je ostalo do danas. U Pagu se ovaj blagdan Velike Gospe naziva još i Stomorina. Značenje tog naziva ima više tumačenja. Po religijskim tumačenjima govori se da ono dolazi od latinske riječi „Sancta Maria“, što znači sveta Marija. Drugo tumačenje navodi da je ta riječ proizašla iz činjenice kako je u to vrijeme umiralo puno ljudi, ili kako se navodi „sto ljudi umiraše“. Pa je iz toga nastala riječ Stomorina koja označava sto mrtvih.

Jedan paški pjesnik ovako je spjevao taj događaj:

 

Tad im Gospe usliši molenja,

Bože mili velikog znamenja,

Taj dan isti već bolest pristade,

Nitko više tad metav ne pade.

Treba istaknuti da je Stomorina najveći blagdan koga Pažani slave. Vjernici s cijelog otoka dolaze u Pag na taj Blagdan. Velik dio njih pješači noć prije iz svojih mjesta do Svetišta, i mole se Majci Božjoj.

Pročitano 1515 puta

Zadnje objave

rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA