Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Počinje 8. međunarodni Festival čipke u Pagu

Posted On Ponedjeljak, 19 lipnja 2017 14:20

Pag ove godine priprema osmo izdanje Međunarodnog festivala čipke kojim promovira vrijednost čipke kao značajnog dijela hrvatske kulturne baštine. Ovogodišnji festival održava se od 23. do 25. lipnja u Pagu, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Osim domaćina iz Hrvatske na festivalu sudjeluju i predstavnici 9 zemalja: Slovenije, Francuske, Velike Britanije, Nizozemske, Švicarske, Italije, Češke, Rusije i Japana.

„Drago mi je biti sudionikom ovako vrijedne manifestacije koja je važna za Pag kao lokalne sredine, ali i za cijelu regiju, cijelu Zadarsku županiju koja je ponosna na Pag, na povijesnu tradiciju ovoga grada, na svu kulturnu baštinu koju ima ali i na ljude koji tu kulturu njeguju i čuvaju te otimaju zaboravu sve vrijednosti. Posebno sam ponosan što sam ove godine osobni izaslanik predsjednice“, rekao je na početku konferencije za novinare u Domu Zadarske županije župan Božidar Longin. Dodao je kako često ističe da je Pag biser naše županije jer posjeduje toliko prepoznatljivih obilježja – od same paške čipke , do kulturnih znamenitosti koje svjedoče o povijesti Grada Paga. „Zadarska županija podržava manifestacije koje promiču kulturu, tradiciju i povijest jer smatramo da čitav prostor županije obiluje posebnostima i kako rado ističem raznolikostima po kojima možemo biti itekako prepoznatljivi.“, rekao je župan Longin.

Istaknuo je i da Zadarska županija kao najvrjedniji protokolarni dar ima upravo pašku čipku koju daruje najuvaženijim gostima županije te da županija financijski pomaže u skladu s proračunskim mogućnostima, a ove godine izdvojila je 5000 kn.

Pag se s pravom ponosi svojom čipkarskom tradicijom. Čipka je jedan od simbola grada Paga, pa je upravo na inicijativu ljudi koji brinu o promicanju paškog čipkarstva. 2010. godine održan prvi Međunarodni festival čipke.

„Po prvi put, festival ima zemlju partnera, a to je Slovenija. Izbor je pao upravo na Sloveniju zbog dugogodišnje suradnje sa slovenskim čipkarskim udrugama,ali i ostalim udrugama na području kulture kao što su Gradska glazba, KUD Družina, klapa Sol“, rekao je najavljujući Festival gradonačelnik grada Paga Ante Fabijanić

Program Festivala predstavila je direktorica Turističke zajednice Grada Paga Vesna Karavanić koja je posebno istaknula činjenicu da se paška čipka šije isključivo u Gradu Pagu te da joj povijest seže u daleku prošlost. Podsjetila je i kako su paške čipkarice pozivane na bečki dvor , te da je svaka unikat. Čipkarstvo u Hrvatskoj 2009. godine uvršteno je na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U Hrvatskoj su tri centra izrade čipke: uz pašku, tu su lepoglavska i hvarska čipka.

Paška je čipka jedan od simbola identiteta grada Paga, a kako bi ovaj značajni dio hrvatske kulturne baštine živio, pokrenut je i Međunarodni festival čipke.

Paške čipkarice stvaranje čipke opisale su kao umjetnost za koju je potrebno više od 500 000 uboda iglom, preko 500 sati zahtjevnog rada, godine iskustva i strpljenja, kako bi se na koncu stvorila - ljepota.

Festival se održava u organizaciji TZ Grada Paga, Grada Paga i Društva paških čipkarica „Frane Budak“, a svečano otvaranje je 23.6.(petak) u 11 sati.

Pokrovitelji su: Ministarstvo kulture RH, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije.

foto: Marin Gospić

Pročitano 2421 puta

Zadnje objave

srpnja 08, 2024

Nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji za 2024. godinu

Iznimno nam je drago što putem Javnog poziva za dodjelu nagrada za najbolje iznajmljivače…
srpnja 05, 2024

Započeo projekt „Central - BIC“

Kick-off sastanakom započeo je projekt Central - BIC_ Central Europe Biodiversity…
lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA