Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Potpisani 5,39 milijuna eura vrijedni ugovori prekogranične suradnje za projekte u kojima su vodeći partneri iz Zadarske županije

Posted On Utorak, 09 srpnja 2024 19:07

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u Zadru je potpisao ugovore iz Interreg IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021. – 2027. za projekte u kojima su vodeći partneri institucije iz Zadarske županije. Tri ugovora ukupne vrijednosti 5,39 milijuna eura, od čega je 4,58 milijuna eura bespovratnih EU sredstava, usmjerena su na zelena ulaganja, odnosno jačanje otpornost i prilagodbu klimatskim promjenama, s posebnim naglaskom na implementaciju digitalnih tehnologija. Potpisali su ih ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković za projekt APOLLO, direktor društva Čistoća d.o.o. Zadar John Ivan Krstičević za projekt RECIRCLE te ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar Benito Pucar za projekt AllerShield.

„Kada se spašavaju životi i štiti priroda te širi suradnja u vidu poduzetništva i zelenih tehnologija granica nije predmet razdvajanja, već spajanja. I baš zato Interreg ne poznaje granice, već potiče pametan, zelen i uključiv razvoj pograničnih regija te razmjenu znanja i iskustava. A upravo su takvi i projekti koji će se provoditi na području Zadarske županije – inovativni, zeleni i održivi, s ciljem unapređenja energetske učinkovitosti i smanjenja emisija stakleničkih plinova, učinkovitije provedbe politika kružnog gospodarstva te sprečavanja daljnjeg širenja alergenih biljaka i invazivnih stranih vrsta“, izjavio je prilikom potpisivanja ugovora ministar Erlić. Podsjetio je i kako, zbog svoje duge granice i geografskog položaja, Hrvatska sudjeluje u čak 13 programa europske teritorijalne suradnje, koji su važan kohezivni faktor za pogranične regije.

Župan Božidar Longin istaknuo je kako gotovo 1,9 milijuna eura iz potpisanih ugovora ostaje u Zadarskoj županiji i to baš u sektorima zaštite okoliša i javnog zdravstva, koji su aktualna tema pogotovo u turističkoj sezoni. Agencija ZADRA NOVA, Čistoća Zadar te Zavod za javno zdravstvo Zadar provodit će projekte zelenih ulaganja u zaštitu okoliša i učinkovito upravljanje rizikom.

„Veliki projekti poput ovih mogu doći isključivo sinergijom svih triju razina vlasti – u ovom slučaju ministarstva, županije te jedinica lokalne samouprave i njihovih ustanova. Više puta do sada smo pokazali kako na razini županije imamo znanja i kapaciteta za velike projekte, a istim putem nastavljamo i dalje“, poručio je župan Longin te čestitao ustanovama na ovim vrijednim ugovorima.

Ravnateljica Dujmović Vuković u svom je obraćanju istaknula kako je Agencija ZADRA NOVA vodeći partner na projektu APOLLO, partner na projektu RECIRCLE te je pružila tehničku pomoć u pripremi projekta AllerShield, čime se ocrtava uloga Agencije da kao regionalni koordinator pomaže javno-pravnim tijelima te sudjeluje u projektima koji donose pozitivne promjene i potiču ujednačen regionalni razvoj. Podsjetila je kako je Agencija dobitnik ovogodišnje nagrade EURADA Europskog udruženja razvojnih agencija i to baš u kategoriji Prilagodba i ublažavanje klimatskih promjena, čime je prepoznat njihov rad na uvođenju inovativnih rješenja, kakva su prisutna i u projektima za koje su danas potpisani ugovori.

Direktor Čistoće Zadar John Ivan Krstičević predstavio je projekt RECIRCLE, dok je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar Benito Pucar predstavio projekt AllerShield.

„Ova tri projekta primjer su pozitivne suradnje u okviru prekograničnog programa s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, a kroz njega ćemo ukupno 117 milijuna eura uložiti u istraživanje, inovacije i konkurentno poduzetništvo, zelena ulaganja u zaštitu okoliša i učinkovito upravljanje rizicima, pristupačne i otporne zdravstvene usluge te održiv i uključiv turizam i kulturu“, zaključio je ministar Erlić, zaželjevši svim korisnicima uspješnu provedbu projekata.

O PROJEKTIMA:

APOLLO:

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA s partnerima Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke - HERAG, Općinom Tivat i Gradom Mostarom provodit će projekt APOLLO, vrijedan 2,26 milijuna eura. Cilj je promicanje energetske učinkovitosti i smanjenje emisija stakleničkih plinova u prekograničnom području, a kroz projekt će se, između ostalog, graditi fotonaponske elektrane te nabaviti električna vozila. Projektom je planirana gradnja fotonaponskih elektrana - 11 u  Zadarskoj županiji, 10 u BiH i 1 u Crnoj Gori. U Zadarskoj županiji je to na području općina Preko, Pašman, Gračac, Pakoštane, Zemunik Donji, Ražanac i Starigrad. Planira se i nabava električnih vozila i električnih punionica – jednog električnog autobusa koji bi prevozio turiste od aerodroma Tivat do centra općine Tivat te 4 električna vozila i 4 električne punionice, od toga 2 vozila i 1 punionica stižu i kod nas u Zadar.

RECIRCLE:

Čistoća d.o.o. Zadar vodeći je partner na projektu RECIRCLE kojim će se, između ostalog, nabaviti vozila i oprema za odvojeno prikupljanje otpada, s ciljem jačanje kapaciteta sustava gospodarenja otpadom zajedničkom implementacijom načela kružnog i resursno učinkovitog gospodarstva. Projekt je vrijedan 2,32 milijuna eura, a partneri su Agencija ZADRA NOVA, Ured za europske integracije Srednjobosanskog kantona, Grad Bihać, Općina Zeta te Čistoća d.o.o. Podgorica. Projekt uključuje i nabavu nadzemnih i  polupodzemnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u zajednici, koji će biti postavljeni na 29 lokacija na području Grada Zadra, i to 15 nadzemnih setova i 14 polupodzemnih setova, a svaki set se sastoji o 4 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

AllerShield:

Kvalitetom zraka i sprečavanjem daljeg širenja alergenih biljaka i invazivnih stranih vrsta bavit će Zavod za javno zdravstvo Zadar kroz projekt AllerShield vrijedan 807,8 tisuća eura. Njime će se proširiti mreža za praćenje koncentracija peludnih alergena te pokrenuti aplikacija za građane s podacima o kvaliteti zraka na projektnom području, a partneri su JNU Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske te Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore.

Pročitano 118 puta

Zadnje objave

srpnja 08, 2024

Nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji za 2024. godinu

Iznimno nam je drago što putem Javnog poziva za dodjelu nagrada za najbolje iznajmljivače…
srpnja 05, 2024

Započeo projekt „Central - BIC“

Kick-off sastanakom započeo je projekt Central - BIC_ Central Europe Biodiversity…
lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA