Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija odgovorno upravlja pomorskim dobrom

Posted On Ponedjeljak, 20 studenoga 2023 17:41

U organizaciji Županijske komore Zadar, a u suradnji sa Županijskim komorama Dubrovnik, Split i Šibenik, u hotelu Kolovare u Zadru održana je panel rasprava pod nazivom „Upravljanje pomorskim dobrom u okviru nove zakonske regulative“. Panel je okupio brojne zainteresirane dionike, u provom redu predstavnike marina, luka, hotelijera, charter tvrtki, ugostitelja, ribarstva i marikulture, predstavnicima lokalnih uprava i samouprava, državnih i županijskih agencija, turističkih zajednica i ostalim zainteresiranih građana.

Cilj panela bio je poticanje razgovora o utjecaju primjene novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama na upravljanje pomorskim dobrom s aspekta ključnih dionika gospodarstva na koje se odnosi.

Okupljene je u ime Zadarske županije pozdravio zamjenik župana Šime Vicković naglasivši da Zadarska županija ima obvezu odgovornog upravljanja pomorskim dobrom.

„S obzirom na činjenicu da je more jedan od naših najvrjednijih resursa, a pomorsko dobro njegova granica s kopnom, moramo učiniti sve što je u našoj moći da pronađemo kvalitetan kompromis i održimo ravnotežu između njegova gospodarskog korištenja i očuvanja. Znamo da upravljanje pomorskim dobrom podrazumijeva i održavanje, i unapređenje, ali i brigu o gospodarskom korištenju temeljem koncesija. Županija svake godine donosi godišnji plan upravljanja pomorskim dobrom, a ja se usudim reći da je naše dosadašnje upravljanje bilo uspješno te da je naš promišljen i sustavan strateški pristup rezultirao činjenicom da smo uspjeli postići vrlo dobar gospodarski razvoj, osobito onaj na području marikulture, ali i održati razinu zaštite prilično visokom“, ustvrdio je Vicković dodavši da nova zakonska regulativa, o kojoj se danas raspraljalo na panelu, i županiji i jedinicama lokalne samouprave donosi znatno veću odgovornost, ali ujedno i nešto što se pokazalo izuzetno nužnim do sada – više alata za nadzor.

„Kao svaka novost, i nova zakonska regulativa tražit će određeno vrijeme prilagodbe za sve dionike, no nadam se da će u konačnici pridonijeti održivosti kao ključnom pojmu za upravljanje pomorskim dobrom u cjelini. Zadarska će županija, to mogu sa sigurnošću reći, nastaviti propise provoditi odgovorno i sustavno kao i do sada“, poručio je zamjenik Vicković.

Na panelu je sudjelovao i Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koji je najavio da se uskoro očekuje donošenje jednog od najvažnijih pravilnika, onoga o upravljanju i građenju na pomorskom dobru.

„Vlada će donijeti posebnu uredbu o građenju na pomorskom dobru. Znači, neće važiti Pravilnik o jednostavnim građevinama nego posebna uredba koja će u obzir uzeti i pejzaž, utjecaj na okoliš, određene karakteristike područja na kojem se planira građenje. Time ćemo spriječiti devastaciju obale i okoliša. Smatramo da ćemo na taj način postići ravnotežu između razvoja te očuvanja pomorskog dobra i okoliša“, najavio je Bilaver i ponovio da će svim građanima pomorsko dobro i dalje biti dostupno, odnosno da se plaže neće ograđivati niti moći naplaćivati.

Uz Bilavera, na panel raspravi sudjelovali su još i Filip Rogošić, direktor tvrtke LUKA SPLIT d.d. i predsjednik Udruženja luka i brodara HGK, Goran Ražnjević, predsjednik Uprave ILIRIJA d.d., Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI d.d., Roko Vuletić, direktor ISKRA BRODOGRADILIŠTE 1 d.o.o., te Lav Bavčević, izvanredni profesor s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Pročitano 435 puta

Zadnje objave

svibnja 16, 2024

NAJAVA 17. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

17. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 23. svibnja 2024.…
svibnja 15, 2024

Posjet šefa delegacije vlade Katalonije Zadarskoj županiji

U radnom posjetu Zadarskoj županiji boravio je Eric Hauck, šef delegacije Vlade…
svibnja 10, 2024

Veleposlanica Rayes u nastupnom posjetu Zadarskoj županiji: Hrvatska je dokazani partner SAD-a

U nastupnom posjetu Zadarskoj županiji boravila je nova veleposlanica Sjedinjenih…
svibnja 09, 2024

Župan i Kolega u obilasku: Radovi na hospiciju u Babindubu napreduju predviđenom dinamikom

Župan Božidar Longin u pratnji županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolege obišao je…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA