Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Izdavanje iskaznica za osobe s invaliditetom od sada provodi Agencija za komercijalnu djelatnost

Posted On Četvrtak, 16 studenoga 2023 10:39

Novim  Zakonom o povlasticama u prometu  izdavanje parkirališnih karata za osoba s invaliditetom (OSI iskaznice) više nije u nadležnosti županija.  Izdavatelj OSI iskaznica koje uključuju i parkirališne karte temeljem javne ovlasti iz Zakona o povlasticama u prometu od sada je Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. (AKD).

OSI iskaznice obuhvaćaju  Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom, Europske iskaznica za osobe s invaliditetom i Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom.

 

Prvo izdavanje OSI iskaznica AKD će provesti po službenoj dužnosti, odnosno, bez podnošenja zahtjeva od strane korisnika. Ovaj postupak će se provesti nakon uspostave informacijskog sustava povlastica u prometu, a najkasnije do 15. svibnja 2024. godine.

Automatizirani sustav provjeravat će podatke o invaliditetu u Registru osoba s invaliditetom (ROI) prema kriterijima iz Zakona o povlasticama u prometu.


Budući da se izdavanje isprava temelji na podacima iz ROI, korisnicima se preporučuje u navedenom Registru provjeriti svoj status i postotak tjelesnog oštećenja. Ukoliko podatci nisu ispravni dokumentaciju za upis podataka u ROI, osobe s invaliditetom mogu dostaviti na adresu elektroničke pošte: invaliditet@hzjz.hr

Osobe koje ostvaruju pravo na OSI iskaznice, iskaznice će biti dostavljene na njihovu adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.


U prijelaznom razdoblju, šest mjeseci od stupanja na snagu Zakona, a do izdavanja OSI iskaznica, prava se mogu ostvarivati sljedećim ispravama:

  • Parkirališnom kartom za osobe s invaliditetom;
  • Rješenjem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o oslobađanju od plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta;
  • Potvrdom / smart karticom koje je do stupanja na snagu ovoga Zakona izdalo trgovačko društvo Hrvatske autoceste d. o. o.;
  • Iskaznicom za pomorski prijevoz osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Postupci izdavanja Parkirališne karte za osobe s invaliditetom (Znak pristupačnosti za osobe s invaliditetom) koji su započeti prije stupanja na snagu Zakona o povlasticama dovršit će se primjenom odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Znači, uvođenjem jedinstvenog sustava sve osobe s invaliditetom moći će na jednom mjestu ostvariti sva svoja prava koja se temelje na podatcima koji su u Registru osoba s invaliditetom, zato se pozivaju da provjere svoj status i postotak oštećenja.

Postojeće parkirališne karte vrijede i dalje, odnosno u narednih šest mjeseci, a nakon toga korisnici mogu očekivati da će nove Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom dobiti na kućnu adresu.

Sve informacije vezane uz izdavanje OSI iskaznica dostupne su na mrežnoj stranici AKD-a https://mosi.akd.hr/ .

Više informacija na:

MINISTARSTVO MORA, PROMETA I INFRASTRUKTURE

https://mmpi.gov.hr/promet/cestovni-promet-124/povlastice-u-prometu-obavijest-za-osobe-s-invaliditetom/20602

 

Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. 

https://mosi.akd.hr/

Info telefon Ministarstva mora, prometa i infrastrukture 01 6169 445, svakim radnim danom od 13.00 do 14.00 sati.

Pročitano 3866 puta

Zadnje objave

srpnja 08, 2024

Nagrade za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji za 2024. godinu

Iznimno nam je drago što putem Javnog poziva za dodjelu nagrada za najbolje iznajmljivače…
srpnja 05, 2024

Započeo projekt „Central - BIC“

Kick-off sastanakom započeo je projekt Central - BIC_ Central Europe Biodiversity…
lipnja 21, 2024

NAJAVA 18. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

18. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 27. lipnja 2024.…
lipnja 19, 2024

Odluka o dodjeli potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području Zadarske županije za 2024. godinu

U cilju očuvanju i razvoja tradicijskih, umjetničkih i deficitarnih obrta na području…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA