Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Sveučilište u Zadru obnovilo prostor nekadašnje tehničke škole, otvorenju nazočio i premijer Plenković

Posted On Srijeda, 27 rujna 2023 17:09

Sveučilišni objekt u kojemu se nekada nalazila stara Tehnička škola danas je, nakon tri godine zahtjevne rekonstrukcije, svečano otvoren.

Svečanosti su uz rektoricu Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijanu Vican i njezine suradnike nazočili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, župan Božidar Longin, gradonačelnik Branko Dukić i brojni drugi predstavnici javnih institucija.

Rektorica Vican otvaranjem zgrade na simboličan način zaokružila je svoja dva rektorska mandata, a danas useljena zgrada, uz gradnju novog studentskog doma s restoranom, jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata za njihovog trajanja.

„U ovom obnovljenom dijelu uživat će od ponedjeljka studenti i profesori Odjela za psihologiju, Odjela za sociologiju i Odjela za etnologiju i antropologiju. S trenutkom otvorenja ovog dijela sveučilišne infrastrukture samo dajemo još jedan pečat Gradu Zadru kao sveučilišnom gradu“, rekla je rektorica Vican zahvalivši na podršci oko provedbe ovog projekta Gradu Zadru, Zadarskoj županiji i Vladi RH.

„Ovom novom infrastrukturom dobili ste nove kvalitetne prostore na korist svim studentima i profesorima, a grad Zadar na samom ulazu u gradsku jezgru moderan objekt kakav zaslužuje. Zadar je doživio nevjerojatan uzlet, pretvaranjem spomeničke baštine u modernu infrastrukturu. To je dobar smjer i za druge u Hrvatskoj“, poručio je premijer Plenković.

Župan Longin istaknuo je da ga veseli što smo danas svjedočili dovršetku prve faze jedne odlične priče o suradnji koja se počela pisati 2007. godine kada je Zadarska županija prepustila dio zgrade stare Tehničke škole, upravo ovaj prema Perivoju kraljice Jelene Madijevke, zadarskom Sveučilištu.

„Danas kad umjesto onog rugla u centru grada gledamo ovu lijepo obnovljenu zgradu, ponosan sam što je, da prafraziram velikog Cesarića, i naša županijska kaplja pomogla tkati ovaj ostvareni san. Ne samo da je uljepšan izgled ovog dijela grada, već je Sveučilište ostvarilo povećanje svog prostornog kao preduvjet za kvalitetno provođenje visokog obrazovanja i znanstveno-istraživačkog rada te popularizaciju znanosti“, kazao je župan čestitavši Dijani Vican što je obnašanje rektorske dužnosti mogli okončati upravo dovršetkom ove lijepe priče.

„Novom rektoru Josipu Faričiću sada ostaje provesti obnovu i drugog dijela zgrade čime ćemo konačno ispisati zadnje poglavlje djela koje je Pasquale Bakmaz sa svojih 50 tisuća forinti započeo prije 115 godina“, dodao je župan.

Obnova objekta financirala se kroz projekt "Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće' sredstvima Europske unije kroz Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), a vrijednost projekta je oko 4,5 milijuna eura.

Fotografije: Sveučilište u Zadru

Pročitano 317 puta

Zadnje objave

studenoga 29, 2023

Program kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije

Zadarska županija je prepoznala privatni smještaj u turizmu kao jedan od osnovnih…
studenoga 28, 2023

NAJAVA 15. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

15. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 5. prosinca…
studenoga 27, 2023

Primanje za Nevešćanina i Perića: Zadru uskoro domaćinstvo Europskog prvenstva u skokovima u vodu

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu Zadarske županije primio skakača u vodu…
studenoga 22, 2023

ODRŽAVANJE OBVEZNIH EDUKACIJA ZA POLJOPRIVREDNIKE U SKLOPU POLJOPRIVREDNOG SAJMA CROAGRO 2023. UZ BESPLATAN ULAZ NA SAJAM

U terminu od 30.11. do 03.12.2023. na Zagrebačkom velesajmu održat će se CROAGRO,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA