Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Prvi znanstveno-stručni skup 100 godina medicine na otocima Zadarske županije

Posted On Utorak, 26 rujna 2023 17:14

Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Marko Kolega i njegova zamjenica Franka Krajnović, u društvu ostalih članova Organizacijskog i Stručno-znanstvenog odbora prvog znanstveno-stručnog skupa 100 godina medicine na otocima Zadarske županije, u utorak, 26. rujna 2023. godine, nazočili su postavljanju lovorova vijenca na poprsje Ante Kuzmanića (liječnika i istaknutog pripadnika hrvatskog narodnog preporoda)  u Perivoju Gospe od Zdravlja.
Spomenuti stručni skup održava se u sklopu svečanog obilježavanja Općine Preko i blagdana sv. Mihovila u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora - Podružnice Zadar u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, Zadarskom županijom i Općinom Preko.
Program Skupa nastavlja se u srijedu, 27. rujna 2023. godine, u Preku, s početkom u 9 sati, kada će se na otočiću Galevcu biti otkrivena obnovljena ploča i zapaljena svijeća na grobnici Ante Kuzmanića; na mjesnom groblju biti postavljen vijenac te zapaljena svijeća na grobnici Ive i Josipa Marcelića, a nakon čega će se u Velikoj dvorani POU Doma na Žalu u Preku održati znanstveno-stručni skup o povijesti medicine i organizaciji zdravstvene zaštite na otocima u prethodnih 100 godina te okrugli stol.  
U svom pozivu kolegama liječnicima za sudjelovanje na ovom skupu predsjednik HLZ Podružnice Zadar Petar Lozo ističe:
Dobro mi je poznato kako smo svi preopterećeni svakodnevnim radnim, obiteljskim  i drugim obvezama. Međutim, iznimno je važno prepoznati kako se  i s malim osobnim prilogom pozitivne energije, ako je  usmjerena u zajedništvu s drugim kolegicama i kolegama, mogu  ostvariti vrlo kvalitetna djela i pomaci. Ne samo u liječničkoj, nego i u dobrobiti šire zajednice i svog naroda. Primjerice, zahvaljujući  dosadašnjem radu u istraživanju naše prošlosti, prihvatili smo, usprkos iznimno kratkim rokovima, poziv čelnika Općine Preko da obilježimo sto godina od otvaranja prve liječničke ordinacije u Preku. Poticaj je to da tu temu kvalitetno proširimo i organiziramo više znanstveno-stručnih skupova iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti zdravstvene zaštite na otocima.
I zato posebno je poželjno da nam se priključe i naši nastavnici sa zdravstvenih studija, medicinskih i drugih fakulteta. Mlađim kolegicama i kolegama savjetujem, javite se i uključite, pomoći ćemo vam u svakom pogledu…mi smo odradili koliko smo mogli i odlazimo (jer su nas pritisnule godine), a bez vas mladih nema budućnosti ni ova Podružnica!

Pročitano 349 puta

Zadnje objave

studenoga 29, 2023

Program kreditiranja privatnih iznajmljivača na području Zadarske županije

Zadarska županija je prepoznala privatni smještaj u turizmu kao jedan od osnovnih…
studenoga 28, 2023

NAJAVA 15. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

15. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 5. prosinca…
studenoga 27, 2023

Primanje za Nevešćanina i Perića: Zadru uskoro domaćinstvo Europskog prvenstva u skokovima u vodu

Župan Božidar Longin sa suradnicima je u Domu Zadarske županije primio skakača u vodu…
studenoga 22, 2023

ODRŽAVANJE OBVEZNIH EDUKACIJA ZA POLJOPRIVREDNIKE U SKLOPU POLJOPRIVREDNOG SAJMA CROAGRO 2023. UZ BESPLATAN ULAZ NA SAJAM

U terminu od 30.11. do 03.12.2023. na Zagrebačkom velesajmu održat će se CROAGRO,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA