Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Gospodarski profil Zadarske županije nemoguće je prikazati bez poljoprivrede i ribarstva

Posted On Ponedjeljak, 05 lipnja 2023 16:50

U zadarskom Centru za kreativne industrije održana je konferencija “Održiva poljoprivreda i ribarstvo” u organizaciji Zadarskog lista. U nazočnosti župana Božidara Longina te predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, akademske zajednice i proizvođača u sektoru poljoprivrede i ribarstva na konferenciji je sudjelovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Tom prilikom ministrica Vučković podsjetila je kako koncept održivosti podrazumijeva balans između ekonomske, socijalne i okolišne održivosti, istaknula važnost ulaganja u zelenu arhitekturu, ali i rast i razvoj konkurentnosti i produktivnosti hrvatske poljoprivrede i ribarstva, osiguranja poštenog dohotka poljoprivrednicima te priuštive hrane svim građanima. Također, naglasila je uspješnost Zadarske županije kada je u pitanju korištenje europskih fondova za razvoj poljoprivrede, ribarstva i akvakulture.

„U ovoj je županiji iz Programa ruralnog razvoja odobrena potpora u vrijednosti od gotovo 122 milijuna eura, pri čemu se kroz više od pet stotina projekata Mjere 6 poticao razvoj malih i mladih poljoprivrednih gospodarstava, ali i pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti, povezujući poljoprivredu i turizam. Uz to, putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u Zadarskoj županiji odobreno je više od 111 milijuna eura potpore, što uključuje važna ulaganja u razvoj akvakulture te projekte luke Gaženice i Vela Lamjana“, poručila je ministrica Vučković.

Premda je turizam dominantna gospodarska grana na našem području, gospodarski profil Zadarske županije nemoguće je prikazati bez poljoprivrede i ribarstva – dviju tradicionalnih gospodarskih grana kojima se ovdašnje stanovništvo od pamtivijeka bavi, naglasio je župan Longin. 

„More kao jedan od naših najvrjednijih prirodnih resursa svakako je oduvijek bilo ono koje je hranilo generacije, osobito otočana. Danas je značajno posebnu pozornost staviti upravo na pojam održivosti ribarstva, a također i vrlo razvijene marikulture, pri čemu je nužno voditi računa o izbalansiranosti eksploatacije mora kao resursa, ali i njegovom očuvanju“, ustvrdio je župan te dodao da je i područje poljoprivrede također iznimno važno, a plodna zemlja Ravnih kotara onaj je prirodni resurs koji omogućuje i kvalitetan razvoj upravo te gospodarske grane.

„U tom smislu našim poljoprivrednim proizvođačima osigurali smo potpore koje dodjeljujemo već godinama, ali i onaj čimbenik bez kojega je poljoprivreda nezamisliva – vodu, i to kroz izgradnju četiri velika sustava navodnjavanja. Rezultati su vidljivi kroz sve veći broj vinogradara i vinara, maslinara i uljara te sirara koji iz godine u godinu osvajaju priznanja na svim prestižnim svjetskim natjecanjima što je dokaz podizanja kvalitete njihovih proizvoda. A upravo je proizvodnja hrane, osobito one ekološki uzgojene, izuzetno značajno i za razvoj turizma jer je opskrba ugostiteljskih objekata u stvari izravan izvoz, a jedan od ciljeva koji smo si postavili i brendiranje Zadarske županije kao eno-gastro destinacije“, kazao je župan Longin.

 Tijekom panel rasprave u dva bloka se govorilo o poljoprivredi i ribarstvu. U prvom dijelu o ribarstvu najviše se govorilo o  održivom ribarstvu te iskorištavanju mora u skladu s načelima održivosti kako bi se sačuvala krhka ravnoteža morskih ekosustava. Kada je u poljoprivredi riječ, panelisti su se složili kako je cilj poticati i razvijati proizvodnju koja je temeljena na znanju i iskorištavanju obnovljivih prirodnih resursa.

U panel raspravi sudjelovali su pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije Daniel Segarić, ravnatelj Uprave za ribarstvo Ante Mišura, Leon Grubišić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo, predsjednica Uprave tvrtka Enna fruit Sanja Burić, predsjednik Udruženja ribarstva pri HGK Ivan Birkić te predsjednik Udruge vinara Zadarske županije Radoslav Bobanović.  

Pročitano 244 puta

Zadnje objave

rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA