Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Otvorena 10. međunarodna umjetnička kolonija Muk na Lazaretu

Posted On Utorak, 30 svibnja 2023 10:35

Na otoku Ošljaku, najmanjem naseljenom otoku u Zadarskoj županiji, svečano je otvorena 10. Međunarodna umjetnička kolonija „MUK na Lazaretu 23.“ koju organiziraju Udruga Kreativa - Ošljak i Udruga Mladih "Kumbul" Ošljak, dok su suorganizatori Narodni muzej Zadar i Gradska galerija Bihać.

Organizatore i sudionike jubilarne umjetničke kolonije pozdravili su načelnik Općine Preko Jure Brižić i župan Božidar Longin, dok je prigodnim govorom koloniju otvorio književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić. U programu je sudjelovala i Branka Valčić koja je recitirala poeziju čakavskog pjesnika Ante Tonija Valčića.

„Kažu da je upravo umjetnost najbolji način uspostavljanja suradnje. Jezik likovne, kao i glazbene, umjetnosti ne treba prevoditelje. Jedinstven je i univerzalan i razumiju ga svi oni koji su se spremni predati zavodljivosti boja, oblika, crta, poteza… Lazaret je spojio dvije udruge i dva muzeja. Spojio je dvije zemlje kojima granicu predstavlja čarobna bistra rijeka Una što upravo na području Zadarske županije počinje svoj život i kreće prema Bihaću odakle nam stižu dragi gosti“, poručio je župan Longin dodavši da ga veseli održavanje kolonije upravo na Ošljaku, na otočiću koji kao da je ostao oaza mira i netaknute prirode.

„Njegova kulturna baština je bogata i možda je ova kolonija upravo dobra prilika za njeno bolje upoznavanje i revitalizaciju. Vidimo da Ošljak može puno toga ponuditi i gostima i samim našim građanima stoga je održavanje umjetničke kolonije pravi korak prema ostvarivanju mnogih novih projekata“, ustvrdio je župan.

Umjetničku koloniju, inicirala je i vodi Vesna Sabolić, sociolog i organizator kulturnih djelatnosti, a ovogodišnji umjetnički voditelj je Nermin Delić, povjesničar umjetnoti i direktor Gradske galerije Bihać.

Pokrovitelji ove manifestacije su Zadarska županija i Općina Preko, a rad udruge potpomažu i TZ Općine Preko, Art&Dizajn Bihać, kao i restoran „Lazaret“, koji je svečano i otvorio svoja vrata uz organiziranje ovogodišnje Međunarodne umjetničke kolonije „Muk na Lazaretu 23.“

Pročitano 222 puta

Zadnje objave

rujna 15, 2023

NAJAVA 14. sjednice Županijske skupštine Zadarske županije

14. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održat će se dana 21. rujna…
rujna 15, 2023

JAVNI POZIV za dodjelu potpora za poticanje IT poduzetništva na području Zadarske županije

Zadarska županija kao provoditelj Programa poticanja IT poduzetništva na području…
rujna 04, 2023

Povratak u školske klupe: Župan sa suradnicima posjetio škole u Obrovcu

Prvog dana nove školske godine župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića,…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA