Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Zadarska županija će imati jedan od četiri CGO-a u Hrvatskoj, prioritet je gradnja pristupne ceste

Posted On Petak, 26 svibnja 2023 17:04

Jedna od najaktualnijih tema redovitog sastanka župana Božidara Longina s gradonačelnicima i načelnicima s područja Zadarske županije bila je dovršetak je Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje (CGO).

Kako su izvijestile predstavnice tvrtke Eko d.o.o., CGO je u završnoj fazi izgradnje, a trenutno se radi na montaži opreme u postrojenju za mehaničko-biološku obradu otpada. Centar bi trebao biti pušten u rad do kraja ove godine, najavio je župan Longin.

„CGO Biljane Donje jedan je od strateških projekata Zadarske županije i njegova realizacija od velike je važnosti za sve naše stanovnike. Centar predstavlja visoko kvalitetnu i najsigurniju alternativu postojećim odlagalištima jer je predviđena mehaničko-biološka obrada miješanog komunalnog otpada po najvećim europskim standardima, a uz to će se vršiti i obrada građevnog otpada. Gospodarenje otpadom utječe na sve ljude i na naš okoliš te je puno više od komunalne usluge. To je pitanje kvalitete života“, dodao je župan.

Općina Poličnik je u međuvremenu ishodovala građevinsku dozvolu za pristupnu cestu od državne ceste D-8 iz zone Grabi u Poličniku do Centra za gospodarenje otpadom čija je izgradnja među prioritetnim projektima. Naime, uz važnost odgovornog gospodarenja otpadom i zaštite okoliša, jednako tako je važno zaštiti sigurnost i kvalitetu života lokalnog stanovništva te je načelnik Općine Poličnik Davor Lončar sa svojim suradnicima poduzeo sve predradnje kako bi  prometnica što prije krenula u izgradnju.

Trenutno se u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture zaokružuje financijska konstrukcija za izgradnju ceste koja bi trebala značajno rasteretiti postojeće lokalne prometnice i zaobići naseljena mjesta, a ujedno olakšati pristup dostavnim vozilima.

„Iako su Centri za gospodarenje otpadom prvorazredno političko, ali i stručno pitanje, istaknuo bih važnost da će zadarska regija imati jedan od četiri CGO-a u Hrvatskoj i to sufinancirana bespovratnim sredstvima EU. Zadarska regija, ali i ostali koji gravitiraju CGO-u u Biljanima, bit će stoga oslobođeni penala EU što će izravno utjecati na cijenu odvoza komunalnog otpada za građane“, istaknuo je predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Zoran Šikić dodavši kako se o tehnologiji CGO-a često razgovara s političkih i populističkih razloga, premda struka o tome ima jasan stav.

Predstavnici tvrtke Eko d.o.o. istaknuli su kako ulažu maksimalne napore da Centar bude pušten u rad još ove jeseni jer se bespovratna EU sredstva moraju potrošiti do kraja ove godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 89,7 milijuna eura, a u najvećoj mjeri financira se europskim i nacionalnim sredstvima uz lokalnu komponentu suvlasnika – gradova Zadra i Benkovca te Zadarske županije.

Obuhvat Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje pokriva cijelu Zadarsku i južni dio Ličko-senjske županije. Pretovarne stanice izgrađene su u Biogradu na Moru, Gračacu i Pagu s transportnom opremom ukupnog kapaciteta od 23,500 t/god te su u potpunosti spremne za prihvat otpada, ali će u pogon tek kada CGO krene s radom.

Pročitano 365 puta

Zadnje objave

travnja 16, 2024

Objavljen JAVNI POZIV za podnošenje zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2024. godinu

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije objavio je Javni…
ožujka 29, 2024

Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove organizirao je Završnu konferenciju projekta SAFE

Dana 20. ožujka 2024. godine održana je online završna konferencija projekta SAFE u…
ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA