Image
Image

en gb

 

Adresa:

Božidara Petranovića 8, 23000 Zadar

Telefon:

023/350-350 (Centrala)

Službena email adresa:

zupanija@zadarska-zupanija.hr

Image

Svečano obilježen Dan Grada Paga

Posted On Petak, 19 svibnja 2023 17:06

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća  obilježen je  Dan  Grada Paga, ali  i dan utemeljenja novog Grada Paga. Na jučerašnji dan 1443. položen je kamen temeljac za Zbornu crkvu Uznesenja Marijina i za kulu Skrivanat, što je bio početak izgradnje novog, današnjeg grada Paga. Prije 779 godina, na dan 30. ožujka, grad Pag je Bulom kralja Bele IV. dobio status Slobodnog kraljevskog grada.

 Odlukom Gradskog vijeća Grada Paga povezana su ta dva izuzetno značajna datuma iz prošlosti ovoga  grada.

Na sjednici su nazočni bili brojni uzvanici među kojima  izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanik predsjednik Sabora RH Gordana Jandrokovića, zastupnik u Hrvatskom saboru Rade Šimičević, župan Zadarske županije Božidar Longin i njegov zamjenik Šime Vicković, državni tajnici Sanjin Rukavina i Tomislav Družak, predsjednik HNS-a Marijan Kustić, izaslanstvo grada Kozarmislenya na čelu s gradonačelnikom dr. Birom Karoly , gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo, načelnik Općine Povljana Predrag Rukavina, načelnik PU zadarske Anton Dražina, te ravnatelji i direktori gradskih i županijskih ustanova, predstavnici suda, policije, Crkve i udruga.

Gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić osvrnuo se proteklo razdoblje i  projekte koji su u Pagu napravljeni, na kojima se radi i koje se planira raditi, te je zahvalio Vladi Republike Hrvatske, resornim ministarstvima i Zadarskoj županiji na potpori. Posebno je istaknuo  ponos Pažana zbog bogate prošlosti i zbog svega onoga što je do danas održano.

„Kod ovakvih prigoda obično ističemo grad Pag kao grad bogate povijesne kulturne tradicije, grad svjetski poznate paške čipke nematerijalne kulturne baštine zaštićene pri UNESCO-u, grad bijelog zlata – paške soli i grad svjetski poznatog paškog sira.

Tome ove godine pridodajemo još jednu UNESCOVU povelju koju nam je uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek– povelju za umijeće izgradnje suhozida.“, rekao je gradonačelnik Fabijanić dodajući da se na području školstva nastavlja s daljnjim uređenjima osnovne i srednje škole.

„Moram naglasiti da je u našoj osnovnoj školi uveden jednosmjenski rad što nas svrstava uz bok puno razvijenijim sredinama. Također, obje škole prate sve nove momente vezane uz daljnju modernizaciju.“, rekao je gradonačelnik.

Župan Božidar Longin je govorio o značenju Grada Paga za Zadarsku županiju te naveo kako od svih otoka Zadarske županije, samo Pag ima  srednju školu te kako županija ulaže te će i ubuduće ulagati u školstvo, turizam i druge projekte u Gradu Pagu.

“S gradom Pagom imamo vrlo dobru suradnju, a zajedno s gradonačelnikom i njegovim suradnicima te, uz značajnu potporu Vlade RH, nastojimo stvoriti što kvalitetnije uvjete za život svih naših stanovnika. Na to svakako utječe i kvaliteta komunalne infrastrukture, a o njoj skrbe naša Županijska uprava za ceste te Županijska lučka uprava.

Prošle godine obavljena je sanacija obalnih zidova, iskop dna i postavljanje pontona u paškoj luci te sanacija kolnika u Košljunu te Vlašićima i Smokvici, a ove godine Županijska lučka uprava kreće s projektom sanacije obalnog zida od mosta do plaže Prosika.”, istaknuo je uz ostalo župan Longin.

Potpredsjednik Vlade i ministar Davor Božinović  rekao je kako Pag ima učinkovitu gradsku vlast I kako je zadovoljstvo vidjeti sva gradilišta, ali i istaknuo činjenicu da uz sve ono što se dobro radi, istovremeno se moramo pripremiti za sve izazove globalnog društva.

“Pag i njegov status dokaz su da sinergija Vlade, Županije i lokalne zajednice može postojati i da funkcionira. Dokaz je to da lokalna zajednica ima mjesto unutar nacionalnih planova razvoja, kazao je ministar Božinović dodavši kako je ključ razvoja partnerstvo.

“Vlada je to pokazala u svom odnosu prema gradovima i županijama, u kojem nema “mi” i “vi”. Tako će biti i u buduće, jer mi ne postojimo kako bi donosili dekrete, već u suradnji s lokalnom zajednicom detektirali i realizirali najvažnije razvojne korake, rekao je ministar Božinović.

Dodao je kako živimo u razdoblju kada nam klimatske promjene šalju konkretne signale I da smo u razdoblju ukojem možemo očekivati ekstremne situacije.

“Mi se na državnoj razini za to pripremamo dugi niz godina, to možemo odraditi zajedno sa Stožerima I koordinacijom svih žurnih službi kako bi zaštitili najvrijednije- ljude, imovinu, kulturnu baštinu. Sve je to dio našeg identiteta I dano nam je na čuvanje. Moramo jačati naše operativne kapacitete jer znanost na svjetskoj razini još nije u stanju upozoriti nas na konkretni rizik”- dodao je još Božinović osvršuvši se na katastofalne poplave koje su pogodile našu zemlju.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljena su javna priznanja Grada Paga. Zahvalnice su dobili Gradska glazba Pag, NK Pag, Srednja škola Bartola Kašića Pag, Željko Maržić, Denis Bačić, Udruga proizvođača paškog sira i Stolnoteniski klub Pag. Godišnju nagradu Grada Paga dobio je Željko Vragović za izniman rad u zdravstvu I socijalne skrbi za nesebičnu skrb o zdravlja građana, posebno najmlađih I Frane Oguić u području culture I umjetnosti koji je kroz svoju ljubav prema kamenu dao nesebičan doprinos u očuvanju kulturne baštine grada Paga.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća nastupila je klapa „Sol“, a na središnjem gradskom trgu održana je manifestacija Srednje škole Bartula Kašića Pag „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku Pagu“ kojom srednja škola u Pagu kontinuirano radi na revitalizaciji tradicionalne kuhinje otoka.

Foto: Elvis Šmit/Grad Pag

Pročitano 636 puta

Zadnje objave

ožujka 18, 2024

Pozivnica za ONLINE FINAL EVENT u sklopu projekta SAFE

U srijedu, 20. ožujka 2024. godine u 11 sati Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i…
ožujka 18, 2024

Na jednom mjestu predstavljeni projekti županijskih škola

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, u suradnju s…
ožujka 13, 2024

Rezultati Javnog poziva za dodjelu potpora događanjima u turizmu na području Zadarske županije za 2024. godinu

Dana 31. siječnja 2024. godine na službenoj mrežnoj stranici Zadarske županije Upravni…
ožujka 12, 2024

Postav izložbe Volim svoju županiju krasit će zidove Dnevnih bolnica u Zadru

Na ulazu u novu zgradu Dnevnih bolnica Opće bolnice Zadar otvorena je stalna izložba…

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA